نگاه

یارانه بگیران نجومی

درآمدهای فعلی کشور، صادرات نفت، انتشار اوراق قرضه، استقراض از بانک مرکزی یا همان چاپ پول است که بار تورمی بر دوش مردم دارد. اما اگر به حذف یارانه پنهان توجه می شد پای ثروتمندان از گرده ضعفا برداشته می شد و هم زمینه ساز توسعه بود و هم عدالت اجتماعی ایجاد می نمود.
مهدی عرب صادق- به روایت گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹، حدود ۱۶۰۰هزارمیلیارد تومان (60 میلیارد دلار) یارانه پنهان وجود دارد،  در بخش کالاهای اساسی (200 هزار میلیارد تومان) و  در حاملهای انرژی (فرآورده های اصلی سوخت 400 هزار میلیاردتومان، گاز 980 هزارمیلیارد تومان، برق 12 هزار میلیارد تومان و آب 8 هزارمیلیاردتومان) یارانه پنهان مستتر است.
البته رقم یارانه پنهان ایران در بخش انرژی، به روایت سازمان بین المللی انرژی حدود 86 میلیارد دلار بوده است و این تخمین ، یارانه پنهان کل را بیش از 110 میلیارد دلار تخمین زده اند.
با پذیرش رقم یارانه پنهان اشاره شده در گزارش تفریغ بودجه، ۵/۲ برابر بودجه عمومی کل کشور  و بیش از نصف کل  نقدینگی در سال 1399بوده است که سراب اقتصاد ایران است و بازیگر اصلی بار سنگین کسری بودجه و تورم  بر دوش مردم است.
دولت ها برای جبران کسری بودجه در پی انتشار اوراق دولتی بوده اند که بتوانند ریشه اصلی کسری بودجه را جبران نمایند. برخی در مجلس ادعا می کنند ساده ترین روش، اجرای کامل تعرفهگذاری افزایشی-پلکانی (IBT)، برای حذف مصارف نجومی و  یارانه نجومی است ولی این هم منجر به حذف یارانه های نجومی 4 درصدی های لاکچری نمی شود و حتی در این شرایط  ثروتمندان به اندازه 11 برابر میانگین جامعه یارانه دریافت میکنند .اما ضرورت دارد دولت سیزدهم در بودجه 1401 گام دوم را برای اصلاح تعرفهها و افزایش چشمگیر هزینه گاز و برق مشترکان پرمصرف تا چند برابر نرخ فعلی بردارد و ضمن ایجاد اشتغال از این درآمد برای توسعه زیر ساخت های صادرات برق و گاز و بازگشت عواید آن به مردم استفاده نماید.
جبران کسری بودجه، بهبود الگوی مصرف و تحدید قاچاق انرژی و حاملهای انرژی از کشور با واقعی سازی نرخ های انرژی قابل دستیابی است.
درآمدهای فعلی کشور، صادرات نفت، انتشار اوراق قرضه، استقراض از بانک مرکزی یا همان چاپ پول است که بار تورمی بر دوش مردم دارد. اما اگر به حذف یارانه پنهان توجه می شد پای ثروتمندان از گرده ضعفا برداشته می شد و هم زمینه ساز توسعه  بود و هم عدالت اجتماعی ایجاد می نمود.
باید از اشتباهات گذشته عبور کرد و نظام حکمرانی انرژی کشور اصلاح گردد. اکنون با شعار فقر زدایی و کمک به مردم، این حجم عظیم از منابع کشور را به جیب ثروتمندان سرازیر می کنیم و دولت ها را با کسری بودجه و بعد چاپ پول و در نهایت تورم نجومی بر گرده مردم و در سمت دیگر یارانه نجومی ثروتمندان، ارمغان این شاهکار است و این فقر زایی است نه فقر زدایی!



https://www.shoma-weekly.ir/Q5Y6F6