
آقای میرامین با توجه به فعالیت شما در حوزه رسانه و آشنایی با این فضا؛ مطالبات رهبر انقلاب در حوزه فرهنگی تا چه میزان توسط اصحاب رسانه محقق شده است؟
رهبر انقلاب مهمترین مطالبه خود را طی پنج سخنرانی مطرح کردند، این مطالبه با عنوان جهاد تبیین شناختهشده که به نظر من مهمترین مسئله است و شامل نخبگان و عموم مردم میشود، آقا عمده مأموریت را در این جهاد به هیئتها دادهاند و وقتی هیئت را کانون جهاد خطاب میکنند یعنی همه مردم باید پایکار بیایند اما برای ارزیابی میزان تحقق این مطالبه رهبری در سال 1400، هنوز زود است و همه در مرحله تبیین و مفهوم شناسی جهاد تبیین و الزامات آن هستند، خواص در حوزه جهاد تبیین باید سه مرحله را در نظر بگیرند. آقا به جهاد اشاره کردند، جهاد چند ویژگی دارد که یکی از آنها مبارزه و اقدام و علیه دشمن است. یکی از آن سه مرحله به گوش رساندن فرمان حضرت آقا از سطح خواص تا عوام بهصورت سریع است، مرحله بعد تعیین نقش و ساماندهی است و هرکس باید در این مرحله جایگاه خود را مانند نبرد سخت بشناسد و در نهایت زدن نقطه دشمن به صورت مشترک است و برای محک زدن میزان محقق شدن این مهم با توجه به صدور فرمان رهبری در نیمه دوم سال هنوز ارائه ارزیابی زود است ولی نگرانی من این است که این فرمان آقا، درگیر ظواهری مانند برگزاری همایش و... شود.
شما اشاره کردید به اصل تشکیلات در جهاد تبیین، وظیفه تشکیلات و مخصوصاً تشکیلات منسجمی مانند حزب مؤتلفه اسلامی برای تحقق فرمان رهبری چیست؟
یکی از مهمترین مباحثی که در شناخت عرصه مطرح است ارائه روایت درست است، آقا از جنگ روایتها بارها یاد کردهاند به طور مثال الان در اوکراین جنگی رخداده است فارغ از همه روایتها امریکا یکی از بهترین کارگردانهای سینمای خود را به اوکراین میفرستد، علت این کار آن است که میخواهد روایت خود از جنگ اوکراین را به دنیا انتقال دهد و این فارغ از حقیقت ماجراست و معمولاً مردم نیز روایت اول را میپذیرند. ما باید در سازمانها و تشکیلات روایت اول و درست را ارائه دهیم مثلاً از حوادثی مانند آبان 98 باید روایت درست را منتقل کنیم اما وقتی منفعلانه وارد عرصه شویم رسانههای معاند روایت خود را ارائه میدهند و مردم نیز آن را باور میکنند. به نظرم هنر مجموعهها باید این باشد که روایت کامل، درست و به موقعی را ارائه کنند. این روایت در قالبهای گوناگون محقق میشود؛ مجموعهای مثل مؤتلفه اسلامی که استخواندار است و امکاناتی در دسترس دارد میتواند در ارائه روایت پیشقدم باشد و خوراک روایتی برای جامعه و گروههای هدف فراهم کند و این خود جهاد تبیین است.
