
جدا از اینکه پیادهروها و خطوط ویژه که در قرق موتوسواران است؛ حتی موقع ردشدن از خیابان هم باید مراقب این یکهتازان باشید. نکته مهم برای ردشدن از خیابانها این است که شما علاوه بر نگاهکردن به سمتی که ماشین میآید باید جهت مقابل را هم رصد کنید چون هر لحظه امکان دارد موتورسواری درجهت عکس خودروها از راه برسد و شما را کله پا کند.
رئیس پلیس ترافیک شهری پلیس راهنمایی و رانندگی تهران گفته است که حدود ۳ میلیون و
۵۰۰ هزار موتوسیکلت در پایتخت در حال تردد هستند. به گفته سرهنگ علیرضا جهانگیری موتورسوارها بیشترین تخلفات جدی راهنمایی و رانندگی را مرتکب میشوند. سال گذشته 1 میلیون و ۴۳۳ هزار قبض جریمه برای متخلفان موتور سوار صادر شده است.
البته موتورسوارها فقط آزارشان به بقیه نمیرسد. خیلی از ما بارها از کنار صحنههای دلخراش تصادف موتورسیکلت گذشتهایم. بهدلیل عدم استفاده از کلاه ایمنی و شدت برخورد، خیلی از تصادفهای
موتور سیکلت به مرگ سرنشینان آن منجر میشود.
طبق آمار پلیس راهنمایی و رانندگی سال گذشته ۳هزار و ۷۶۷ موتورسوار در شهر تهران کشته شدهاند. این آمار این معنی را میدهد از هر ۹۲۹ موتور سوار در شهر تهران یک نفر کشته شده است. فقط در مرداد ماه امسال ۱۲۱ موتورسوار در صحنه تصادف جانشان را از دست دادهاند.
البته موتورسواران علاوه بر آسیبرساندن به خودشان و دیگران به نسلهای بعد هم آسیب میزنند. طبق گفته رئیس پلیس ترافیک شهری راهور ناجا، یک
موتورسیکلت بین ۴ تا ۸ برابر یک خودرو میتواند هوا را آلوده کند. موتور سیکلتها برخلاف خودروها به واکنشگر شیمیایی مجهز نیستند و درنتیجه گاز ناشی از احتراق این موتورها وارد هوا میشود. در حالی که خودروها مجهز به واکنشگر شیمیایی هستند و گازهای ناشی از احتراق را به گازهای غیرآلاینده تبدیل میکنند.
موتورسیکلتهای بیکیفیت و اکثرا چینی و وارداتی ایران، به دلیل اینکه طراحی موتور نامناسبی دارند و عمدتا هم کاربراتوری هستند با مصرف بالای سوخت و احتراق نامناسب آن بهشدت باعث افزایش آلودگی هوا میشوند. عمده آلودگی موتورسیکلتها منو اکسیدکربن و ذرات معلق و هیدروکربنهای خام هستند که بهشدت بر سلامت شهروندان و حتی نسلهای آینده تاثیرگذارند. گازهای سمی که از اگزوز این موتورها بیرون میآید بهراحتی وارد خون مادران باردار میشود. این ترکیبات سمی میتواند از جفت عبور کند و باعث سقط جنین شود. در هفتههای ۸ تا ۱۲ حاملگی که مغز جنین شروع به رشد و شکلگیری میکند آلودگی هوا و تماس مستمر زن باردار با هوای آلوده، میتواند بر ضریب هوشی و تواناییهای مغزی جنین تاثیر بگذارد. علاوه بر این آلودگی هوا، احتمال ناباروری در زنان و خطر آسم و اوتیسم در کودکان را افزایش میدهد.
چه باید کرد؟
۱-ایران جزء یکی از موتوردارترین کشورهای دنیاست. بهدلیل وجود ترافیک سنگین در خیابانهای تهران و کلانشهرها محدودیت طرح ترافیک و زوج و فرد و قیمت ارزان، موتور سیکلت یکی از محبوبترین وسایل نقلیه در این شهرها است.
البته کاربرد موتور فقط جابهجایی افراد نیست. خیلیها با در نظر نگرفتن کمترین تمهیدات ایمنی با موتورسیکلت مسافر و کالا جابهجا میکنند.
اگر فرهنگ استفاده از وسایل نقلیه عمومی و زیرساختهای این بخش تقویت شود مسلما مردم کمتری برای رسیدن به محل کار از موتور سیکلت استفاده میکنند.
۲- حدود ۹۵ درصد از موتورهای شهر تهران کاربراتوری هستند. اگر این موتورها به موتورهای انژکتوری تبدیل شود مقدار قابل توجهی از آلودگی شهر تهران کاسته میشود.
۳- تهران یکی از کم دوچرخهترین پایتختهای دنیاست. بیشتر کشورهای اروپایی راههای دوچرخه رو دارند که دوچرخه سواران با امنیت و بدون آسیبرساندن به محیطزیست مسیرهای درون شهری را طی میکنند و کلی کالری هم میسوزانند!
۴ـ اگر قانون در رابطه با موتورسوارها با جدیت و تداوم بیشتری اعمال شود و طرح ممنوعیت حمل کالا و مسافر با موتور سیکلت اجرا شود، افراد کمتری به منظور کسب درآمد سراغ موتور سیکلت میروند.
۵- جایگزینی موتورهای برقی با موتورسیکلتهای بنزینی و در دسترس بودن این نوع موتورها برای عموم مردم میتواند تاثیر زیادی بر کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی داشته باشد.
شاید توقیف موتورسیکلت کسانی که با آن امرار معاش میکنند ناعادلانه به نظر برسد؛ اما نیمه پر لیوان این است که حداقل سرپرست یک خانوار بر اثر تصادف کشته یا معلول نمیشود. از طرفی با کمشدن آلودگی صوتی و پاکترشدن هوای شهر، چشمانداز روشنتری در مقابل فرزندانمان قرار خواهد گرفت.