
ماهی گیری صدا از آبی که گل آلود نیست
هفته نامه «صدا» عکس بزرگی از علی لاریجانی را روی جلد آورده و تیترزده «پایان اصولگرایی». دیدن این صحنه آرایی! ذهن را به سمت حرف و حدیثهای پیوستن لاریجانی به اعتدالیون برای انتخابات 1400 میبرد، اما با خواندن مطلب درمییابیم که موضوع بسیار پیش پا افتاده تر از این حرف هاست. این هفته نامه با پررنگ کردن اختلاف مجلس و شورای نگهبان در موضوع عضو زرتشتی شورای شهر یزد، به نمایش اختلافات بنیادین در میان اصولگرایان رسیده و حتی با انتشار عکسی از آیتالله جنتی و لاریجانی در کنار هم، نوشته که اختلافات اصولگرایان آشکارتر از پیش شده و پسران راه خود را از پدران جدا کرده اند!
گزارش مصاحبه محور صدا البته به نظر خنده دار میآید. چرا که موضوع مورد اشارهاش یک اختلاف نظر معمولی میان افراد است و چون هر کدام از طرفین به تنهایی در این موضوع صاحب نظر و عقیده است، وجود چنین اختلاف نظری عجیب یا نشان دهنده شکاف نیست. اتفاقاً این اختلاف نظرات به باز شدن موضوع و اندیشیدن راهکار قانونی یا تقنین در زمینههای مورد بحث کمک میکند. شاید هم موضوع برای امثال هفته نامه صدا از این نظر عجیب باشد که در جریان اصلاحات چند صدایی وجود ندارد و با یک دستور از بالا و «تکرار میکنم» همه سمعاً و طاعتاً میگویند و تمام! نه بحثی و نه مخالفتی!
برجام اروپایی، خودفریبی آگاهانه
روزنامه مردمسالاری مثل همه رسانههای اصلاحطلب پس از بدعهدیهای امریکا دنبال جا انداختن برجام اروپایی است؛ ادامه دادن برجام با اروپا. غافل از آنکه برجام بدون یکی از طرفین اصلی اصلاً دیگر برجام نیست و موجودیتی ندارد که بشود ادامهاش داد یا نداد. روزنامه مردمسالاری تیتر یک خود را «همراهی برجامی اروپا با ایران بدون امریکا» انتخاب کرده ولی متن گزارش که اغلب انعکاس گزارش یک رسانه خارجی است، چندان بر این محور نوشته نشده است و احتمالات گوناگون را بررسی میکند و انتخاب این تیتر صرفاً یک القای ژورنالیستی است. القای گزارهای که به دلایل زیر اشتباه است:
1 ـ نگاه مادی گرایانه اروپا و بزرگی اقتصاد امریکا دو شاخصی هستند که اروپا را از همه دور و به امریکا نزدیک میکند. در همه تنشهای انقلاب اسلامی و امریکا اعم از جنگ تحمیلی، حصر اقتصادی، مسائل حقوق بشری، به رسمیت شناختن اپوزیسیون نظام در کشورهای خود و ... اروپا کنار امریکا بود و بعضاً تقسیم کار نیز نمودهاند.
2 ـ حرف اروپاییها این است که برجام را حفظ اما قدرت منطقهای و موشکی را باید تعدیل نماییم. حرف امریکاییها نیز همین است. بنابراین حرف ترامپ، ماکرون، مرکل و ترزا می یکی است. منتها تفاوت در لحن و بیان است.
3 ـ در دو سال گذشته که از توافق ما با اروپایی و امریکاییها در برجام میگذرد تفاوت اروپاییها با امریکا در اجرای برجام چیست؟ مگر ظریف اخیراً اعلام نکرد که بعد از برجام حتی نتوانستیم یک حساب در انگلیس باز کنیم. اکنون کدام بانک بزرگ اروپایی با ما همکاری میکند؟ توتال تنها شرکت اروپایی در ایران است که اعلام نمود در صورت خروج امریکا از برجام، ایران را ترک میکند. بنابراین در اجرای برجام بین اروپا و امریکا هیچ تفاوتی وجود ندارد و اشتراک اروپا و امریکا بر سر حذف قدرت منطقهای و موشکی ایران نیز رسماً و علناً اعلام شده است. بنابراین برجام اروپایی صرفاً سرابی است که پیشاپیش از سراب بودن آن مطلع هستیم.
