
مردم اصلاحات را از خود نمیدانند
«علیرضا بهشتی» با انتقاد از عملکرد جریان اصلاحات در همه این سالها گفت: «پس از شکلگیری دولت اصلاحات، رهبران اصلاحات به تدریج به جای آنکه جنبش را زنده نگه دارند، دچار یک ضعف عمیق و همچنین خطاهای بزرگی شدند تا جایی که لایههای گوناگون اجتماعی آرامآرام دیگر خود را اصلاحطلب نمیدانستند و به یاد داریم در زمان تحصن نمایندگان مجلس ششم، اصلاحات تنها ماند.» وی با اشاره به نارضایتی مردم در دوران سازندگی از دولت، گفت: «نارضایتیهای موجود در دولت هاشمی را نباید نادیده گرفت. سیاستهای آن زمان تنشآفرین بود و سبب شد در شهرهای گوناگون شاهد اعتراضهایی باشیم؛ فضای سیاسی نیز تا حد زیادی بسته بود و رأی مردم به خاتمی در سال ۸۰ سلبی بود؛ زیرا مردم میترسیدند شرایط به پیش از سال ۷۶ (دولت هاشمی) باز گردد.» این جملات «بهشتی» یعنی علت پیروزی خاتمی در سال ۸۰ رقیبهراسی بود، نه کارنامه خوب.
دانشگاه علمی کاربردی تعطیل میشود؟
منصور غلامی، وزیر علوم در خصوص آخرین تصمیم وزارت علوم برای تجمیع واحدهای دانشگاه علمی کاربردی به دنبال اجرای برنامه ساماندهی و تجمیع مراکز آموزش عالی کشور گفت: در حال حاضر تمامی واحدهای علمی کاربردی وابسته به دستگاههای دولتی تجمیع شدهاند. در نتیجه محوریت فعالیتهای علمی کاربردی با واحدهای وابسته به بخش خصوصی است. واحدهای علمی کاربردی وابسته به بخش خصوصی از سوی وزارت علوم حمایت میشوند و کسی قصد تعطیلی این واحدها را ندارد، اما اگر این واحدها نتوانند شرایط استاندارد لازم را فراهم کنند، تعطیل خواهند شد
2019، سال پایان نظم مستقر جهانی
«ایگور ایوانف» رئیس شورای امور بینالملل روسیه و وزیر خارجه سابق این کشور، در مقالهای که در روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو منتشر شده، هشدار داده است: سال 2019 با خطرهای بسیار زیادی مواجه بوده و ممکن است نظام حاکم بر روابط بینالمللی بهطور کامل تخریب شود و هیچ نظم جدیدی هم بر این روابط حاکم نشود. به عقیده ایوانف، بزرگترین مشکل بینالمللی در سال 2019 دولت آمریکا خواهد بود، همانطور که در سال 2018 نیز چنین بود. وی نوشته است: «واقعیت این است که طی چند سال گذشته واشنگتن فعالانه نشان داده است هیچ احترامی برای اصول حاکم بر نظم کنونی جهان قائل نیست. آمریکا با دنبال کردن اهداف خود، کوچکترین توجهی به حقوق بینالملل و ساختارهای چندجانبه ندارد.»
صرفهجویی 2 میلیون دلاری واگذاری دانش فنی به بخش خصوصی
«کاظم خاوازی» معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: طبق بررسیهای انجام شده، به ازای واگذاری هر نوع فناوری به بخش خصوصی ۲ میلیون دلار سرمایه به بخش کشاورزی برمیگردد و هر یک از انواع فناوری ۱۴۲ فرصت شغلی در کشور ایجاد میکند. وی در ادامه به تعداد ارقام گندم آبی که طی ۲۰ سال گذشته معرفی شده، اشاره کرد و گفت: طی این مدت ۴۳ رقم گندم آبی معرفی شده و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است و تنها درآمدی که از معرفی این ارقام گندم به اقتصاد کشور برگشته، ۱۲ هزار میلیارد تومان است. خاوازی تأکید کرد: رویکرد محققان ما باید از محصول محوری به پیامد محوری تغییر پیدا کند، یعنی آنها باید به دنبال نتیجه و تأثیرگذاری کارهای خود باشند و ارائه تحقیقات کافی نیست.
