جامعه

چه کنیم در روز‌های گرم و طولانی کمتر تشنه شویم؟

کسانی که طبع بسیار گرمی دارند؛ می‌توانند به هنگام سحر، کمی آبغوره یا سرکه را با آب مخلوط نموده و میل کنند. (به‌ویژه پس از خوردن غذاهای چرب.)
سینا مشرقی- روزهداری و گرسنگی باعث افزایش صفرا در بدن میشود و افزایش صفرا پیامدهایی مانند عطش (کوتاهمدت) و لاغرشدن (میانمدت و بلندمدت) را درپی دارد. بدیهی است کسانی که بدن کمآبتری دارند (افراد لاغر و بهویژه لاغرهای گرم مزاج) نسبت به این مشکلات حساسترند و به همین جهت باید مراقبت بیشتری داشته باشند. راهکارهای زیر جهت کاهش عطش روزهداری بسیار مفیدند:

1- پرخوری در سحر یکی از عوامل تشنگی در طول روز است. پس کم بخورید تا تشنه نشوید.

2- یکی از بهترین روشها برای کمکردن تشنگی، استفاده از خوراکیهایی است که طبع خنک یا سردی دارند و به اصطلاح، ضد صفرا بوده حرارت کبد را فرو مینشانند. شاید از بهترین آنها، شربت خاکشیر است که از قدیم هم، در این ماه مبارک، مورد اقبال ایرانیها بوده است. اضافهنمودن چند قطره آب لیمو ترش تازه یا آبلیمو، تأثیر شربت خاکشیر را افزایش میدهد. اضافهکردن کمی تخم شربتی یا تخم ریحان به این گونه شربتها، به کاهش ضعف روزهداری هم کمک شایانی میکند.

کسانی که طبع بسیار گرمی دارند؛ میتوانند به هنگام سحر، کمی آبغوره یا سرکه را با آب مخلوط نموده و میل کنند. (بهویژه پس از خوردن غذاهای چرب.)

یک روش مناسب دیگر این است که عرق کاسنی و شاهتره را به نسبت مساوی مخلوط کنید و در یخچال گذاشته در فاصله افطار تا سحر به جای آب خوردن مصرف کنید. این کار، تشنگی طول روز را بسیار کم میکند.

کسانی که در طول روز بدنشان داغ شده دچار عطش شدید میشوند میتوانند هر شب یک قاشق مرباخوری پودر تخم گشنیز را در نصف لیوان آبغوره بینمک ریخته آن را در یخچال گذاشته و سحر آن را صاف و آبغوره را کمکم میل کنند.

چنانچه بین افطار تا سحر دو یا سه لیوان از شربت عسل و آبلیموی طبیعی مصرف کنید؛ رطوبت کافی برای بدن تأمین میشود و کمبود آب بدن و افزایش حرارت و غلبه تشنگی بر اثر روزهداری پیش نخواهد آمد.

3- مصرف زیاد گوشت قرمز هم میتواند باعث افزایش صفرا و تشنگی شود. البته افرادی که سابقه کم خونی، ضعف یا افت فشارهای مکرر را دارند، از این قاعده مستثناء هستند.

4- پرهیز از غذاهای سرخکردنی و بسیار چرب، شور، شیرین، تند و پرادویه هم فراموش نشود. هلیم، کله پاچه و ماهی ازجمله غذاهایی هستند که تشنگی را زیاد میکنند. مصرف ادویه، فلفل و سیر را در غذاهای این ماه و به ویژه سحر کاهش دهید. چای، قهوه و کاکائو هم به دلیل خاصیت ادرارآوری خود میتوانند تشنگی را بیفزایند.

5- اگر روزهدار خود را عادت دهد که حداقل در وعده سحر از غذاهای خام (آب عسل، مغزهای خام، میوهها، خرما، زیتون، خشکبار، جوانهها و...) استفاده کند بسیاری از مشکلات او مرتفع خواهند شد.

