شهرستانها

میرزا کوچک خان گیله مرد سرفراز

روز 15 خرداد سالروز قیام با شکوه مردم گیلان به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی است.
فتح اله نصراله زاده- روز 15 خرداد سالروز قیام با شکوه مردم گیلان به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی است. بی تردید نهضت جنگل که در فاصله 1293 تا 1300 ه.ش در گیلان روی داد، از مهمترین وقایع تاریخ ایران در آغاز قرن حاضر است میرزا کوچک جنگلی نماد غیرت دین و باورمندی مردم گیلان است که توانست برخی از مشکلات جامعه را از طریق آموزه های دینی برطرف کند او از سلسله عالمان دینی بود که نامش تداعی کننده مجاهدت های مرجع عالی قدر میرزای بزرگ شده است.میرزا کوچک خان به ویژه از این جنبه حائز اهمیت است که این نهضت در یکی از خطیر ترین برهه های تاریخ معاصر ایران شکل گرفت و با توجه به فشارهای طاقت فرسایی که از سوی دولت های استعماری و استبداد داخلی بر آن وارد شده، توانست مردانه تاب بیاورد و از مسیر اصیل خویش که اسلام وارزش های دینی بود منحرف نشود. حق این است که تمامی نهضتهای

رهایی بخش در کشور ما و یا دست کم اکثریت قریب به اتفاق آنها، پیوسته با رهبری و محوریت روحانیون شکل گرفته اند. از همین رو است که اندیشه های الحادی، در این سرزمین تداوم نداشته و توان مقابله با ریشه های سترگ اعتقادی مردمان این مرز بوم را ندارند. نهضت جنگل در آغاز ظهور خود از رهبرانی فداکار همچون میرزا کوچک و نیز مردم هوشیار و فداکار گیلان زمین بهره جست که جز استقلال میهن، برقراری حکومت عدل بر اساس احکام و قرآن و وحدت و یکرنگی قومیتها و مردمان آرزویی نداشتند.

ایران پیوسته مهد دلیر مردان و دلیر زنانی بوده که عرصه های شکوهمند این سرزمین را به صحنه های حماسی و رستاخیز آفرین تبدیل ساخته اند، در تاریخ ایران، به ویژه تاریخ شیعی اسلامی آن، پیوسته اراده قهرمانان و مردان مرد، تاثیر گذار بوده و ایران را از فرو رفتن در تیرگیها و تاریکیها نجات داده است لذا از همین رو این سرزمین کهن با آن که در معرض تاخت و تاز اقوام و ملل و اندیشه های خانمانسوز بوده هرگز، به حضور و سیطره بیگانگان رضایت نداده است.

میرزا کوچک خان، زاده چنین سرزمین و چنین فرهنگی است که در پی بیدارگران بزرگ اسلامی، به ویژه سید جمال الدین اسد آبادی بیداری را فریاد کرد و با خلوص و صفا و زیرکی و ایمان خویش، روح تازه ای در کالبد انسان ها دمید .

میرزا که از غوغای عربده کشان بیگانه و ایادی آنان به جان آمده بود، به جنگلهای سرزمین مادری خویش پناه برد تا در سایه آرامش دوری از حمایت روشنفکر غربزده چاره ای بیندیشد. او که خود دست پرورده حوزه های شیعی بود، نیک میدانست که نجات جز در سایه احکام اسلام و قرآن و پیروی از ائمه بر حق، ممکن نیست، از این رو گام در جاده ای نهاد که سر افرازی او و ملتش را در پی داشت و حماسه فراموش نشده عزت، همت، غیرت مردان را بار دیگر در گوش ناشنوای زمانه خویش فریاد زد.

او همچون مقتدای راستین خود حضرت ابا عبدالله الحسین (ع)، تکیه بر حق کرد و با یاران قلیل در مقابل دشمنانی کثیر که از هر سو بر او و بر سرزمینش هجوم آورده بودند ایستاد و سر انجام در آستانه، عشق، سر باخت.

اما در ادامه غروب خورشید گیلان و پس از سالیان متمادی ، بزرگ مرد دیگری از تبار قافله سالار عشق، حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، پرچم نهضت اسلامی را بار دیگر بر افراشت و قدم در راه نهضتی گذاشت که آموزگارش حسین (ع) بود. او کسی نبود جز امام
خمینی (ره) که با آمدنش کاخ استبداد را فرو ریخت و بر صحنه گیتی فریاد عدالت خواهی و عزت و غیرت دینی را سر داد.

آری حضرت روح الله در قیام تاریخی 15 خرداد سال 42 نوید بخش طلیعه فجر دیگری شد روحش با انوار تابان اولیاء محشور و راهش پر رهرو باد.

*دبیر حزب موتلفه اسلامی شهرستان رودبار

https://www.shoma-weekly.ir/ngFpj6