بین الملل

کشورهای اسلامی خواهان همکاری در مدیریت حج شوند

کشورهای عربی اسلامی باید عربستان را مجاب کنند که این نوع نگاه در تضاد با استقلال و تمامیت ارضی این کشور نیست و کشورهای اسلامی باید به عربستان تفهیم کنند که هدف آنها همکاری برای برگزاری میتینگ حج است که آبرو و اعتبار جامعه اسلامی هم در گرو این موضوع است
یک کارشناس امور بین الملل به لزوم همکاری کشورهای اسلامی در مدیریت مراسم حج اشاره کرد و گفت: سازمان کنفرانس اسلامی و کشورهای اسلامی باید به عربستان پیشنهاد همکاری در مدیریت مناسک حج را بدهد؛ باید در مدیریت همکاری کنند نه در اجرا و دلیل آن هم این است که هر کشوری ملاحظاتی در ارتباط با حضور دیگر کشورها دارد که از نظر حقوق بین الملل هم پذیرفته است. کشورهای عربی اسلامی باید عربستان را مجاب کنند که این نوع نگاه در تضاد با استقلال و تمامیت ارضی این کشور نیست و کشورهای اسلامی باید به عربستان تفهیم کنند که هدف آنها همکاری برای برگزاری میتینگ حج است.

حسن لاسجردی در گفت و گو با خبرنگار شفقنا درباره فاجعه منا اظهار کرد: در این حادثه که ما به دنبال مقصر باشیم و با پیدا کردن مقصر به دنبال نتایج مشخص باشیم، طبیعی است. وقتی در یک حادثه ای با این ابعاد تلفات جانی رخ می دهد، مشخص است که ما نمی توانیم برای این موضوع قرینه ای را پیدا کنیم؛ اینکه این فاجعه نمی تواند ما به ازایی داشته باشد برای همه روشن است اما باید به خوبی عوامل و دلایل این حادثه را تبیین کرد، در این زمان است که می توان برای مقابله با آن تصمیم گرفت.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی بیان کرد: آنچه که مسلم است عربستان طی روزهای گذشته از طریق مقامات خود تلاش خواهد کرد تا این قصور و تخلف را از گردن خود ساقط کند و کشورها و افراد مختلفی مانند بی انضباطی حجاج، بحث آفریقای تبارها و … رامطرح می کند تا علت این حادثه را توجیه کنند. به نظر می رسد در هر صورت که عربستان بخواهد این موضوع را توجیه کند باز هم عربستان مقصر است؛ چرا که آنها پذیرفتند خادمان حرمین در خدمت حجاج باشند و در قبال هزینه ای که می گیرند خدمات مناسبی را ارایه کنند.

لاسجردی افزود: آنچه که در میتینگ میلیونی مسلمانان جهان بسیار مهم است اهمیت مناسک حج به عنوان بزرگترین تجمع مسلمانان و نقطه بروز و ظهور جامعه مسلمانی است که در آنجا شعار توحید مطرح می شود. اگر در بزرگترین تجمع مسلمانان این اتفاقات تکرار شود ابهت موضوع حج از بین خواهد رفت.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با بیان اینکه عربستان در این موضوع قصور خود را بپذیرد تصریح کرد: ابتدا باید عربستان تقصیر و قصور خود را بپذیرد و به دنبال راهکار باشد؛ نکته دیگر این است که اگر عربستان بپذیرد و این فروتنی را در خودش ایجاد کند که امت های اسلامی و کشورهای اسلامی که دارای توان و تجربه هستند در برگزاری مناسک حج به عربستان کمک خواهند کرد و تنها عربستان مقصر این جریان شناخته نمی شود و دیگر کشورها هم ممکن است بگویند که این حادثه اتفاق می افتد اما در حال حاضر عربستانی ها اصرار دارند که گناه این جریان را به گردن دیگران بیندازند و خودشان را مبرا کنند و در این فضا چالش به وجود می آید. همین طور که می بینیم بسیاری از کشورها و ملت ها فشارهای بسیار تندی را اعمال می کنند که به دلیل نوع مدیریت و رفتاری است که تا به حال عربستان پیش گرفته است.

این کارشناس مسایل بین الملل درباره مدیریت جمعی مناسک حج توضیح داد: باید ببینیم که مرسوم است تا مناسک حج یا چنین مراسمی به صورت جمعی مدیریت شود یا خیر؛ اگر چنین اتفاقاتی انجام شود در روزهای آینده در اجلاس سازمان کنفرانس اسلامی یا سازمان همکاری های اسلامی طرح موضوع مدیریت جمعی مناسک حج مطرح می شود.

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی ادامه داد: امکان دارد عربستان بگوید که این بحث با تمامیت ارضی ما در تناقض است و اجازه نمی دهیم که کشور بیگانه ای در امور داخلی عربستان دخالت کند که البته از نظر حقوق بین الملل هم پذیرفته است.اما موضوعی که اهمیت دارد این است که سازمان کنفرانس اسلامی و کشورهای اسلامی باید به عربستان پیشنهاد همکاری مدیریت مناسک حج را بدهد و باید در مدیریت همکاری کنند نه در اجرا؛ به این دلیل که هر کشوری ملاحظاتی در ارتباط با حضور دیگر کشورها داشته باشد و این مورد دور از ذهن نیست.

وی با اشاره به جنگ هایی که عربستان در آن درگیر است گفت: سازمان کنفرانس اسلامی می تواند نحوه مدیریت های جدید، استفاده از تکنیک ها و ابزارهای جدید به عربستان پیشنهاد بدهند. چون در مراسم حج امسال عوامل اجرایی عربستانی بسیار محدود بودند به این دلیل که عربستان در جنگ های خارج از کشور خودش نیروهای زیادی را به کار گرفته است، عقل جمعی می طلبد که عربستان با کمک گرفتن از کشورهایی که در زمینه برگزاری مراسم های ملی و منطقه ای دارای تجربه هستند، همکاری کند تا شاهد چنین تلفاتی نباشیم که فاجعه قرن نامیده شود.

لاسجردی عنوان کرد: آنچه که مهم است ایت است که کشورهای عربی اسلامی باید عربستان را مجاب کنند که این نوع نگاه در تضاد با استقلال و تمامیت ارضی این کشور نیست و کشورهای اسلامی باید به عربستان تفهیم کنند که هدف آنها همکاری برای برگزاری میتینگ حج است که آبرو و اعتبار جامعه اسلامی هم در گرو این موضوع است؛ اگر این دو مورد حل شود عربستان هم می تواند معقول تر رفتار کند.

https://www.shoma-weekly.ir/7RKv3v