بین الملل

عربستان نمی تواند بر ریل قبلی حرکت کند

عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی گفت:پادشاه جدید عربستان در برخی حوزه ها مجبور به تصمیم سازی جدید است.
دکتر حسن لاسجردی،کارشناس مسائل بین الملل،درباره رویکرد پادشاه جدید عربستان به خبرگزاری آریا گفت: اگرچه پادشاه می تواند به عنوان عنصر تصمیم گیر موثر باشد اما پادشاه عربستان در حلقه ای تحت عنوان شورای مشورتی قرار می گیرد که اعضای آن از نزدیکان سلسله پادشاهی هستند یا افراد منتخب رژیم پادشاهی هستند. برای بررسی رویکرد پادشاه جدید آل سعود باید دایره یا فضای تصمیم گیری در عربستان را مورد ارزیابی قرار داد. بر اساس نطقی که پادشاه جدید عربستان داشت وی ادامه دهنده راه ملک عبدالله خواهد بود.

وی افزود: به نظر می رسد کانون تصمیم سازی در عربستان تغییر چندانی نخواهد کرد اما از آنجا که افراد در هنگام تصمیم سازی امکان دارد در فضایی قرار بگیرند و فضا بر آنها تاثیر بگذارد و با توجه به مجموعه بحرانهای منطقه، فضای کنونی به گونه ای نیست که پادشاه عربستان همچنان بر ریل فضای قبلی حرکت کند. به نظر می رسد در برخی حوزه ها مجبور به تصمیم سازی جدید است و یکی از آنها فضای تحولات منطقه ای در خصوص برخی بحرانها به ویژه بحث سوریه است.

این کارشناس اظهار داشت:نگاه امیر عبدالله براندازی و تغییر رژیم در سوریه بوده است اما آنچه که اکنون شاهد آن هستیم این اتفاق نیفتاده است و به جهت مسائل مختلف این اتفاق به نقطه صفر خود نزدیک می شود. پادشاه باید تصمیم بگیرد در شرایط فعلی که نگاه بسیاری از بازیگران بزرگ منطقه ای و فرامنطقه ای این است که با حکومت بشار اسد کنار بیایند، عربستان باید تغییر سیاست بدهد و ریل گذاری جدید کند. مبحث مهم بحث انرژی در منطقه است که یکی از نکات تصمیم ساز و موثر در فضای داخلی عربستان است که در مباحثی چون بودجه ، استخدام سلطنت ، بحث ذخایر وحتی در روابط خارجی تاثیر می گذارد.

دکتر لاسجردی خاطرنشان کرد:پادشاه جدید باید تصمیم بگیرد که به روال گذشته ادامه می دهد و یا بر اساس اتفاقات و شرایط روز حرکت خواهد کرد. اگرچه پادشاه جدید اعلام کرده است همچنان بر مشی امیر عبدالله حرکت خواهد کرد اما الزامات واقتضائات حکومتی ایجاب خواهد کرد بعضا تصمیماتی اتخاذ کند که درراستای شرایط خود و نشان دادن توانایی خود درحکومت باشد و یا اینکه نشان دهد عربستان می تواند سیاستهای جدید ایجاد کند.

وی در پایان گفت:سفر دکتر ظریف به عربستان پیام مستقیم دیپلماتیک است که جمهوری اسلامی علاقمند است که سد کاهش ارتباط را بشکند و ایران و عربستان بتوانند درتحولات منطقه نقش موثرتری ایفا کنند. هر کشوری برای خود ملاحضاتی دارد. بر اساس آنچه که دکتر ظریف هم مطرح کردند عربستان باید از این فرصت جدید استفاده کند این نگاه ،نگاهی درستی می تواند باشد. نگاه جمهوری اسلامی بر این است که روزنه ای ایجاد کند و این روزنه باید مورد اعتماد طرف مقابل هم قرار گیرد. اگر عربستان در این فضا حرکت کند منافع دو جانبه به وجود خواهد آمد و در این فضا عربستان می تواند موثر باشد و سیاستهایی اتخاذ کند که مانند گذشته در سایه دیگر قدرتهای منطقه ای تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد.

https://www.shoma-weekly.ir/rIKmLd