بین الملل

نگاه دولت سیزدهم به روسیه مبتنی بر واقعیت‌های امروز است

تفکر دولت سیزدهم نگاه به شرق، برخلاف تصور بسیاری از تحلیلگران، تنها محدود به روسیه و چین نیست بلکه کشورهایی مانند هند، ژاپن و حتی مالزی و اندونزی هم به دلیل توانمندی‌های صنعتی، کشاورزی، فناورانه و بازار مناسب می‌توانند برای ما فرصت‌هایی ایجاد کنند. در مجموع نگاه دولت سیزدهم به روسیه نگاهی مبتنی بر واقعیت‌های امروز است.
حسن لاسجردی کارشناس مسائل بینالملل، در گفتوگو با ایکنا درباره اهمیت و تأثیرات سفر رئیسجمهور به روسیه، گفت: اهمیت سفر رئیسجمهور به روسیه از منظر سیاست توجه به همسایگان و اولویت آنها در سیاست خارجی دولت سیزدهم، حائز اهمیت است. به نظر میرسد در میان همسایگان مختلفی که دولت سیزدهم میتواند در ارتباط با آن و ارتقای روابط هم فرصتهای مناسب ایجاد کند و هم از این ابزار استفادههای گوناگون کند، دولت روسیه است.

وی با بیان اینکه چند موضوع این سفر را دارای اهمیت کرده است، گفت: اول خود روسیه و تواناییها و عنصر بازیگری این کشور است. تلاش مقامات روسیه این بوده که در پروژههای مشترک با ایران مانند پرونده هستهای، سوریه، عراق، حضور در منطقه و روابط استراتژیک نقشآفرینی مؤثری داشته باشند. نکته دوم وضعیت نظام بینالملل و میدانداری قدرتهای بزرگ است که روسیه در این میدانداری ایفای نقش میکند و آنها به مثابه یک اصل پذیرفتهشده به دلیل توانایی حضور در بسیاری از مسائل مهم بینالمللی، بحرانها و فرصتهای مختلفی را مدیریت میکنند.

نگاه به شرق، محدود به روسیه و چین نیست

لاسجردی افزود: مسئله دیگر تأثیرگذار در اهمیت این سفر سیاست ایران در حوزه نظام بینالملل است. سیاست نگاه به همسایگان در کنار سیاست نگاه به شرق توجیهکننده این روابط است. در تفکر دولت سیزدهم نگاه به شرق، برخلاف تصور بسیاری از تحلیلگران، تنها محدود به روسیه و چین نیست بلکه کشورهایی مانند هند، ژاپن و حتی مالزی و اندونزی هم به دلیل توانمندیهای صنعتی، کشاورزی، فناورانه و بازار مناسب میتوانند برای ما فرصتهایی ایجاد کنند. در مجموع نگاه دولت سیزدهم به روسیه نگاهی مبتنی بر واقعیتهای امروز است.

اهمیت شناسایی و استفاده از مزیت نسبی کشورها

لاسجردی درباره انتظار واقعبینانه از ظرفیتها و توانمندیهای روسیه و مشخص کردن نقاط همکاری و رقابت و عدم تأثیرگذاری همکاریهای راهبردی بر استقلال کشور در حوزه تصمیمگیری در عرصه‌‌های رقابتی با روسیه به ویژه در حوزه انرژی گفت: در عرصه روابط اقتصادی میان کشورها، هر کشوری دارای ظرفیتی به نام «مزیت نسبی» است و همه کشورها تلاش میکنند از این مزیت استفاده کنند. به همین جهت میتوان گفت همه اقتصادهای دنیا به هم پیوسته و در هم تنیده هستند.

وی ابراز کرد: درباره بحث انرژی و توانمندیهای روسیه باید گفت روسها به دنبال تشکیل یک کنسرسیوم هستند همانطور که چند سال پیش در رابطه با اوپک گازی پیشنهادی ارائه دادند و ایران و قطر هم تلاش کردند به آن بپیوندند و مدیریت انرژی را به دست بگیرند. به طور حتم اگر چنین فضایی شکل بگیرد و روسها مطمئن شوند که میتوانند بر روی متحدانی که در عین حال رقیب آنها هستند، حساب کنند برنامهریزیهای کلان میکنند.

لاسجردی تصریح کرد: مسئله مهم برای روسها این است که در حوزه انرژی حرف اول را بزنند. در عین حال آنها دارای فناوریهای خوبی در حوزه‌‌های انرژی، فضایی و تسلیحات نظامی هستند و در برخی فناوریهای نو نیز دارای قابلیتهای خوبی هستند.

لاسجردی اظهار کرد: نکته مهم این است که قوه عاقله دستگاه اجرایی و دولت از میان نظرات مختلف داخلی کدام نظر را انتخاب میکند. اگر ما تمام تخم مرغهای خود را در سبد روسیه بگذاریم یک خطاست و باید از مزیتهای نسبی روسها، چینیها، ژاپنیها و حتی غربیها استفاده کنیم. قطعا این موضوع به نفع کشور و بهره برداری حساب شده از مزیت نسبی کشورهای مختلف است.

https://www.shoma-weekly.ir/SaPvM1