بازداشت گسترده شاهزادههای سعودی
رسانههای سعودی از بازداشت 10 شاهزاده و دهها نفر از وزیران پیشین عربستان در جریان اقدامات کمیته مبارزه با فساد خبر دادند. در میان شاهزادگان بازداشت شده، نامهایی همچون متعب عبداللهبنعبدالعزیز (وزیر برکنارشده گارد ملی)، ولید بنطلال بنعبدالعزیز (سرمایهدار معروف) و ترکی بنعبدالله بنعبدالعزیز (امیر سابق ریاض) دیده میشود. همچنین «بکربنلادن» سرمایهدار و پیمانکار معروف و رئیس گروه بن لادن به اتهام فساد در ارتباط با شماری از طرحها و دادن رشوه به برخی مسئولان در زمینه توسعه مسجدالحرام، سعید الدویش رئیس هیئتمدیره شرکت مخابرات عربستان به اتهام فساد مالی و انعقاد قرارداد با شرکتهای خصوصی متعلق به خودش و نیز خالد الملحم، رئیس شرکت هواپیمایی سعودی به اتهام فساد و اختلاس نیز بازداشت شدهاند. منابع مطبوعاتی همچنین از بازداشت خالد التویجری، رئیس سابق دیوان پادشاهی سعودی و تاجران معروفی مانند صالح کامل و پسرش و نیز ولید الابراهیم، رئیس گروه «امبیسی» خبر دادند. در میان بازداشتشدگان اسامی دیگری، مانند عادل فقیه (وزیر برکنارشده اقتصاد)، عمرو الدباع، عبدالله صالح کامل، ابراهیم العساف، محیالدین صالح کامل، الطبیشی رئیس سابق تشریفات پادشاهی سعودی، خالدالملحم و حسینالعمودی هم دیده میشود.
روحانی همان روحانی است
محمد کیانوشراد، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت با بیان اینکه خط و مشی حسن روحانی تغییری نکرده است، گفت: روحانی همان روحانی است؛ شاید شعارهایی که در ایام انتخابات داد، تصور و مطالباتی را در مردم ایجاد کرد که دور از واقعیت است. وی درباره چرخش رئیسجمهور به پایگاه اصولگرایی خود گفت: آقای روحانی از ابتدا مشی میانهروی را انتخاب کرد، اگرچه او به لحاظ سنتی به اردوگاه اصولگرایان وابسته بوده است. این عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت تأکید کرد: آقای روحانی توانسته است خودش را از موقعیت یک اصولگرا خارج کند و همچنین در میانه راه از اصولگرایان معتدل و اصلاحطلبان استفاده کند. کیانوشراد تصریح کرد: این رویکرد آقای روحانی یک نقطه روشن در کارنامه وی است. او توانسته است فضای سیاسی و اجتماعی را تا حد زیادی آرام نگه دارد و زمینههای همکاری را میان بخش اصولگرایان و اصلاحطلبان معتدل فراهم کند که باید از این فرصت استفاده کرد.
اصل را رها کردیم و دنبال حواشی هستیم
پرداختن افراطیون مدعی اصلاحات به سوژههای حاشیهای و پرت کردن حواس مردم از مسائل مهم کشور، صدای رسانههای اصلاحطلب را هم درآورده است؛ چنانکه پایگاه اینترنتی «خردادنیوز» در این زمینه در یادداشتی با عنوان «حاشیههای سیاسی برای فرار از مسائل اقتصادی؛ چالشهای اقتصادی فراتر از منازعات دیرپای سیاسی» نوشت: گاهی برخی اتفاقات نشانههای ناخوشایندی از فرافکنی در راستای تشویش اذهان عمومی و انحراف از اتفاقات اصلی و به بیراه بردن افکار عمومی دارد که شاید تقویتکننده و تأییدکننده صحت گاه و بیگاه نظریه توهم توطئه باشد! در همین رابطه مرور چند اتفاق این چند روز اخیر سپهر سیاسی شاید جالب توجه باشد، اتفاقاتی که موضوعیت، بار ارزشی، اولویت زمانی یا هیچ شاخصه قابل توجهی ندارند؛ اما به یکباره به صدر مسائل روز سیاسی برکشیده شده و همه اذهان را به سمت و سوی خود جلب میکنند.
