
WWW. SHOMA-WEEKLY. IR میتوانید، ملاحظه بفرمایید.
آیا طب سنتی در مورد بیماریهای صعبالعلاجی مثل سرطان،ام. اس و امثال اینها هم حرفی برای گفتن دارد؟
این بیماریها در زمان قدیم هم بودهاند و اینطور نیست که حالا بهوجود آمده باشند. مثلاً ام. اس را در طب سنتی تحت عنوان خَدَر داشتهایم. سرطان هم که مطرح بوده است. امروزه تغذیه بد و تبلیغاتی که بعضی از شرکتهای غذایی برای چیپس، پفک و مواد مصنوعی... میکنند و متأسفانه تقریباً تمام رادیو و تلویزیون هم چون مبنای خود را کسب درآمد قرار دادهاند، هیچوقت جلوی تبلیغ این چیزها را نمیگیرند و هر روز فستفودها، غذاهای آماده و پیتزا فروشیها بیشتر میشوند. امروزه شاهد هستیم کودکان زیادی با دیابت نوع یک، کبد چرب و چاقی مفرط به مراکز درمانی مراجعه میکنند. ریشه همه اینها تغذیه بد است. امروزه شاید بیش از ۵۰ درصد بیماریهای ما در اثر مصرف نان است. نانهای ما سبوس ندارند. حتی نان سنگک هم دیگر ارزش غذایی ندارد و واقعاً هیئتهایی باید بیایند و به نان مردم رسیدگی کنند. این نانها نان نیستند. بوعلی سینا میگوید: نان گندم، هم نان است و هم خورش؛ یعنی اگر چنین نانی را بهتنهایی هم بخورید یک غذای کامل است. الان همین نان گندم برای مملکت ما تبدیل به فاجعه شده است، چون این نان، نشاسته خالی است و باعث قند خون و کبد چرب و یبوست و پادرد میشود. اگر بخواهیم به بیماریهای ناشی از مصرف این نانها اشاره کنیم، به بیش از چهارده مورد میتوان اشاره کرد. اینکه در روایات و تاریخ اسلام داریم حضرت علی(ع) نان جو میخوردهاند، فکر میکردیم به خاطر زهد حضرت بوده؛ در صورتی که حضرت اطلاعات پزشکی و علمی داشته و فرق بین نان جو و گندم را میدانسته و از سلامتی و قوتی که ارمغان نان جو بوده، اطلاع داشته است. نان جو بیماری چربی و قند را از بدن انسان دور میکند. چرا مردم اینقدر چاق شدهاند؟ چون نان گندم بدون سبوس (سفید) مصرف میکنند. یعنی اگر بتوانیم نان سبوسداری را که تخمیر آن به صورت عادی و طبیعی انجام میشود، جایگزین نانهای فعلی کنیم، بخش زیادی از سلامت جامعه را تأمین کردهایم.
طب سنتی در سبک زندگی حرفهای زیادی دارد. چند شیوه غلط در سبک زندگی ما را براساس طب سنتی بفرمایید تا با اصلاح آن به سلامت جسمیمان کمک کنیم.
الان با موضوعی به نام حساسیت و آلرژی مواجه هستیم و در تهران و بعضی از استانها کلینیکهایی برای درمان آن وجود دارند و این مسئله با هزینه کلان را چنان پیچیده مطرح میکنند که انسان فکر میکند چه خبر است! در صورتی که اگر دستورالعملی را که حکماً در مورد حمام مطرح کردهاند پیاده کنیم، هیچوقت دچار حساسیت و آلرژی و سینوزیت نمیشویم. الان در منزل وقتی حمام میکنید، در یک فضای بسته و با آب داغ حمام میکنید. در قدیم اینطور نبود. سقف حمامها اینقدر پایین نبود و وقتی از حمام بیرون میآمدید، یکمرتبه وارد هوای معمولی اتاق یا بیرون از حمام نمیشدید؛ بلکه وارد فضای واسطی میشدید که در وسط آن یک حوض آب سرد بود و باید از این حوض عبور میکردید و این باعث میشد حرارتی که در مغزتان بود به پایین منتقل شود و بعد به فضای سر حمام میآمدید که هوای مناسبی داشت. یک مقدار مینشستید و شربت به شما میدادند تا ضعف و حرارتی که در حمام در بدنتان ایجاد شده، کمکم برطرف میشود. بعد هم سرتان را خشک میکردید و بیرون میآمدید و هیچوقت دچار سینوزیت و آلرژی نمیشدید. امروزه حمامها در خانهها در فضای کوچک هستند و بعد از حمام سرتان را هم خشک میکنید و سشوار هم میزنید؛ ولی گرمایی که در سرتان ایجاد شده، باقی میماند و در برخورد با هوای بیرون به سرعت دچار حساسیت و آلرژی میشوید. البته برای پیشگیری، راهکارش این است که پس از اتمام حمام حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه پاها و دستهایتان را با آب سرد بشویید تا حرارت از سر به پایین منتقل شود و بعد از حمام سر خود را با کلاه مدتی بپوشانید در روایات ائمه داریم که پس از حمام سر خود را بپوشانید. اگر این کار را بکنیم، باید کلینیکهای آلرژی تعطیل شود و به فکر کار دیگری باشند.
