ادب و هنر

گزارشی از اکران های بهاری سینما

تقریباً بعد از ورود ده ‌نمکی به دنیای سینما و فیلم سازی و خواست او مبنی بر پخش فیلمش در ایام نوروز پدیده‌ای به اسم اکران نوروزی جانی تازه گرفت و به تعبیری رقابت دوباره برای در لیست پخش قرار دادن فیلم ‌ها در نوروز آغاز شد. نوروز امسال هم مانند چند سال اخیر سالی پر ترافیک برای پخش آثار در شبکه سینمایی کشور بود که تعدادی از آثار به پخش رسیدند و تعدادی دیگر نه. در این گزارش به بررسی وضعیت اکران نوروزی و به تعبیری دیگر اکران بهاره سینماها در کشور می پردازیم.
تقریباً بعد از ورود ده نمکی به دنیای سینما و فیلم سازی و خواست او مبنی بر پخش فیلمش در ایام نوروز پدیدهای به اسم اکران نوروزی جانی تازه گرفت و به تعبیری رقابت دوباره برای در لیست پخش قرار دادن فیلم ها در نوروز آغاز شد. نوروز امسال هم مانند چند سال اخیر سالی پر ترافیک برای پخش آثار در شبکه سینمایی کشور بود که تعدادی از آثار به پخش رسیدند و تعدادی دیگر نه. در این گزارش به بررسی وضعیت اکران نوروزی و به تعبیری دیگر اکران بهاره سینماها در کشور می پردازیم.

 

   رسوایی

فیلم رسوایی بعد از سه گانه اخرجی ها  چهارمین کار داستانی مسعود ده نمکی میباشد که در کل کشور بیش از 5 میلیارد  تومان فروخته است تا پر مخاطب ترین فیلم اکران نوروز لقب بگیرد و احتمالاً جزو پرفروشترین فیلمهای سال 92 نیز بماند.

رسوایی داستان افسانه ( الناز شاکردوست) دختری بد نام است که اهل جنوب شهر تهران میباشد و به واسطه بدهکاری های پدرش ، به شدت تحت فشار طلبکارانی قرار دارد که به هر روشی برای تسویه حساب متوسل می شوند. یکی از این طلبکاران حاجی ( محمدرضا شریفینیا) میباشد که حاضر است در ازای تحویل دادن سفته هایی که از پدرِ افسانه دارد، او را به عقد موقت خود درآورد اما افسانه زیر بار این مسئله نمی رود و پس از دزدیدن سفته ها ، از مهلکه فرار می کند و در ادامه با یک روحانی به نام حاج یوسف ( اکبر عبدی) آشنا میشود و... این فیلم همانند دیگر فیلمهای ده نمکی پر سر و صدا شد .

 عده ای حضور روحانی فیلم را نقطه ثقل و قوت کار می دانستند، اما در خصوص شخصیت افسانه به عنوان یک دختر فتانه ای که فضای فیلم را بیش از حد اروتیک کرده است ، انتقاداتی داشتند. گروهی رسوایی را به جهت فنی جلوتر از کارهای دیگر ده نمکی دانستند و عده ای هم همچنان معتقدند سینمای ده نمکی از جنس همان ژورنالیسم پیام محور او می باشد.

 

   حوض نقاشی

فیلم حوض نقاشی که یک ملودرام اجتماعی است، چهارمین ساخته مازیار میری و به تهیه کنندگی منوچهر محمدی است و در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر دو سیمرغ بلورین ـ سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران و سیمرغ بهترین طراحی صحنه و لباس ـ را نیز صید کرد.

حوض نقاشی روایت دو جوان کند ذهن ـ و به اصطلاح عوام «عقب افتاده» ـ است که با هم ازدواج کرده و صاحب فرزندی می شوند که از هوش طبیعی و حتی از تیزهوشی برخوردار است. «رضا» (شهاب حسینی) و «مریم» (نگار جواهریان) زندگی ساده ای دارند و در کارخانه داروسازی به بسته بندی دارو مشغولند و حضور پسرشان «سهیل» به محوری ترین نقطه در زندگی آن دو تبدیل شده است.

اما سهیل با بزرگ‏تر شدن و درس خواندن نیازهای جدیدی پیدا میکند و مطالبات بیشتری از پدر و مادر خود دارد. وی بهزودی متوجه می شود که آن دو از برآورده کردن نیازهای او عاجزند و این آغاز بحرانی است که سهیل را از خانه گریزان می کند تا زندگی دیگری برای خود بجوید...

 

   تهران 1500

انیمیشن «تهران 1500» به کارگردانی بهرام عظیمی که شهر تهران را در سال 1500 شمسی به تصویر میکشد، از شخصیت و کاراکترهای بازیگران مشهور سینما هدیه تهرانی، بهرام رادان، مهران مدیری، گوهر خیراندیش، مهتاب نصیرپور، محمدرضا شریفی نیا، حبیب رضایی و حسام نواب صفوی بهره گرفته شده و این بازیگران نقش های خود را دوبله کرده اند.

