

اگر ارزش دلاری کالاهای وارداتی و صادراتی را نیز در این گزارش مورد بررسی قرار دهیم درخواهیم یافت ارزش کالاهای صادراتی ایران کمتر از ارزش دلاری کالاهای وارداتی بوده و این امر بیانگر افزایش خامفروشی طی دوره یادشده است.
حال اگر دیدن آمار ارائه شده به نوعی باعث ایجاد نگرانی میان فعالان اقتصادی و مسئولان و سیاستگذاران اقتصادی شده، لازم است مواردی در این زمینه جدی مدنظر قرار گیرد، ولی نباید فراموش کرد شاهکلید معکوس شدن روند نزولی صادرات محصولات ایرانی، اجرای دقیق اقتصادمقاومتی است.
اول: اجرای بند بند سیاستهای اقتصاد مقاومتی: همانطور که میدانیم 24 بند ارائه شده در اقتصادمقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، کاملا با یکدیگر ارتباط داشته و به نوعی لازم و ملزوم یکدیگرند، از اینرو لازم است مسئولان و سیاستگذاران در کنار آحاد مردم دست به دست یکدیگر دهند تا اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی زمینه توسعه اقتصاد درونگرای برونزا را فراهم کرده و محصولات ایرانی را با کیفیت قابل رقابت در بازارهای بینالمللی معرفی کند.
دوم: توجه به جایگاه قابل اعتماد و مهم صنایع کوچک. با در نظر گرفتن نتایج سیاستهای توجه به صنایع بزرگ مثل خودروسازی، نفت و برخی صنایع دیگر میبینیم در پارهای از موارد نتایج مناسب نبوده و از آنجا که صنایع بسیار بزرگ عموما با چالش مدیریت دولتی دست و پنجه نرم میکنند در بازارهای بینالمللی زیاد موفق عمل نکرده و نمیتوانند زمینه افزایش صادرات کشورمان را فراهم کنند. از اینرو لازم است با ایجاد سیاستهای درست در زمینه مهیا کردن شرایط مناسب فضای کسب و کار جایگاه این صنایع را تقویت کنیم.
سوم: این بخش که به نوعی وابسته به بحث سیاستهای اقتصادمقاومتی است، مربوط به مبارزه اصولی و هدفمند با قاچاق کالاست، چون افزایش قاچاق کالا در زمینههای مختلف به نوعی اشتغال و تولید را هدف قرار داده و میتواند مانعی غیرقابل انکار در زمینه صادرات محصولات باکیفیت ایرانی باشد.