سفره یلدای امسال چقدر از پارسال گرانتر شد؟
میتوانید سه سفره «اقتصادی»، «متوسط» و «دست و دلبازانه» را برای خانواده تهیه کنید. 2 کیلوگرم انار، یک هندوانه متوسط پنج کیلویی، یک ونیم کیلوگرم آجیل و یک کیلوگرم شیرینی، سبد خرید را کامل خواهد کرد. برای سفره اقتصادی، ارزانترین اقلام را در نظر میگیریم که با 123 هزار و 900 تومان پهن میشود. که همین سفره در سال گذشته 108 هزار و 750 تومان هزینه داشت. در سفره متوسط، میانگین قیمتها را در نظر میگیریم که در کل حدود 173 هزار تومان خرج برمیدارد و نسبت به سفره متوسط پارسال، 61 هزار تومان گرانتر شده است. در نهایت سفره دست و دلبازانه است که گرانترین جنسها را از فروشگاههای سطح شهر به خانه میآورد 227 هزار تومان هزینه دارد که تفاوت 89 هزار تومانی با دست و دلبازی سال گذشته خواهد داشت.
عضو مجمع روحانیون و اصرار بر حذف شعار «مرگ بر آمریکا»
محمد موسویبجنوردی، پدر همسر سیدحسن خمینی و عضو مجمع روحانیون مبارز در اظهاراتی در مراسم تجلیل از خود در پژوهشکده امام خمینی(ره) وابسته به مؤسسه حفظ و نشر آثار امام(ره) گفته است: «ما نقص تبلیغات داریم و فقط فحش میدهیم که بهترین سخنان را هم از بین میبرد. به جای فحش، مسائل اسلام و تشیع را بگوییم. چرا مرگ؟ ما برای زندگی آمدهایم؛ با مرگ چیزی درست نمیشود. باید این فرهنگ را عوض کنیم. اگر میخواهیم آمریکا را زمین بزنیم، مسائل خود را مطرح کنیم. شعار اگر مقرون به شعور باشد ارزش دارد. اما نوعاً شعارهای ما مقرون به شعور نیست.» این سخنان در حالی ایراد میشود که شعار «مرگ بر آمریکا» ناظر به مخالفت با جنایتها و سیاستهای ضد انسانی دولتمردان آمریکاست و تعبیر فحش برای آن عجیب است.
برداشت یک میلیون تومان از جیب هر ایرانی برای نجات بانکهای خصوصی
بدهی بانکهای خصوصی به بانک مرکزی به ۸۴ هزار و ۷۴۰ میلیارد تومان رسید که این رقم معادل ۳۵.۸ درصد از کل پایه پولی است و با جمعیت ۸۰ میلیون نفری کشور، بانک مرکزی برای بقای بانکهای خصوصی به ازای هر ایرانی یک میلیون و ۲۴ هزار تومان هزینه کرده است.
حذف نشدن یارانه طبقات مرفه دلایل سیاسی دارد
حسین راغفر، از اقتصاددانان نزدیک به جریان اصلاحات با انتقاد از عملکرد دولت در حوزه اقتصاد، گفت: «منظور از هدفمندی این است که گروههای هدف شناسایی شوند و منابع و یارانهها به سمت آنها سوق داده شود. حتی به کسانی که متعلق به طبقات متوسط هستند هم تعلق نمیگیرد؛ اما الآن هفت سال است که پرداخت یارانه شروع شده و کماکان دولتها به آن ادامه میدهند. چه دولت قبل و چه دولت کنونی از پرداخت یارانهها اهداف سیاسی را دنبال کرده و میکنند. اگر ادامهای هم داشته باشد، باز با اهداف سیاسی خواهد بود.» وی درباره پیامدهای این موضوع چنین توضیح داد: «فرصتهای بسیار بزرگ سرمایهگذاری از کشور دریغ شده است. در سالهای اول، سالی ۴۲۵۰۰ میلیارد تومان هزینه یارانه میشد. محاسبات نشان میداد که آن سالها حداکثر 40 درصد این جمعیت استحقاق دریافت داشتند، این یعنی ۶۰ درصد منابع به غیر مستحق پرداخت شده است؛ رقم بسیار بالایی که میتوانست برای ایجاد اشتغال برای میلیونها نفر سرمایهگذاری شود.»