کویت قربانی تازه فتنه سعودی در منطقه
نشریه «المنار» فلسطین گزارش داد: دولت کویت مدارکی را منتشر کرده که نشان میدهد طرحی علیه کویت با نظارت محمدبنزاید و محمدبنسلمان در حال آمادهسازی است که هدف آن محاصره قرار دادن کویت و فتنهانگیزی در این کشور و در ادامه تحریم آن همانند قطر است. منابع خبری دلیل این تصمیم امارات و عربستان را مواضع مخالفتی کویت در محاصره قطر و در پیش گرفتن موضع آشتیجویانه با این کشور میدانند. گفتنی است، هر چند کویت با ارسال پیامهایی از ابوظبی و ریاض درخواست کرده است، که از این طرح ویرانگر خود علیه کویت چشمپوشی کنند؛ اما دولت کویت در حالت آمادهباش قرار گرفته است تا در برابر آغاز احتمالی این سناریو مقاومت کند.
نگرانی مشترک اصلاحطلبان از شکاف جریانی
ناصر ایمانی، تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار داشت: اصلاحطلبان نیازمند بازنگری در تشکیلات خود هستند. وی در ادامه افزود: گسل بزرگی بین نسل قدیم و جدید اصلاحطلبان وجود دارد که این دو را به طرز قابل ملاحظهای از یکدیگر بیگانه کرده است. به عبارتی، نسل جدید اصلاحطلبان همخوانی و همفکری چندانی با نسل قبلی ندارند. چنانچه صحبتهای اخیر آقایان عبدااله نوری، بهزاد نبوی و محمد موسویخوئینیها را میتوان بازتابی از نگرانی درباره همین تفاوت و شکاف دانست. در حقیقت اصلاحطلبان نسل جدید سابقه و مبانی فکری اصلاحطلبان پیشین را ندارند. نگاهی به ترکیب شورای شهر تهران و فراکسیون امید مجلس نشاندهنده این نقیصه بزرگ است که ضرورت بازنگری در آنها را یادآور میشود.
ابلاغیه مبهم دولت درباره قیمت حامل های انرژی
بر اساس ابلاغیه یک مسئول ارشد اجرایی به وزیران اقتصادی کابینه، با تشریح برخی از راهبردهای ترسیم شده در حوزه انرژی، از ضرورت واقعی کردن قیمت نسبی حامل های انرژی در بخش های مختلف مصرف کننده، حداکثر تا پایان پنج ساله اول اجرای سند ملی راهبرد انرژی کشور و نیز تداوم آن خبر داده و افزوده است که توسعه مشارکت آحاد مردم در سرمایه گذاری بخش انرژی با هدف سیاست های کلی اصل 44 باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
پای «اردوغان» به پرونده «رضا ضراب» باز شد
دادستانهای آمریکایی مسئول رسیدگی به پرونده «رضا ضراب» تاجر ایرانی-ترکیهای که به دور زدن تحریمهای ایران متهم است، میگویند وی برای پیشبرد کارهای خود از نام «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه استفاده کرده و به دنبال جلب حمایت وی بوده است.به ادعای دادستانی آمریکا، جزئیات ارائه شده در جلسه دادرسی که دوشنبه هفته گذشته در شهر «منهتن» ایالت نیویورک برگزار شد حاکی از آن است که ضراب برای دور زدن تحریمهای ایران به دنبال جلب حمایت اردوغان بوده است.آنها در توضیح ادعای خود به فایل ضبط شده یکی از مکالمات تلفنی ضراب اشاره میکنند که در آن به یکی از شرکای جرم خود از دیداری که با اردوغان حین یک مراسم عروسی داشته سخن میگوید و اینکه تلاش داشته تا رضایت وی را برای خرید یک بانک ترکیهای جلب کند.البته اردوغان که در زمان انجام این مکالمه تلفنی نخست وزیر ترکیه بود، به تخلف متهم نشده است حال آنکه این احتمال که شاید پای برخی از مقامات ترکیهای و بانکهای این کشور هم به پرونده ضراب باز شود، رابطه آنکارا-واشنگتن را متشنج میکند.