فیلم در ژانر کمدی است و داستان آن درباره گذشته و حال پیرمردی 160 ساله به نام اکبرآقا (مهران مدیری) است و زمان داستان 15 روز قبل از تحویل سال 1500 هجری شمسی است. در سال 1500 رباتها در کنار مردم زندگی می کنند و آدم های پولدار میتوانند با امکانات پیشرفته پزشکی تا 160 سال زندگی کنند!

 

   برف روی کاجها

فیلم «برف روی کاجها» اولین ساخته پیمان معادی است که در جشنواره سیام فجر مورد استقبال منتقدان و تماشاگران قرار گرفت اما طی یک سال گذشته مسیر پر پیچ و خمی را برای اکران پشت سر گذاشت. این فیلم داستان زنی به نام «رؤیا» را روایت میکند که در مواجهه با یک اتفاق ناگوار، زندگیاش از جریان طبیعی خود خارج میشود و نهایتاً باید برای دست یافتن به شیوه‌‌ تازه زندگی خود دست به انتخاب بزند.

«برف روی کاجها» با وجود اینکه سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران سیامین جشنواره فیلم فجر را به دست آورده بود، در سال 91 اکران نشد. این فیلم درفهرست فیلمهای تحریمی حوزه هنری قرار گرفت و برای نمایش عمومی با حاشیههای زیادی همراه شد اما خوشبختانه این بار و با تأسی بر این حدیث که «مؤمن دو بار از یک سوراخ گزیده نمیشود»، رسانههای «ارزش مدار»  با توجه به کسب تجربه سال گذشته صیاد و دامش را به موریانهها سپردند و «برف روی کاجها» هم آب شد!

 

   ملکه

ملکه پنجمین اثر بلند سینمایی باشه آهنگر است که برنده چهار سیمرغ بلورین و کاندیدای سیمرغ در 14 بخش سی امین جشنواره فیلم فجر شده است.

حمیدرضا آذرنگ برای بازی در این فیلم کاندیدای سیمرغ بلورین بهترین بازیگری از جشنواره فیلم فجر شد. فیلم ملکه در دوازدهمین جشنواره فیلم مقاومت نیز در سه بخش به عنوان برترین فیلم مورد تقدیر قرار گرفت.

همچنین این فیلم در یازدهمین جشنواره بین المللی فیلم قبرس نیز مورد تقدیر قرار گرفت و توانست برنده جایزه ویژه هیأت داوران دانشجویان شود. فیلم سینمایی«ملکه»، روایت دیدهبانی در پالایشگاه نفت آبادان است که با نگاهی خاص به موضوع جنگ و وقایع آن میپردازد. در این اثر بلند سینمایی میلاد کی مرام، حمیدرضا آذرنگ، مهدی سلطانی، حسین باشهآهنگر و مصطفی زمانی به ایفای نقش میپردازند.

 

   تلفن همراه رئیسجمهور

تلفن همراه رئیسجمهور به کارگردانی علی عطشانی، نویسندگی جابر قاسمعلی و تهیهکنندگی محسن آقاعلی اکبری ساخته سال ۱۳۹۰ یکی دیگر از فیلم های جنجالی سالهای اخیر است که بالاخره رنگ اکران را به خود دید و جای این سؤال است چرا این فیلم سیاسی حاشیه دار حتماً می بایست نزدیک انتخابات اکران شود.

داستان در خصوص پیرمردی که شغلش باربری است و قصد خرید سیمکارت تلفن همراه را دارد که دست بر قضا سیم کارت خاموش سالیان گذشته رئیس جمهور مورد معامله قرار میگیرد که زندگی مرد را دستخوش تغییر میکند.

 

   آقای الف

علی عطشانی فیلم آقای الف را که اولین فیلم سه بعدی سینمای ایران است را نیز بر روی پرده ها دارد. البته این سریال با توجه به تجهیزات مخصوص به خودش در یکسری از سالنهای محدود که قابلیت پخش فیلمهای سه بعدی را دارند، اکران شده است. داستان فیلم درباره جوانی به نام امیر ادیب، فرزند یکی از بازاریان بنام تهران و یکی از مدیران تحصیلکرده موفق اقتصادی در بخش خصوصی است. روزی با پیرمردی آشنا میشود که به او می گوید پس از چهارده روز میمیرد و نشانه هایی میدهد که او باور نمی کند ولی بعد از اینکه 2 نشانه از نشانه های پیرمرد اتفاق می افتد امیر تصمیم میگیرد تا ...

