
معمای شاه قرار است به مقاطع مهم سالهای قبل از انقلاب اسلامی بپردازد و مروری بر زندگی محمدرضا شاه پهلوی داشته باشد. روایت سریال تاریخی مربوط به هر مقطعی که باشد، برای مخاطب، جذاب است. حتی اگر سریال کیفیت مطلوب و مورد نظر تماشاگران را نداشته باشد. پس می توان گفت «معمای شاه» تا قبل از شروع یک – صفر از دیگر سریال ها جلو افتاه است. نکته دیگر آن که در میان
بی دغدغگی کارگردانان روشنفکر که خیلی هاشان برای رسانه ملی هم کار می کنند، پرداختن به تاریخ معاصر و حضور ونفوذ دشمن در قلب حکومت ایران، موضوعی بسیار ارزشمند تلقی می شود.
با این حساب این سریال حتی اگر به زعم عده ای روشنفکر نما، که هنوز دل در گرو حکومت پهلوی دارند و روایت آن را غیر منصفانه می دانند، بی کیفیت باشد، به دلیل روایت تاریخ ارزش تماشا دارد. بگذریم از این که این عده همیشه در مقابل ساخت سریال های تاریخی، فارغ از مقطع آن، جبهه دارند. هنوز فراموش نکرده ایم، هجمه های مربوط به سریال های اصحاب کهف و یوسف پیامبر را که مرحوم سلحشور را رنجانده بود.
محمد رضا ورزی همیشه و در ساخت سریال های تاریخی دوران معاصر نشان داده، چیزی کم از دیگر کارگردانان مطرح ندارد. از انتخاب بازیگران و گرفتن بازی مناسب از آن ها تا پیدا کردن فضای مناسب و به نمایش گذاشتن حال و هوای دوران پهلوی موفق عمل کرده است.
نکته ای که شاید بتوان آن را به عنوان نقطه ضعف برای «معمای شاه» قلمداد کرد آن است که همان طور که عرض شد، روایت تاریخ آن قدر جذاب هست که نیاز به حاشیه و تبصره و داستان اضافه ندارد. «معمای شاه» دقیقا در همین لحظات است که ریتم شیرین و جذاب خود را از دست
می دهد و شاید بتوان گفت عده ای از تماشاگران را هم!
دیگر آن که ورزی باید برای نوشتن فیمنامه های
سریال هایش از جمله همین «معمای شاه»، سراغ افرادی برود که توانایی نوشتن دیالوگ های جذاب را داشته باشند. و می توان گفت یکی از نقاطی که سبب می شود سریال گاهی به اندازه دیگر بخش هایش جذاب نباشد، دیالوگ هایی است که جذابیت را از بین می برد. ورزی باید توجه کند که دیالوگ خوب می تواند یک سریال بد را چند سطح بالاتر ببرد، چه رسد به آن که خود سریال همچون «معمای شاه»، جذاب هم باشد.
در کنار این موضوعات می توان به ورزی و صدا وسیما تبریک گفت، که جرأت کردند و به یکی از مهمترین، پرچالش ترین و نزدیکترین مقاطع تاریخ این مملکت به امروز پرداختند. چرا که بخشی از افرادی که نقش ان ها توسط بازیگران ایفا می شود، هنوز در قید حیات هستند. نظاره گران سلطنت پهلوی هم خیلی هاشان با دیدگاه های متفاوت و با چشم باز در حال رصد سریال هستند. بنا براین پرداختن به آن شجاعت می خواست.
شجاعت بعدی ورزی و رسانه ملی ان است که در اوج گلایه از دولت و بودجه صدا و سیما، سراغ چنین پروژه پر خرجی رفته اند و حتما مدیریت خوبی پشت این پروژه وجود داشته که تا کنون، به دلایل مالی متوقف نشده است.
رسانه ملی معمولا با دست خالی و با مراجعه به تصاویر آرشیوی و تکراری بزرگترین انقلاب قرن بیستم را یادآور میشد، که آن هم منحصر به دهه فجر بود. اما اینک باعرضه این اثر ارزشمند بخشی از دینش را به تاریخ انقلاب اسلامی ادا کرده است.
«معمای شاه» با آگاه کردن جوانان و نوجوانان امروز، بخش قابل ملاحظه ای از کوتاهی مسئولان را در این امر جبران کرده است، چرا که همه نیک می دانیم که اطلاعات نسل جدید از تاریخ انقلاب اسلامی و پیشینه رژیم طاغوت و فضای شکلگیری انقلاب و نهضت امام راحل(ره)، گروه های معاند، فتنه برانگیز و دشمنان انقلاب اسلامی آن قدر ها هم که می گویند نیست.