نگاه

پیام دوازدهمین تنفیذ

تنفیذ حکم رئیس جمهور به وسیله ولی فقیه ؛ از اختیارات رهبری در قانون اساسی است و جنبه تشریفاتی و صوری ندارد.زیرا تعبیر تنفیذ براساس آنچه رهبر فقید انقلاب امام خمینی فرمودند:براساس آنکه مشروعیت ریاست جمهوری منتخب باید به نصب فقیه جامع الشرایط باشد ؛ تفویض بخشی از اختیارات رهبری به وی است .

حمیدرضا ترقی- مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری دوازدهم در حسینیه امام خمینی ره وتوسط ولی فقیه امام خامنه ای انجام شد .

ماهیت تنفیذ

تنفیذ حکم رئیس جمهور به وسیله ولی فقیه ؛ از اختیارات رهبری در قانون اساسی است و جنبه تشریفاتی و صوری ندارد.زیرا تعبیر تنفیذ براساس آنچه رهبر فقید انقلاب امام خمینی فرمودند:براساس آنکه مشروعیت ریاست جمهوری منتخب باید به نصب فقیه جامع الشرایط باشد ؛ تفویض بخشی از اختیارات رهبری به وی است .

امام فرمود : اگر رئیس جمهور با نصب ولایت فقیه نباشد , غیر مشروع است ؛ وقتی غیر مشروع شد , طاغوت است

و اطاعت از طاغوت غیر مشروع است .

این تنفیذ به تعبیر امام و مقام معظم رهبری ؛ مشروط است به عدم تخلف رئیس جمهور از احکام مقدسه ی اسلام و تبعیت از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران .

بنابر این تنفیذ حکم ریاست جمهوری مفهوم بسیار مهمی در تئوری حکومت منصوب الهی دارد و رهبری با این نصب و تنفیذ ولایت الهی را به بدنه اجرائی کشور تسری می بخشد .و عدم این نصب توسط ولایت فقیه موجب طاغوتی شدن منتخب و غیر قابل اطاعت شدن وی برای جامعه اسلامی میگردد.

بر همین اساس است که رئیس جمهور استعفایش را باید به رهبری بدهد و عزل نهائی او هم پس از رای مجلس با رهبری است و نظارت ولی فقیه بر قوه مجریه مثل دوقوه دیگر و ایجاد هماهنگی بین آنها بر اساس اصل 110 قانون اساسی صورت میگیرد.

اهمیت جلسه تنفیذ

اهمّیّت این جلسه از دو نظر است. یکی اینکه آغاز یک دوره‌ی مدیریّت جدید کشور است و این امیدواری وجود دارد که ان‌شاءالله مسئولانی که همراه با رئیس‌جمهور محترم و منتخب وارد میدان عمل خواهند شد، با ابتکارات جدید، با توانمندی‌های بیش از گذشته، ملّت را خرسند کنند، خوشحال کنند و همین خواسته‌ها و مطالبی را که رئیس‌جمهور محترم در بیانات مشروح خودشان بیان کردند، برآورده کنند.

جهت دوّم این است که این جلسه نماد مردم‌سالاری است. این دوازدهمین جلسه‌ی ازاین‌قبیل - از اوّل انقلاب تا امروز - است؛ یعنی ملّت ایران دوازده مرتبه از آغاز انقلاب، در انتخاب مدیران طراز اوّل کشور نقش‌آفرینی کرده‌اند؛ این خیلی مسئله‌ی مهمّی است. انتخابات مردم و گزینش‌های مردمی، دَه مجلس شورای اسلامی هم به ‌وجود آورده است؛ پنج شورای شهر و روستا را تشکیل داده است؛ پنج مجلس خبرگان را به ‌وجود آورده؛ اینها همه از برکت انقلاب است. نسل جدید ما فراموش نکند، ما دوره‌ی قبل از انقلاب را با همه‌ی وجودمان لمس کردیم؛ دیکتاتوری را، در حاشیه بودن مردم را، بی‌اعتنائی به مردم در امر حکومت را با همه‌ی وجودمان دیده‌ایم؛ جوانهای ما ندیده‌اند. مردم، قبل از پیروزی انقلاب هیچ نقشی در مدیریّت کشور و تعیین مدیران نداشته‌اند؛ رؤسا، سلاطین، پادشاهان و اطرافیانشان، می‌آمدند، میرفتند، [امّا] مردم فقط تماشاچی بودند؛ هیچ نقشی نداشتند. انقلاب اسلامی آمد و مردم را از حاشیه به متن آورد؛ مردم شدند صاحب اختیار. از اوّل انقلاب، این دوازدهمین باری است که نتیجه‌ی گزینش مردم برای مدیریّت قوّه‌ی مجریّه مشخّص میشود؛ لذا [این] مجلس، جلسه‌ی مهمّی است.

