اقتصاد

یک بام و دو هوای وزارت صنعت در حوزه خودرو

در صورت ممنوعیت واردات برخی از خودرو‌ها عملا بازار کشور را در اختیار خودروهای بی‌کیفیت چینی قرار می‌دهیم و بازار خودروهای سواری به سرنوشت خودروهای سنگین دچار می‌شود. هنوز مردم خاطره تلخ کامیون‌های هوو یا فراز چینی را فراموش نکردند. باید مشخص شود اگر واردات خودرو از کشورهایی مثل فرانسه، ژاپن و یا آلمان متوقف می‌شود چه خودروهای و از چه کشوری وارد می‌شوند.
عطاالله حسینیان- تا چند سال پیش و قبل از افزایش تحریمها بسیاری از خودروسازان معتبر اروپایی برخی از محصولات خود را در ایران و توسط خودروسازان بزرگ کشور تولید میکردند ولی با اعمال تحریمها این خودروسازان تولید و مونتاژ محصولات خود را در ایران متوقف کردند و به تدریج محصولات آنها با قیمتهایی به مراتب گرانتر به کشور وارد شدند.

بر اساس بررسیهای انجام شده بیشترین میزان واردات خودرو به کشور به ترتیب مربوط به برندهای کرهای، چینی، ژاپنی و آلمانی است که از مبدا دوبی چین و کویت به کشور وارد میشوند. این واردات آنچنان در چند سال گذشته افزایش یافت که صدای اعتراض خودروسازان ایرانی را که سالها به بازار انحصاری عادت کردند را بلند کرد، به طوری که موضوع اعتراض آنها در شورای سیاست گذاری مطرح شد و با بیان اینکه خودورسازان خارجی به بهانه تحریم از فروش قطعات و مونتاژ خودروهای خود به ایران ممانعت میکنند به چه دلیل محصولات آنها با تیراژ وسیع به کشور وارد میشود، خواستار ممنوعیت واردات خودرو از این کشورها شدند.

در نتیجه این اعتراضها طرح مدیریت واردات خودرو به وزارت صنعت معدن و تجارت ارائه شد در این طرح پیش بینی شده که واردات خودرو از کشورهای تحریم کننده ایران متوقف شود و تعرفه بیشتری بر روی واردات محصولات آنها به ایران وضع شود.

اگر این طرح در وزارت صنعت معدن و تجارت به تصویب برسد در عمل شاهد توقف واردات خودرو از کشورهای آلمان، کره، ژاپن و حتی فرانسه خواهیم بود که مزیتها و آثار سو آن شاید بعدها برای تصمیم گیران مشخص شود چه آنکه هم اکنون عمده محصولات تولیدی صنعت خودروسازی کشور به نوعی وابسته به همکاری با شرکتهای خودروسازی این کشورها است و قطع واردات از این کشورها به طور حتم واکنش شرکتهای خودروسازی این کشورها را به همراه خواهد داشت و در ‌‌نهایت بیم آن میرود که حرکت خزنده شرکتهای چینی برای تسخیر بدون سرو صدای بازار ایران سرعت گیرد و هنگامی متولیان متوجه آن شوند که خودروسازان چینی بدون هیچ زحمتی صنعت خودروسازی ایران را که به مراتب قدرت و قدمت بسیاری بیشتری از صنعت خودروسازی این کشور دارد را به سرنوشت بسیاری دیگر از صنایع تبدیل کنند.

طرح مدیریت واردات خودرو و به دنبال آن بحث توقف واردات خودرو از کشورهایی مانند ژاپن، فرانسه، آلمان و کره واکنشهای مختلفی را در میان فعالان این صنعت به همراه داشته است. پورعباسی یکی از قطعه سازان در این باره به «شما» میگوید: در صورت ممنوعیت واردات برخی از خودروها عملا بازار کشور را در اختیار خودروهای بیکیفیت چینی قرار میدهیم و بازار خودروهای سواری به سرنوشت خودروهای سنگین دچار میشود. هنوز مردم خاطره تلخ کامیونهای هوو یا فراز چینی را فراموش نکردند. باید مشخص شود اگر واردات خودرو از کشورهایی مثل فرانسه، ژاپن و یا آلمان متوقف میشود چه خودروهای و از چه کشوری وارد میشوند.

این در حالی است که مدیر عامل گروه صنعتی ایران خودرو در هفته گذشته در اظهار نظری از همکاری این شرکت با شرکتهای معتبر خارجی و حرکت در مسیر ارتقای کیفیت و خروج از مونتاژ کاری سخن گفت. وی در این باره تاکید میکند: راه نجات اقتصاد کشور تولید با کیفیت و فناوری بالا است که امکان صادرات محصولات را کشورهای منطقه و در گام بعدی کشورهای جهان فراهم کند.

با این حال هنوز معلوم نیست استراتژی مدیران و تصمیم گیران در وزارت صنعت معدن و تجارت برای صنعت خودروسازی کشور چیست چه آنکه روزی از تحریم کشورها و شرکتهای صاحب تکنولوژی مانند آلمان و فرانسه و ژاپن سخن میگویند و این شرکتها را به اعمال تحریم و توقف همکاری تهدید میکنند و روز دیگر و در جلسه و برنامهای دیگر از همکاری گسترده با شرکتهای معتبر جهانی برای بالابردن سطح ارتقای تولیدات ملی سخن به میان میآورند سخنانی که هر کدامشان بازار خودرو را به سادگی متلاطم کرده و دودش را مستقیم به چشم
مصرف کنندگان نهایی فرو می
کند.

https://www.shoma-weekly.ir/vMJxaU