فوتبالیست مشهور بازداشت شد
فوتبالیست مطرح یکی از تیم های لیگ برتری به دلیل ضرب و شتم همسرش بازداشت شد.این فوتبالیست در یکی از تیم های شهرستانی بازی می کند و اتفاقا بازیکنی اخلاق مدار و آرام محسوب می شد.وی به دلیل آنچه که «ضرب و شتم همسر» گفته می شود یک شب در بازداشت بوده است که البته با پا درمیانی یکی از مسئولان همان باشگاهی که در آن بازی می کند از بازداشت رها شده است.این فوتبالیست به زودی دادگاهی می شود.
مدیران مراقب نحوه قرارداد با شرکت های دانش بنیان باشند
طبق دستورالعمل یک مقام مسئول به تعدادی از سازمان ها و ادارات دولتی، ضمن برشمردن اهمیت توجه و حمایت از شرکت های دانش بنیانی که طی سال های اخیر وارد همکاری با این دستگاه ها شده اند، از مخاطبان این نامه خواسته است به مواردی چون رعایت قانون منع مداخله کارمندان در معاملات دولتی و کشوری در عقد قرارداد با این شرکت ها و نیز ایجاد ارزش افزوده برای نهادهای مذکور پس از تولید محصول یا به نتیجه رسیدن تحقیقات توجه کنند.
برنامه وزیر اقتصاد برای تغییر مدیران عامل ۴ بانک
آخرین شنیدهها حاکی از وسیعتر بودن دامنه تغییر مدیران عامل بانکهاست.گفته میشود وزیر اقتصاد به دنبال تغییر مدیران عامل بانکهای ملت، رفاه، تجارت و صادرات است. این تغییرات اغلب با استفاده مدیران فعلی و سابق سیستم بانکی انجام خواهد شد.
بدهی ۱۰ هزار میلیاردی دولت به شهرداری
عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به میزان بدهی دولت به شهرداری تهران،گفت: رقم این بدهی ۱۰ هزار میلیارد تومان است و این در حالی است که طی سالهای گذشته دولت به تعهدات خود در بخش تامین هزینه ۵۰ درصدی مترو عمل نکرده است.مجید فراهانی با اشاره به وضعیت تهران در بخشهای مختلف اظهار کرد: تهران علاوه بر مشکلات آلودگی هوا، ترافیک و کمبود حمل و نقل عمومی با آسیبهای اجتماعی روبروست. وی با اشاره اینکه مدیریت شهری به تنهایی نمیتواند مشکلات را حل کند، تصریح کرد: برای رفع مشکلات تهران باید دولت و مجلس کمک کنند. مساله اصلی ما در شورای شهر تهران باید کاهش آلام و دردهای شهروندان باشد و کمک کنیم که مشکلات بر طرف شود و این در حالی است که حل مشکلات تهران نیازمند عزم ملی است.
جزئیات گفتوگوی نتانیاهو و ترزا می درباره ایران
باراک راوید خبرنگار روزنامه هاآرتص و شبکه 10 تلویزیون رژیم صهیونیستی با انتشار پیامهایی در صفحه توئیتر خود جزئیات جدیدی از گفتوگوی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی و ترزا مینخستوزیر انگلیس در لندن منتشر کرد. به گزارش ایسنا وی نوشت: «نتانیاهو به ترزا میگفت که از نظر او، آنچه ترامپ رئیس جمهوری امریکا در خصوص ایران انجام داد بسیار خرسند است اما ترزا می مخالفت کرده و به نتانیاهو گفته است: آنچه ترامپ در قبال ایران انجام داد، تنها باعث پیچیدهتر شدن و سختتر شدن مسائل شده است.» این خبرنگار در پیامی دیگر نوشت: «ترزا میهمچنین به نتانیاهو گفت که نگرانیهای مشترکی با وی درباره ایران دارد اما بریتانیا متعهد به حفظ توافق هستهای با ایران است. بنابراین، باید بدون باز کردن مجدد توافق هستهای به دیگر مسائل مرتبط با ایران رسیدگی کنیم.»
