
دکتر مصدق در خاطرات و تألمات خود مینویسد:
«تا زمانی که ما بر سبک اداره ملی خودمان دیوان و دیوانیان و مستوفیان را داشتیم کسر بودجه نداشتیم. از زمانی که به تقلید غرب روش غربی را در بودجهنویسی به کار گرفتیم همواره کسر بودجه با عواقب ان را داشتهایم و داریم.»
مشکلات انقلاب و انقلابی شدن و تحول در نظام اداره کشور با همه ملاحظات در سالهای اول نظام، مشکلات هشت سال جنگ تحمیلی، مسئله مهم بازسازی پس از جنگ که خود حکایتی است سراسر سختی و کار و مشکلات ذهنیتهای غلط غربزده و چپزده و دولتهای میرحسین موسوی که اقتصاد را به اعتراف خودش به زیر صفر رساند و دولتهای اصلاحطلبان افراطی دوم خردادی و افتضاحات دولت اصلاحطلبان اعتدالی در گرانیها و شاهکار اساسی آنها که ارز 3 هزار تومانی را به 30 هزار تومان رساندند، اجازه نداد و اکنون هم اجازه نمیدهد آن بودجه صحیح و رشدآور اقتصاد و عدالتمحور نوشته، تصویب و اجرا شود.
بودجه 1400
بودجه 1400 نمونه افتضاح دولت اصلاحطلبان اعتدالی! یا به عبارت دیگر اصلاحطلبان انفعالی بود که هفت ماه دولت آیتالله رئیسی را با مشکلات اقتصادی رو به رو کرد. بودجهای که تنظیمکنندگان آن در دولت قبلی میدانستند کسر بودجه و درآمدهای کاذب دارد، ولی به هر حال با کمک مجلس شورای اسلامی و نمایندگان دلسوز و همت دولت آیتالله رئیسی تا آنجا که میسر شد جلوی ناهنجاریهای آن بودجه گرفته شد.
در بودجه 1401 گرچه تغییراتی داده شده، اما متأسفانه باز چهارچوب همان بودجهنویسی غلط حاکم است.
دو باره همه دریافتهای دولت و همه پرداختها در بودجه انعکاس ندارد. درآمد نفت و گاز تقسیم و سهمبندی لازم را ندارد. بودجه و درآمد شرکتهای دولتی سامان مطلوب نیافته است.
طرح جایگزین
پیشبینی میشود امسال هم بودجه به نحو صحیح و مطلوب تدوین و تصویب نشود ولو در آن اقدامات خوبی صورت پذیرد.
آنچه مهم است این است که مؤتلفه اسلامی آن نگاه جامع و مؤثر را در بودجهنویسی مطلوب به صورت طرح جایگزین بودجهنویسی برای سال آینده و بودجه 1402 آماده سازد تا در گام دوم مشکل بودجه و بودجهنویسی و کسری بودجه و نابسامانیهای حاصله از بودجهنویسی غیر کامل را شاهد نباشیم.