البته رهبری به جهت سوم دیگر اهمیت این تنفیذ که همان مشروعیت دادن به مقبولیت مردمی منتخب آنهاست اشاره نکردند زیرا این جلسه و مراسم وجه ممیزه حکومتهای طاغوتی از اسلامی است .که منحصر به نظام جمهوری اسلامی ایران است .

پیام های تنفیذدوازدهم

الف)- تعیین جهت گیری دولت دوازدهم

مقام معظم رهبری در سخنان مهم خود در مراسم تنفیذ سه جهت را برای دولت ترسیم فرمودند:

1- پرداختن به مشکلات مردم؛ به مسائل داخلی ؛ به مسئله معیشت و اقتصاد تا این دو به نقطه قابل قبولی در طول چهار سال آینده برسد

2- تعامل گسترده با دنیا .؛ این درست نقطه مقابل آن چیزی است که دشمنان ما و سلطه گران عالم دنبالش هستند (تا ایران را منزوی کنند )ما میتوانیم با دنیا ارتباطات وسیع و گسترده ای داشته باشیم ؛ هم به ملتها و دولتهای دیگر کمک کنیم , هم از آنها بهره مند بشویم .

3- دربرابر هر سلطه طلبی با صلابت و قدرت ظاهر بشوید . آن سلطه طلب هر که میخواهد باشد ؛ امروز از همه متجاوزتر و وقیح تر ؛ رژیم ایالات متحده آمریکاست , در مقابل اینها با صلابت ؛ با قدرت ؛ با پشتوانه ی اقتدار ملی و کمک مردم میتوانید از ترفند های آنها جلو گیری کنید و آن را دفع کنید . چهار دهه، تجربه‌ی فعّالیّت بین‌المللی به ما نشان میدهد که هزینه‌ی تسلیم در برابر قدرتهای زورگو بمراتب بیشتر از هزینه‌ی ایستادگی در مقابل آنها است؛ تسلیم شدن در مقابل زورگویی‌های قدرتهای زورگو، ملّتها و کشورها را بیچاره میکند؛ راه‌های پیشرفت آنها را به معنای واقعی کلمه مسدود میکند؛ آنها را از ارزشهای انسانی دور میکند؛ هزینه‌های سنگینی دارد. ما به توفیق الهی و به حول‌وقوّه‌ی الهی، با استکبار و با نظام سلطه از سر تسلیم وارد نشدیم، تسلیم نشدیم، با آنها بر سر خواسته‌های آنها سازش نکردیم، و امروز از دیروز تواناتر و قدرتمندتریم؛ امکاناتمان امروز از دیروز خیلی بیشتر است. ایستاده‌ایم در مقابل آنها، تسلیم آنها هم نشده‌ایم؛ این یک تجربه‌ی بسیار مهمّی است. البتّه در این راه شهدائی داشته‌ایم، فداکارانی داشته‌ایم؛ شخصیّت‌های ارزشمند و برجسته‌ای را از دست داده‌ایم لکن نظام جمهوری اسلامی پیشرفت کرده است، حرکت کرده است، شعارهای خود را برجسته‌تر کرده است.12/5/96

سه جهت گیری فوق که اعم از مسائل داخلی و جهانی و حفظ ماهیت و جوهره ی ضد استکباری ,ومقاوم انقلاب اسلامی است ؛نظام و دولت اسلامی را در ریل وراه و آرمانهای امام و انقلاب اسلامی حفظ میکند .و اجازه ی استحاله و انحراف از مسیر آرمانها و اصول انقلاب را به دولت نمی دهد .