6- مصرف آب یخ اگرچه در ابتدا و در ظاهر تشنگی را فرو مینشاند؛ اما در نهایت باعث تشدید تشنگی میشود.

7- از خوابیدن بلافاصله بعد از سحری، به خصوص اگر غذاهای با طبع گرم مصرف کرده باشید، بپرهیزید. اما خواب قیلوله (قبل از اذان ظهر) رطوبت مناسبی برای بدن فراهم میکند و باعث افزایش نشاط در انجام اعمال عبادی نیز میشود. توصیه میکنیم از خواب بیش از حد در سایر زمانها پرهیز کنید و از فرصت این ماه به خوبی استفاده کنید.

8- دوشگرفتن در طول روز باعث کاهش حرارت بدن میشود؛ ولی دقت کنید که برای این کار از آب ولرم استفاده کنید چراکه آب سرد باعث تنگشدن منافذ پوستی و احتباس گرما در بدن میشود و این باعث میشود که عملا بدن داغتر شود. به کسانی که به هر دلیل دچار تشنگی شدید در این ماه میشوند توصیه میکنیم که بعد از نماز ظهر و عصر دوش گرفته و ساعتی را در مکانی خنک استراحت کنند؛ پس از برخاستن از خواب، خواهند دید که چندان اثری از آن تشنگی باقی نمیماند؛ اگرچه این کار ممکن است ضعف ناشی از گرسنگی را افزایش دهد. توصیه میشود از دوشگرفتن با آب خیلی گرم پرهیز نمایید؛ چرا که باعث افزایش تشنگی و ضعف میشود.

9- استفاده از میوههای آبدار و خنک مثل هندوانه، خیار، هلو، آلبالو و... و غذاهای لعاب دار مانند کدو، شیر و فرنی و سبزیهایی مثل کاهو و خرفه هم به کاهش تشنگی کمک میکند.

نکته بسیار مهم: برخی خوراکیها مانند هندوانه، هلو، خیار، شیر و... طبع بسیار لطیفی دارند و هنگام ورود به معده تابع طبع معده میشوند؛ بنابراین اگر به هنگام تشنگی که صفرای زیادی در معده جمع شده است مصرف شوند (یا در کسانی که ذاتا معده بسیار داغی دارند)، با ورود به معده به خلط صفرا تغییر ماهیت داده عملا به جای خنککردن فرد، حرارت او را افزایش میدهند. لذا این خوراکیها را تنها وقتی مصرف کنید که با مصرف خوراکیهای دیگر، عطش اولیه و داغی کبد و معده را فرونشانده باشید.

10- یکی از علل شایع تشنگیهای کلافهکننده و خشکی دهان روزهداران؛ وجود انواع سینوزیت و آلرژی و ترشحات پشت حلقی ناشی از آنهاست که با جذب آب حفره دهانی باعث بوی بد و تشنگی ناراحتکنندهای میشوند. طبیعی است راه حل این مشکل در برطرفکردن عامل سببساز است.

11- در طول روز از فعالیت غیرضروری و ورزش، حمام داغ و سونا و... اجتناب کنید.

12- داروهای خشککننده مثل آنتی بیوتیکها تشنگی را افزایش میدهند. اگرچارهای از استفاده آنها ندارید سعی کنید در وعده سحر از آنها اجتناب کنید.

13- در صورتی که اهل چای هستید، چای کمرنگ مصرف کنید؛ چراکه چای باعث افزایش ادرار و کاهش مایعات بدن میشود. البته در ماه مبارک به فکر ترک مصرف چای نیفتید چراکه دچار مشکلات ناشی از ترک میشوید. برای چنین کاری باید از چند ماه قبل و به صورت تدریجی اقدام کنید.

در صورتی که اهل دمنوش هستید، دمنوشهای با طبع سرد یا معتدل مصرف کنید و از دمنوشهای گرم مانند نعناع، بابونه، اسطوخودوس و... پرهیز کنید. این عرقیات باعث افزایش حرارت بدن و به دنبال آن تشنگی میشوند.

https://www.shoma-weekly.ir/PPH2y9