حمله تند رسانه سعودی به قطر
الشرقالاوسط با حمله تند به سران قطر و هشدار درباره پیوستن این کشور به محور «تهران، بغداد، آنکارا»، نوشت: «امیر قطر، شیخ تمیمبنحمد خلیفه آلثانی، در جریان نشستی در دوحه از دیگران خواست در مسائل داخلی دولتها دخالت نکنند. وی همچنین تأکید کرد که مذاکره سبب از بین رفتن اختلافات میشود. سخن زیبایی است، اما با واقعیتهای سیاسی قطر در زمان حاضر، هماهنگی ندارد. اکنون وزیر خارجه ترکیه، حمله لفظی تندی به دو دولت عربستان و امارات کرده و از سیاستهای فتنهانگیز قطر دفاع کرده است. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، دیگر مقامی است که از تریبون دوحه، به عربستان و امارات ناسزا گفت، در حالی که به همتایان خود، وزرای خارجه ترکیه و قطر لبخند میزد! چه کسی شبکههای الجزیره و دیگر شبکههای وابسته را علیه عربستان سعودی، دولت، ملت، سیاستها و تاریخ آن، مسلط کرد؟»
نفوذ مافیای کنکور در میان مدعیان مبارزه
حجهالاسلام محیالدین بهرام محمدیان، رئیس سابق سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: مافیای کنکور غیرقابل انکار است اما اعضای این باند بین مدعیان مبارزه نفوذ دارند. اقدام وزیر آموزش و پرورش در حذف آزمونهای غیرضرور و شبهکنکور تصمیم شایستهای بود اما نفوذ و فشار همین مافیا از 6 جهت استخوانهای این طرح و اقدام را در هم شکست. اجاره دادن مدرسه برای برگزاری آزمونهای مؤسسات، اجازه دادن به دخالت آنها برای اختلال در برنامه درسی است و نوعی سوءاستفاده از حضور دانشآموز در مدرسه برای این مؤسسههاست.
تکرار حرفهای آمریکا در داخل کشور!
علی خرّم، دیپلمات سابق و از شخصیتهای نزدیک به دولت به تازگی طی اظهاراتی در یک گردهمایی دانشجویی، گفته است: «به مدت دوسال برجام به یک دعوای سیاسی در کشور تبدیل شد و این مسئله از یک سو باعث پیاده نشدن روح برجام و از سوی دیگر موجب شد غول بیشاخ و دمی چون ترامپ وارد صحنه شده و تصمیم به نابودی برجام بگیرد؛ ازاینرو، ما بار دیگر وارد یک دعوای طولانی با جهان و منطقه شدیم که اگر از آن جان سالم به در ببریم و اگر تصمیم به توسعه ایران داشته باشیم، چندین دهه دیگر عقب افتادیم.» گفتنی است، روح برجام کلیدواژهای بود که آمریکاییها آن را با هدف فرار از اجرای تعهدات و متهم کردن کشورمان ساختند!
پاسخ توییتری ظریف به ادعاهای نخست وزیر اسرائیل
محمد جواد ظریف نوشت: ابتدا نتانیاهو میآید و کنار کارخانه ساخت بمب اتمی میایستد و ایران را تهدید به نابودی میکند. حالا هم خیلی راحت درباره موشکهای تهاجمی خود به گزاف لاف میزند که برد آن میتواند به هر جایی برسد. با این وجود هنوز هم دارد درباره موشکهای بازدارنده و دفاعی ایران آه و ناله سر میدهد و غربیها هم طوطیوار نگرانیهایش را تکرار میکنند.