بدیهی است که حفظ این جهت گیری ها باید در تصمیمات و اقدامات اجرائی دولت مورد عمل و توجه جدی قرار گرفته و آنرا شرط دوام مشروعیت خود از جانب ولی فقیه بدانند .

رهبری نیز طبق قانون اساسی چنانچه دولت از مسیر جهت گیری های تعیین شده عدول کرده و منحرف شد باید جلو آنرا گرفته و دولت را در ریل اصلی آن قرار دهند .

ب)- توصیه های مهم وموءکد

1- امانت دانستن مسئولیت.

قرآن همه مسئولیت ها را امانتی در دست انسان می داند: «ان الله یامرکم ان تؤدوا الامانات الی اهلها . . . (همانا خداوند فرمانتان می دهد که امانت ها را به اهل آن برگردانید . .)

از آیه شریفه سه نکته استفاده می شود:

1-آن که مسئولیت ها امانت است .

2-آن که مردم موظفند در رابطه با این امانت مسئولانه عمل کرده به دنبال افرادی لایق و توانا و متعهد برای عهده دار شدن این مسئولیت ها باشند .

3-افرادی که لایق و شایسته به دوش گرفتن مسئولیت ها هستند (که قرآن از آن ها به «اهل » تعبیر کرده است) باید این بار مسئولیت را به دوش کشند زیرا که این دستور (سپردن مسئولیت ها به اهل) بدون وجوب پذیرش از ناحیه واجدین شرط لغو است .

این بینش قرآنی را مولا علی (ع) در سرلوحه برنامه های حکومتی خویش قرار داد . هم خود با تمام باور، معتقد بود هم به کارگزاران خویش توصیه می کرد با این «بینش » به انجام وظیفه بپردازند .

امام (ع) به اشعث بن قیس نوشت:

(و ان عملک لیس لک بطعمه ولکنه فی عنقک امانه . . . )مسئولیت برای تو وسیله آب و نان نیست، بلکه امانتی است که به عهده ات واگذار شده است .

لذا از نگاه امیر مومنان ع ؛حکومت «هدف » نیست، «وسیله » است; یعنی آن که بنابراین دیدگاه، حکومت از آن رو که از دید دنیاپرستان ریاست، آقایی و مسند و منصب است، ارزشی ندارد . آن قدر که حتی از آب بینی بز؛و استخوان خوک در دست جذامی؛و برگ جویده ای که در دهان ملخی باشد؛نیز بی ارزش تر است . از دیدگاه امام عارفان اصل حکومت و امارت اگر برای هدفی والا و انسانی نباشد، از «کفش کهنه وصله دار» نیز بی ارزش تر است .

ارزش حکومت از دیدگاه مولا به آن است که پلی برای خدمت به خداوند و بندگانش باشد، فرمود: «والله لهی احب الی من امرتکم هذه الا ان اقیم حقا او ادفع باطلا; ؛به خدا سوگند همین کفش بی ارزش برایم از حکومت بر شما محبوب تر است، مگر آن که حقی را به پا دارم یا باطلی را دفع نمایم . نهج البلاغه

2- اولویتها را رعایت کنید

کشور موضوعات متعدد و فراوانی برای اقدام و اجرا دارد که باید متناسب با شرایط کشور اولویت بندی شده و به ترتیب اولویت به انها پرداخته شود . این اولویتها در ابتدای سال جاری در سخنان مقام معظم رهبری مورد تاکید و اشاره قرار گرفت : رونق تولید ؛ ایجاد اشتغال؛خروج از رکود ؛مبارزه با فساد و آسیبهای اجتماعی و کاهش فقر.

3-حرکت در قالب برنامه ششم.