سر را هم میتوانند زیر آب سرد بگیرند؟
اگر این کار را نکنند بهتر است، چون احتمال سرماخوردگی وجود دارد. البته اگر پس از اتمام حمام و قبل از خشککردن یک مشت آب سرد به ملاج بریزند اشکال ندارد، (که مضمون روایتی از معصوم است) ولی نباید سر را کاملاً زیر دوش آب سرد بگیرند.
در مورد سلامتکده طب بوعلی هم توضیحاتی بفرمایید.
این مرکز توسط آیتالله آشیخ محمد آلاسحاق که از مبارزین و از شاگردان حضرت امام هستند، بنا شد و بیش از ۱۶ سال است که مشغول فعالیت است. ایشان مطالعات خود را در کنار اطلاعاتی که راجع به طب سنتی داشتند پیاده کردند و کمکم خودشان بدون اینکه استادی داشته باشند، این راه را ادامه دادند. در حال حاضر به این درمانگاه سالانه ۵۰ هزار بیمار مراجعه میکنند که نصف بیشترشان بیماران صعبالعلاج هستند. اکثر این بیماران از نحوه درمان رضایت داشتهاند و همین باعث شده است هر روز جمعیت زیادی به مرکز مراجعه کنند و بابت ویزیت از بیماران هیچ مبلغی گرفته نمیشود. حاشیه امن ما این بوده است که در تشخیص از طب امروزی هم استفاده کردهایم. مردم هم راضی هستند و رفت و آمد و نوع ارتباطی که با ما دارند نشاندهنده رضایت آنها است. ما هیچ تبلیغاتی نداریم و مردم مبلغ ما هستند.
و سخن آخر؟
طب سنتی ایرانی اسلامی، گنجینهای است که از گذشتگان به ما رسیده و نباید آن را نفی کنیم؛ بلکه باید روی آن کار کرده و ضعفش را برطرف و سعی کنیم آن را بهعنوان داشته گذشتگان به شکل بهتری به نسلهای بعد منتقل کنیم. نباید دنبال حذف باشیم. وقتی راهکارهای درمانی بهتری هست، باید آنها را رشد و توسعه دهیم و به این طب اجازه رشد بدهیم تا با اصلاح تغذیه و پیشگیری و حفظ الصحه، دیگر احتیاجی به صرف این همه بودجه کلان نباشد که در صورت اجراییکردن آن، هزینه درمانی وزارت بهداشت به ۱/۰ تنزل مییابد و این همه بودجه کلان برای این وزارتخانه صرف نمیشود.
حرف ما این است: طب بوعلی سینا که سرآمد طب دنیا است و طب غرب خودش را مدیون بوعلیسینا میداند و سردر بسیاری از دانشگاههای پزشکی اروپا تندیس بوعلی و جالینوس را کنار هم میگذارند، باید باعث افتخار ما باشد، نه اینکه اگر مرکزی خواست راه بوعلی را ادامه دهد، با او به عنوان مجرم برخورد کنند. این واقعاً جای تأسف دارد. اگر در قانون مشکل و خللی هست، مجلس شورای اسلامی باید روی این قضیه کار کند و مشکل قانونی را برطرف کند، نه اینکه به دنبال حذف و ایجاد انحصار باشند.