شرط نمایندگان اصفهان برای پس گرفتن استعفا
حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو مجمع نمایندگان استان اصفهان با بیان اینکه ۱۹ نماینده این استان در جلسه فردای مجلس حضور پیدا نمیکنند، گفت: تا زمانی که تقاضای ما درباره موضوع آب استان اصفهان در بودجه حل نشود ما به استعفایمان ادامه میدهیم. ما منتظریم تا در بودجه اصلاحات لازم برای آب استان اصفهان و همچنین دستور ایجاد ستاد احیا داده شود. اگر این اتفاق رخ دهد و هنوز فرصت برای پس گرفتن استعفا باشد آنگاه استعفا را پس میگیریم و در غیر این صورت مسیر را ادامه میدهیم.
تندروهای اصلاحطلب به دنبال میانههای اصولگرا!
صادق زیباکلام که تضاد مواضعش گاه باعث انبساط خاطر منتقدانش میشود، در گفتوگویی گفته که «میانهروهای اصولگرا را هم میبینیم». زیباکلام را به تندروی در مواضع اصلاحطلبانه میشناسند، اما جالب آنکه او از ائتلافهایی حرف میزند که شاید بسیاری از اصلاحطلبان از بیم مواجه شدن با افکار عمومی اصلاحطلبان جرئت نکنند در مورد آنها بگویند؛ زیباکلام از احتمال رأی دادن اصلاحطلبان به ناطق نوری یا علی لاریجانی میگوید: «واقعیتها چشمان خیلیها را باز کرد. واقعیتها باعث میشود که آدم از اوج ایدهآلیستی فاصله بگیرد و به خیلی چیزها تن بدهد یا آنها را قبول کند. همانطور که چشمان مرحوم هاشمی رفسنجانی باز شد یا همان طور که چشمان اصلاحطلبان به روی مرحوم هاشمی رفسنجانی باز شد. ما اصلاحطلبان شاید یک روز مجبور شویم به آقای ناطق نوری و علی لاریجانی رأی دهیم. اینها بستگی به شرایطی دارد که با آن مواجه میشویم. بنابراین نباید اسمش را گدایی قدرت گذاشت.» زیباکلام میخواهد این مواضع را گدایی قدرت ندانند، اما عملاً اصلاح طلبان بهرغم ژستهای روشنفکرانه همواره به شدت برای قرار گرفتن در قدرت تلاش کردهاند. زیباکلام تندروهای اصلاح طلب را که همین روزها هم از روحانی عبور کردهاند، نمیبیند و روشن نیست چگونه میخواهد آن را قانع به حمایت از لاریجانی کند. مگر باز دستور از بالا برسد با یک «تکرار میکنیم» و تحلیل شخصی تعطیل شود.
اخبار روزانه:
* «لیز آن ساندرز» تحلیلگر و استراتژیست ارشد فعال در حوزه سرمایهگذاری گفت: بیثباتی بازارهای مالی در هفتههای اخیر، افت ۱۰ درصدی میانگین سهام داوجونز در دو ماه گذشته، تشدید نگرانی سرمایهگذاران برای چشمانداز رشد اقتصاد جهانی، احتمال تداوم جنگ تجاری میان چین و آمریکا و احتمال افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی (فدرال رزرو) ایالات متحده همگی از عوامل مهمی هستند که وضعیت نامعلوم و نامشخصی را برای آینده اقتصاد جهان، از جمله ایالات متحده آمریکا به تصویر کشیده است.
* حجتالاسلام ذوالنوری، نماینده مردم قم در مجلس گفت: «نقل قول منتشر شده از بنده مبنی بر اینکه آیتالله مکارم عنوان کردهاند که استیضاح وزیر خارجه حرام است، کذب محض است و من و ایشان چنین نکتهای را مطرح نکردهایم.» وی افزود: «آنچه من از آیتالله مکارم در اینباره نقل کردم، این بود که آیتالله مکارم فرمودند: استیضاحهای مکرر وزرا، دولت را تضعیف میکند و در شرایط فعلی به صلاح نیست.»