برنامه‌ی ششم [توسعه] برنامه‌ی جامعی است؛ امسال هم سال شروع برنامه است. البتّه ما تأخیر داریم؛ سال شروع برنامه سال گذشته بود. برنامه‌ی ششم،‌ برنامه‌ی مهمّی است؛ با برنامه، با دقّت کامل و پیش‌بینی همه‌ی امکانات، حرکت انجام بگیرد؛ به برنامه باید اهمّیّت داد.12/5/96

عدم توجه کافی دولت یازدهم به سیاستهای کلان نظام و عدم همکاری لازم با مجلس در تدوین برنامه ششم وعدم ابلاغ به موقع آن حاکی از ضعف دولت در برنامه ای عمل کردن است و باید این ضعف در دولت دوازدهم برطرف گردد.

4-اتحاد ملت را مهم بشمارید.

ما هرچه داریم، از وحدت ملّت، از اتّحاد ملّت در بین خودشان و از اتّحاد ملّت با مسئولین و مجریان امور کشور داریم؛ این اتّحاد را حفظ کنید. التهاب‌آفرینی نشود؛ دودستگی‌های مضر ایجاد نشود. مردم سلایق مختلف و نظرات مختلفی دارند؛ بسیار خوب، با سلایق و نظرات مختلف، بگذاریم مردم در کنار هم زندگی آرامی داشته باشند. سلیقه‌ی گوناگون و اختلافِ‌نظر لزوماً به‌معنای گریبان‌گیری و درگیری نیست؛ میتوانند در کنار هم زندگی خوبی داشته باشند، سلایق مختلفی هم داشته باشند. التهاب‌آفرینی نباید انجام بگیرد.12/5/96

این همان نهی رهبری از دوقطبی سازی فضای جامعه است که قبلا هم بدان ناکید داشتند .و متاسفانه دولت یازدهم بارها به دوقطبی سازی جامعه در زمینه برجام و کنسرت و...دامن زد که امیدواریم در دولت دوازدهم تکرار نشود.

5-از نظرات مخالف آشفته نشوید.

مخالفین اگر نظری دارند، انتقادی اگر دارند، بگذارید انتقاد کنند، نظرات مخالف را بدهند؛ آشفته نباید شد؛ بالاخره کارهای سنگینی است. نقص هم در کارهای ما کم نیست، ممکن است کسانی انتقاد کنند به ما؛ انتقاد را بپذیریم - به‌معنای تحمّل کردن - تحمّل کنیم.12/5/96این توصیه رهبری بارها در دوران دولت یازدهم تکرار شده وبر شنیدن نظر مخالفین و استفاده از نظرات آنها اصرار ورزیدند , اینک که 16 میلیون رای به مخالف ایشان داده اند نمیتوان نسبت به نظرات آنها بی توجه بود

6-به میان مردم بروید .

حضور مسئولین در بین مردم که سیره رهبری بوده و دردولت نهم مورد عمل قرار گرفته بود موجب کاهش فاصله دولت –ملت شده و درک دولت را از مشکلات مردم ملموس و واقع نگرانه کرده است این رفتار باید استمرار داشته ودولتمردان باملاحظه مشکلات مردم در رفع آن کوشاتر و دستوراتشان راهبردی تر خواهد شدو ضعفهای بدنه اجرائی خودرا بهتر لمس خواهند کرد.

7- قدر نیروهای انقلابی و پرانگیزه را بدانید .

توجه به نیروهای انقلابی و پر انگیزه و استفاده مطلوب از آنها امکان حرکت جهادی و مستحکم را به دولت میدهد .زیرا نیروهای بی انگیزه و غیر انقلابی که فقط برای مزد مادی وبر اساس شرح وظائف کاری را انجام میدهند ؛ نمیتوان عقب ماندگیهای گذشته را جبران و به رشد وپیشرفت کشور سرعت داد.این توصیه را معظم له به اکثر دولتها داشته اند و به این دولت با تاکید و تکرار بیشتری شده است .

8-عدم غفلت از دشمن درتعاملات بین المللی.