کاخ سفید تعطیل شد
«سرویس مخفی» آمریکا اعلام کرد که روز جمعه یک نفر را به دلیل «فعالیت مشکوک» در نزدیکی کاخ سفید بازداشت کرده است. سرویس مخفی آمریکا در توئیتی خبر داد که «حصار شمالی» کاخ سفید همچنان بسته است. به گفته این سرویس مخفی، فرد مظنون در بازداشت است. کاخ سفید در زمانی که فعالیت مشکوک این فرد گزارش شد، تعطیل شد. به گزارش آسوشیتدپرس، این حادثه هنگامی رخ داد که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دقایقی قبل از آن سوار هواپیمای اختصاصی ریاست جمهوری شد تا سفر به آسیا را شروع کند. سفر ترامپ به آسیا دوازده روز طول خواهد کشید. سرویس مخفی از کارکنان کاخ سفید و خبرنگاران خواست تا هنگام بررسی این اتفاق، در کاخ سفید بمانند.
تحریم سپاه یعنی تحریم ملت ایران
معاون سیاسی سپاه گفت: تحریم سپاه پاسداران به معنی تحریم همه ملت ایران است. سردار رسول سنایی راد عکس العمل در برابر مواضع خصمانه آمریکاییها را واجب دانست و اظهار کرد: آنچه ترامپ علیه ملت ایران داد زده و نام خلیج فارس را وارونه و با نام جعلی عنوان کرده، حاصل فکر اتاق جمهوریخواهان است که وی با ادبیات لات مآبانه آنها را بیان می کند. وی ادامه داد: آقای ترامپ به نمایندگی از مجلس آمریکا ملت ایران را تروریست عنوان می کند چرا که مردم ما خاری در چشم آنها هستند. وی آمریکا را مساوی با ظلم و حمایت از داعشیها توصیف کرد و افزود: داعش کودک کشی را از اسرائیل آموخته و از هیچ جنایتی در سوریه علیه شیعه، سنی، مسیحی، زن، کودک و غیره دریغ نکرده است.
اخبار روزانه:
* فائزه هاشمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به طرح برخی مباحث درباره تغییر رویکرد روحانی و فاصله گرفتن وی از اصلاحطلبان؛ به ویژه پس از انتخاب منصور غلامی برای وزارت علوم تا چه حد احتمال چرخش را قبول دارید، گفت: من نمیتوانم چرخش شدید را تأیید کنم و از طرفی هم روحانی را همراه کامل اصلاحطلبان نمیبینم. آقای روحانی عضو حزب اعتدال و توسعه است و طبعاً هر کسی که قدرت را در اختیار میگیرد، اولویت را به حزب خود میدهد.
* یک منبع نظامی یمن به شبکه «المیادین» گفت، یگانهای موشکی ارتش و کمیتههای مردمی یمن یک فروند موشک از نوع «برکان اچ 2» به فرودگاه بینالمللی ملک خالد واقع در شهر ریاض، پایتخت عربستان شلیک کردهاند. رسانههای عربستان مدعی هستند، سامانه پدافند ضد موشکی این کشور توانسته است این موشک را پیش از اصابت در آسمان منهدم کند. این در حالی است که منابع سعودی میگویند صدای انفجار مهیبی در اطراف شهر ریاض شنیده شده است.
* یک مسئول برجسته نزدیک به دمشق به خبرگزاری «رویترز» گفت: یک مسئول ارشد آمریکایی به تازگی با رئیس سازمان امنیت ملی نظام سوریه ـ که بالاترین سطح سفر یک مقام آمریکایی به سوریه از زمان آغاز جنگ در سوریه در سال ۲۰۱۱ محسوب میشود ـ ملاقات داشته است. مملوک در این دیدار اعتراض دولت سوریه به حضور آمریکا در خاک کشورش را ابلاغ کرده و گفته است که دمشق آن را یک خلل میداند.
* روزنامه «لسآنجلستایمز» در مطلبی نوشت: صدها تظاهرکننده در اعتراض به سیاستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا به خیابانهای لسآنجلس آمدند. در حالی که مخالفان در حال راهپیمایی بودند، گروهی اندک از حامیان ترامپ برای برخورد با آنان پیش رفتند؛ اما پلیس با صف کشیدن در میان دو گروه مانع برخورد جدی شد و دو نفر را بازداشت کرد.
* آخرین شنیدهها حاکی از وسیعتر بودن دامنه تغییر مدیران عامل بانکهاست. گفته میشود، وزیر اقتصاد به دنبال تغییر مدیران عامل بانکهای ملت، رفاه، تجارت و صادرات است. این تغییرات بیشتر با استفاده مدیران فعلی و سابق نظام بانکی انجام خواهد شد.