ما در سالهای گذشته شاهد ارائه روایات خود خوانده توسط برخی از مسئولین نسبت به انقلاب اسلامی هستیم؛ در خصوص این روایتها باید چه کرد؟
بحث روشنگری و روایت درست اهمیت دارد؛ مردم باید به رسانه اعتماد کنند. متأسفانه مردم به رسانه ملی اعتماد کافی را ندارند اما در سیر جدید اتفاقات خوبی در شرف روی دادن است با اینحال تا افق مطلوب هنوز فاصله بسیاری وجود دارد ما باید به عنوان رسانههای مرجع اعتماد مخاطب را جلب کنیم پس از جلب اعتماد روایت صحیح و اثرگذار را بیان کنیم. ما باید در مقابل روایتهای نادرستی که ارائه میشود و مرجعیت پیدا میکند بتوانیم قدرت رسانهای خود را تبدیل به رسانه مرجع کنیم، در حال حاضر مردم ما اخبار خود را از منابع مختلف دریافت میکنند و این اشکال بزرگی است که مردم اخبار نادرست دریافت میکنند و رسانههای بیگانه مانند بیبیسی روایت خود خوانده خود را بیان میکنند تا حرف اصلی شنیده نشود، ما باید رسانههای مرجع در حوزه خبر را ایجاد کنیم و سپس بتوانیم روایتهای درست را عنوان کنیم. رویکرد رسانهای ما باید روایت درست و بهنگام باشد.
سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان مرکز متولی تبلیغ دین در کشور شناخته میشود ازآنجاییکه تبلیغ و تبیین در یک راستا هستند این سازمان در مسیر تحقق مطالبه رهبری چه اقداماتی انجام داده است؟
نظر شخصی من این است که تبیین بالاتر از تبلیغ است و حضرت آقا در حکم سه سال قبل آقای قمی، مأموریت اصلی ایشان را تبیین آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی برشمردند. رویکرد سازمان تبلیغات در زمان قبل؛ دوران آقای خاموشی فضای تکثرگرایی بود و بر همین اساس مؤسسات مختلف تشکیل شد و مأموریتهای مختلفی را نیز رقم زد و البته سازمان تبلیغات را یک پله بالا آورد اما ارزیابی میزان توفیق این دوران باید توسط کارشناسان صورت بگیرد، آقای قمی رویکرد خود را مقداری تغییر داد بهطور مثال با یکسانسازی مراکز نشر سازمان بسیاری از مشکلات رفع شد. تأسیس بنیاد تبیان و هدایت و سازمان هیئتها نیز از این دست است این دید آقای قمی سبب تخصصی شدن فعالیتها و مجموعهها شد علاوه بر این استفاده از ظرفیت جوانان سبب شد تا آثار خود را اکنون نشان دهد پویش نسل حسینی در ایام محرم، موضوع پرچم افتخار در 22 بهمن از این دست است و صرفاً در حوزه تبلیغ اتفاقات خوبی افتاد اما هنوز با قلههای خود فاصله زیادی دارد و باید فعالیت جهادی انجام گیرد. در حوزه تبیین اما سازمان هنوز عقب است و به نقطه مطلوب نرسیده است و نیازمند فعالیت بیشتری است، نگاه سازمان تبلیغات به ظرفیتهای مردمی نیز رویکرد مناسبی است زیرا مردم وقتی پای کاری باشند اثرگذاری بیشتری خواهد داشت.
بهعنوان سؤال پایانی؛ با یک نگاه کوتاهمدت به افق 1401 به نظر شما تشکلها برای پیشبرد فرمان جهاد تبیین چه باید بکنند؟
باید افق دید را فراتر برد و در چهلواره انقلاب که حضرت آقا گام دوم را مطرح کردند، چشمانداز را ملاحظه کرد اما برای نگاه کوتاهمدت اولین قدم تشکلها همافزایی با یکدیگر است، پرهیز از فعالیت جزیرهای و موازی کاری و همافزایی سبب قوت بیشتر کارها میشود. این امر بنا به تجربه در تشکلها و هیئتهای مذهبی سبب فعالیت مشترک ملی شد، بنابراین تشکلها باید کنار یکدیگر بنشینند و ظرفیتهای خود را بیان کنند و از ظرفیت یکدیگر در راستای جهاد تبیین به عنوان هدف مشترک استفاده کنند تا بزرگترین اتفاق در مسیر تحقق مطالبه رهبری محقق شود.