بعضی از مسئولینِ دولتهایی که با ما مواجهند و مقابلند، صریح میگویند در صدد نابودی نظام جمهوری اسلامی هستند؛ بعضی‌ها هم این را پنهان میکنند، نمیگویند، امّا واقعیّت این است که [این قصد] هست. «تعامل بین‌المللی» نباید ما را از این نکته که دشمنانی هستند که به نابودی ما کمر بسته‌اند، غافل کند.12/5/96.وقتی دشمن با این صراحت با ما مقابله میکند , سخن از سازش و تعامل و مذاکره ؛ گفتن بیهوده وخلاف عقلانیت است .

9-قوی شدن در اقتصاد و فرهنگ.

پاسخ به این دشمنی‌ها قوی‌تر شدن است. مراد من از قوی‌تر شدن، فقط در زمینه‌ی نظامی و امنیّتی نیست، البتّه در آنجاها باید قوی شد، امّا در زمینه‌ی اقتصادی باید قوی بشوید، در زمینه‌ی فرهنگی باید قوی بشوید، در زمینه‌ی حفظ هویّت اسلامی و انقلابی باید روز‌به‌روز قوی‌تر و عمیق‌تر بشوید؛ این پاسخِ دشمنی‌های دشمن است.12/5/96.

اقتدار اقتصادی و قدرت اول اقتصادی در منطقه شدن که هدف چشم انداز بیست ساله است و اقتدار فرهنگی که در جوهره و ذات شیعه و اسلام انقلابی وسیاسی است , باید درمتن برنامه های دولت قرار گیرد و آنرا بعنوان یک استراتژی مستمرخود

قرار دهند لازمه این تحول و اقتدار مدیران انقلابی و قوی و برنامه جامع و سرمایه گذاری کافی است .

10-توکل به خدا داشته باشید .

شما در راه اقامه‌ی دین، احیاء دین، ایجاد حاکمیّتِ دینِ خدا هستید، این نصرت الهی است، پس مطمئن باشید که خدای متعال شما را نصرت خواهد کرد. در مقابل دین‌ستیزی‌ها و قانون‌شکنی‌ها آرام ننشینید، بی‌تفاوت نمانید و بدانید ان‌شاءالله آینده متعلّق به شما است.12/5/96.یکی از فواید و آثاری که در پرتو صفت حمیده توکل، برای انسان‌های متوکل به وجود می‌آید استقامت و پایداری است ، که حاکی از قدرت روحی و پایبندی به اهداف و قاطعیت در تصمیم گیری می‌باشد، بنابراین در پرتو این صفت عالیه می‌تواند از توطئه‌های که از طرف دشمن چیده می‌شود و سنگ اندازی های که در مسیر ترقی و تکامل او، برای جلوگیری از رشد و بالندگی صورت می‌گیرد، نجات پیدا کرده و از دام‌ها ی که بدین منظور گسترده شده است جان سالم بدر برد. یکی از خطرناک‌ترین پرتگاه‌های که بر سر راه رهبران بزرگ قرار دارد، مسأله پیشنهاد سازشکارانه‌ای است، که از ناحیه‌ای مخالفان مطرح می‌گردد، و در این جا است که خطوط انحرافی بر سر راه رهبران ایجاد می‌شود، و سعی دارند که آن‌ها را از مسیر اصلی بیرون برند، و این آزمون بزرگی است برای آن‌ها. در صورتی می‌توان از این پرتگاه‌های خطرناک نجات پیدا کرد که باقدرت روحی و قاطعیت اهدافش را دنبال کرده، و برای پیش برد آن با کمال استقامت و پایداری، به مجاهده و تلاش بپردازد، و آن هم در سایه توکل و اتکال به خدا میسر است.

امیدواریم این جهت گیریها و توصیه های رهبری انقلاب اسلامی سرلوحه فعالیت دولت دوازدهم قرار گرفته وموجب رفع مشکلات جامعه و کشور و رشد و پیشرفت سریع در مسیر تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی گردد انشالله .

https://www.shoma-weekly.ir/LkBgPM