* محمدجواد ظریف نوشت: «ابتدا نتانیاهو میآید و کنار کارخانه ساخت بمب اتمی میایستد و ایران را تهدید به نابودی میکند. حالا هم خیلی راحت درباره موشکهای تهاجمی خود به گزاف لاف میزند که برد آن میتواند به هر جایی برسد. با وجود این، هنوز هم دارد درباره موشکهای بازدارنده و دفاعی ایران آه و ناله سر میدهد و غربیها هم طوطیوار نگرانیهایش را تکرار میکنند.»
* آژانس دارایی دولت آلمان در بیانیهای اعلام کرد، این کشور بنا دارد در سال آینده میلادی(2019) بیش از سال جاری، یعنی ۱۹۹ میلیارد یورو قرض بگیرد، این در حالی است که میزان بدهی آلمان در سال جاری میلادی ۱۷۳ میلیارد یورو است.
* یک قاضی فدرال آمریکایی در جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات مشاور سابق ترامپ گفته است، او با دروغگویی به مأموران افبیآی درباره دیدارش با مقامات روسیه کشورش را فروخته است.
* سعید جلیلی، با بیان اینکه، دنیای غرب بداند ملت ما چهل سال است به این باور رسیده که غرب همه عالم نیست و آمریکا که سردمدار غرب است هیچ غلطی نمیتواند بکند، تصریح کرد: امروز خوشبختانه خوشباورترین افراد به غرب هم به این نتیجه رسیدهاند که غرب تمام دنیا نیست. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تنها بهره برجام تجربه آن است؛ «العقل حفظ التجارب». نمیتوان و نباید اجازه داد کسانی با اخلال در حافظه ملی، تجارب ملی را هم پاک کنند.
* مدیر مرکز تحقیقات و مطالعات باروری ابرها گفت: چهار سال پیش و با کمک صنایع دفاع توانستیم یدید نقره را که برای بارورسازی ابرها استفاده میشود، در داخل ایران تولید کنیم. وی با رد شائبه سرطانزا بودن یدید نقره افزود: سمی بودن مواد بهکار رفته در این فناوری بهطور کامل رد میشود. البته، استفاده از تمام مواد و داروها، آسیبهایی را وارد میکند، اما باید دید که از چه دوزی و به چه میزانی در فناوری استفاده میشود.
* در حالی که پسر نخستوزیر رژیم صهیونیستی چند روز پیش آشکارا به مسلمانها توهین کرده بود، مسئولان شبکه اجتماعی «فیسبوک» تنها به تعلیق موقت و ۲۴ ساعته حساب کاربری وی بسنده کردند. شبکه اجتماعی فیسبوک در مقابل، صفحات متعلق به کاربران ایرانی که تنها پیامهایی در حمایت از توافق هستهای و علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی منتشر کرده بودند را به طور کامل حذف کرده است.
* صادق زیباکلام گفت: «ما اصلاحطلبان شاید یک روز مجبور شویم به آقای ناطقنوری و علی لاریجانی رأی دهیم. اینها بستگی به شرایطی دارد که با آن مواجه میشویم. بنابراین نباید اسمش را گدایی قدرت گذاشت.» گفتنی است، پیش از این سعید حجاریان با اعلام اینکه، باید از انتخابات عبور کنیم، حضور در انتخابات را گدایی قدرت توصیف کرده بود.
* سرگئی لاوروف گفت: آمریکا با اعمال تحریمهای دلاری نه تنها علیه روسیه، بلکه علیه متحدین خود در حال تاریک کردن آینده دلار در بلندمدت است. وی افزود: این تحریمها همچنین منافع بلندمدت آمریکا را تهدید میکنند؛ چرا که امروز همه کشورها به فکر خلاص شدن از شر وابستگی به دلار آمریکا افتادهاند.
* سیدمصطفی هاشمیطبا با بیان اینکه، دولت روحانی بهدنبال «لیبرالیسم کاذب» است، گفت: اگر میخواهیم در سیاست خارجی زیر بار زور نرویم، همه مردم باید انقلابی باشند؛ یعنی دولت باید به جای تشویق مردم به مصرفگرایی و رفاهطلبی، آنها را به انقلابیگری تشویق کند.