
احمد سالک کاشانی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در ارزیابی خود در خصوص فعالیت دستگاههای متولی امر فرهنگ گفت: جمعبندی بنده از فعالیت همه دستگاههای متولی امر و مباحث فرهنگی کشور در سال جاری، خوب است و آنها فعالیت خوبی را در این عرصه داشتهاند.
وی افزود: اما سؤال این است که ارزیابی ما در جمعبندی این اخبار از فعالان دستگاههای تبلیغاتی و فرهنگی در چه سطحی است؟ میتوانم جواب بدهم که اولا این موضوع هنوز مطلوب جامعه ما نیست، دوم آنکه این فعالیتها در تراز انقلاب اسلامی ما قرار ندارد؛ یعنی تمامی دستگاهها و قوا و مجلس باید بیش از این زحمت بکشند تا این مهم به حد مطلوب برسد.
عضو حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: البته ناگفته نماند بار اساسی فرهنگ در کشور بر دوش 80 تا 90 درصد فعالان فرهنگی خودجوش مردمی است که بودجه آنها وابسته به دولت نیست؛ بلکه با کمکهای خود آنها و خیرین این کار صورت میگیرد. این بار فرهنگی بر دوش این عزیزان است.
وی تصریح کرد: به طوری که در خطرات فتنهگون جامعه، همین فعالان وارد میدان میشوند و دستگاههای فرهنگی منفعل عمل میکنند. به طور مثال در فتنه سال 88، کسانی که 9 دی را آفریدند، همین فعالان خودجوش مردمی بودند که در این قضیه نقشآفرینی کردند. مقام معظم رهبری نیز در نامهای به شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را گوشزد کردند و 7 بند را به مناسبت سال فرهنگ اعلام کردند که بند 2 و 3 بر همین موضوع متکی است. یکی از این مؤلفهها جوانان مؤمن انقلابی است و دیگری فعالان خودجوش فرهنگی مردمی که در عرصه فرهنگ، نقش مهمی را ایفا میکنند. نماینده مردم اصفهان تأکید کرد: البته سرمایهای را در بودجه 94 با تعدیلی که در پیشنهادهای لایحه بودجه دولت بود، بر این بخش تأکید داریم و وقت میگذاریم و بر این اساس جدولی به نام جدول 17 تحت عنوان حمایت از فعالان خودجوش مردمی وجود دارد.وی ادامه داد: هماکنون در کمیسیون فرهنگی حدود 400 پرونده از سراسر کشور وجود دارد که در این عرصه فعالانه تلاش میکنند و این واقعه را میرساند که اقتدار توده مردم در گسترش مباحث فرهنگی بسیار بالاتر از مسائلی است که فکر میکنیم. ولی بهنظر میرسد که دستگاهها باید فعالتر از این حرکت کنند که بحث جدایی را میطلبد؛ البته در این یک سال کارهای خوبی در بخشهای مختلف داشتهایم؛ اما نمیتوانیم همه را در یک راستا ارزیابی کنیم؛ زیرا در خیلی از بخشها واقعا عالی بودیم و در برخی هم ضعف داشتهایم.
همچنین مفید کیایینژاد عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این رابطه اظهار داشت: بنده به صراحت عرض میکنم در سالی که به نام اقتصاد و فرهنگ نامگذاری شد که به اعتقاد بنده فرهنگ مهمتر از اقتصاد بود؛ ولی آنگونه که باید منویات مقام معظم رهبری پیاده شود، نشده است. وی تأکید کرد: بنده فکر میکنم در این کوتاهی همه دستگاهها، هم مجلس و هم دولت مقصر هستند، لذا انتظار و توقع بود که در ایام بودجه، بودجه ویژهای برای مسائل فرهنگی درنظر گرفته شود که متأسفانه این قضیه نادیده گرفته شد. امیدواریم آنچه که به تصویب نهایی میرسد، منویات ایشان را به منصهظهور برساند.
کیایینژاد خاطرنشان کرد: بحث نظارت بر عملکرد فرهنگی دستگاهها در مسائل فرهنگی برعهده کمیسیون فرهنگی است. خیلی از مسائل فرهنگی که از طریق صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و... مطرح میشود، کمیسیون ما کاملا نظارت داشته است و آنجایی که برخلاف موازین شرعی و اسلامی است، مجلس متذکر شد.
وی در پایان به اقدامات فرهنگی کمیسیون فرهنگی پرداخت و یادآور شد: اقدامات مجلس در سال جاری طرحهای مهمی را به تصویب رسانده است. طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر بود که انجام شد. البته بعد از ارائه به شورای محترم نگهبان ایراداتی داشت که مرتفع شد. همچنین طرح مدیریت و نوسازی و بهسازی مساجد و نمازخانهها است که بعد از بررسی در کمیسیون هم اکنون در صحن علنی مورد بررسی است که بیشترین مواد آن مصوب شد؛ از دیگر طرحها، طرح رسانهها است که در سال آینده مطرح و بررسی میشود.