 

 پوسترهای حماسی آمدند

نهضت مردمی پوستر انقلاب مجموعه پوسترهای حماسه سیاسی خود را منتشر کرد. به گزارش خبرنگار «شما» نهضت مردمی پوستر انقلاب، مجموعه پوسترهای تولیدی اعضای خود را با موضوع «حماسه سیاسی» بر روی سایت نهضت در دسترس عموم قرار داد. این مجموعه در پی فراخوان مردمی پوستر «حماسه سیاسی» و پس از برگزاری دومین کارگاه تولید پوستر با همین موضوع بارگذاری شده است. بنابر اعلام «نهضت مردمی پوستر انقلاب» این مجموعه پوستر با کیفیت مناسب و قابلیت چاپ به صورت بنر و پوستر قابل مشاهده و دانلود صلواتی است و تشکلها و سازمانهای مردمی و غیرمردمی میتوانند با درج نام و نشان خود پوسترها را منتشر نمایند. مجموع پوسترهای طراحی و ارائه شده توسط نهضت مردمی پوستر انقلاب در موضوعات مختلف، تاکنون به بیش از 350 اثر رسیده است.

 

   لغو پخش مستندی اسرائیلی از شبکه بیبیسی

مجوز پخش مستند «هجرت؛ اسطورهای که فاش میشود» که قرار بود از شبکه بیبیسی پخش شود، لغو شد. به گزارش خبرنگار شما به نقل از خبرگزاری فارس، به نقل از روزنامه لبنانی السفیر، این مستند روایتی خلاف روایت صهیونیستها از هیکل سلیمان ارائه میدهد. این مستند در حالی بدون ارائه دلیل از جدول پخش «بیبیسی 4» حذف شد که «ایلان زیف» مستندساز اسرائیلی آن را تولید کرده و در آن در روایت تخریب هیکل سلیمان و آوارگی یهود و اسطورههای تاریخی که صهیونیسم بر آنها برپا شده، تشکیک کرده است. این مستند با اشاره به علم باستانشناسی به دنبال بازخوانی مسئله هجرت یهود از فلسطین است چراکه آنها را داستانهایی دینی خوانده و نه حقایق تاریخی تا آنکه مسئله اخلاقی متعددی درباره خاورمیانه و درگیریها در آن پاسخ داده شود. ایلان زیف در وبلاگ خود علت اصلی لغو پخش این مستند را «فشارهای سیاسی» دانسته و گفته است: این اتفاق وقتی رخ میدهد که شما جرأت کنید و سؤالاتی بپرسید که درباره خطوط قرمز است. وی میافزاید: حتی آنها اسم اصلی مستند من را از «هجرت؛ اسطورهای که فاش میشود» به «اورشلیم؛ داستان رموز باستانی» تغییر داده بودند اما نهایتاً پخش آن را لغو کردند.

 

   «حاجی گلدی» روی آنتن شبکه یک

مستند «حاجی گلدی» روایت شاعرانه از شعف اهل سنت در جریان سفر رهبر انقلاب به خراسان شمالی روی آنتن شبکه یک رفت. این مستند روایتی از شور و شعف عظیم مردمی در استقبال از رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر به استان خراسان شمالی بود که با ترکیب تصاویر و گفتار شاعرانه و همچنین به تصویر کشیدن صحنههای بکر و بدیع، کوشید یک حماسه سیاسی و حضور با شکوه مردمی را در قالبی هنری نمایش دهد. در این مستند انسجام ملی و گره خوردگی عواطف مردم از اقوام و مذاهب گوناگون با جمهوری اسلامی و رهبری بهرغم تمام تلاشهای دشمنان به تصویر کشیده شد. احمد عبدالرحیمی کارگردان مستند پر بیننده «آرمیتا مثل پری»، کارگردانی مستند «حاجی گلدی» را انجام داده و معتقد است که این مستند یک مستند تألیفی است و بیننده هر قدر که ارتباط بهتری با اشعاری که به صورت دکلمه بر روی مستند خوانده میشود، برقرار کند، فهم بهتری از جزئیات ماجرا خواهد یافت. «حاجی گلدی» روایت مردی از اقوام ترکمن و برادران اهل سنت در استان خراسان شمالی بود که به قصد حضور در مراسم استقبال از رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر به این استان (مهر ماه 1391)، از روستای خود با اسب به سمت بجنورد حرکت میکند. سازنده مستند، تلاش کرد در مسیر سفر چند روزه حاجی گلدی، صحنههای دیدنی از طبیعت و آداب و رسوم مذهبی و قومی و همچنین فرهنگ کار و تلاش بی وقفه در میان مردم این خطه را نیز به تصویر بکشد.  غلامرضا سلیمانی روایت مستند را در قالب شعر سروده و پرویز بهرام گوینده پیشکسوت مجموعه خاطرهانگیز «جاده ابریشم» این اشعار را بر روی مستند دکلمه میکند. قابل ذکر است که مستند «حاجی گلدی» همچنین به دو زبان عربی و انگلیسی ترجمه شده است.

https://www.shoma-weekly.ir/N8QD2L