
نماینده مردم خرمآباد در مجلس شورای اسلامی با بیان این موضوع که پاسخ به این سوال که چرا دولت صندوق توسعه ملّی را به عنوان رقیبی برای بودجه دولت میداند و علاقمند است آن را تبدیل به حساب ذخیره ارزی نماید، بیان کرد: حقیقت این است که صندوق ذخیره ارزی، حسابی تحت کنترل کامل دولت است که آزادی عمل دولت در نحوه استفاده از این منبع مالی سبب شده است که این صندوق در دولتهای مختلف از رسالت خود دور شده و به محلی برای هزینه منابع فروش نفت بر اساس سلیقه روسای جمهور تبدیل شود که این امر آثار بسیار سوئی همچون فساد، افزایش بودجه جاری، اتلاف منابع، سرپوش گذاشتن بر اهمالکاریها و سوء مدیریتها و... داشت.
این نماینده مجلس دهم ادامه داد: حساب ذخیره ارزی اگرچه اهدافی همچون سرمایهگذاری و تأمین بخشی از اعتبارات مورد نیاز طرحهای تولیدی و کارآفرینی غیر دولتی را نیز در اساسنامه داشت، اما فلسفه شکلگیری این حساب بیشتر در راستای تعدیل فشارهای حاصل از نوسانات قیمت نفت بوده تا ایجاد حسابی پسانداز برای نسلهای آینده کشور و به همین دلیل به این حساب به عنوان قلک دولت نگاه شده که هرجا کسری داشت از آن استفاده نماید.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با انتقاد از شیوه هزینه منابع مالی حساب ذخیره ارزی گفت: امیدوارم آقای روحانی از اینکه در سخنرانی پیش از تقدیم لایحه بودجه از عبارت «صندوق ذخیره ارزی» به جای «صندوق توسعه ملی» یاد کردند این هدف را نداشته باشند که صندوق توسعه ملی را نیز به قلک دولت تبدیل کنند و هرجا خواستند از آن برداشت نمایند. چرا که چنین رویکردی نسبت به مازاد پول نفت، یکی از دلایل افزایش اعتبارات جاری دولت و سرپوشی بر بسیاری از ناکارآمدیها در دولت از جمله ناکارآمدی بانکها و زیاندهی آنان میباشد و واقعیت تلخ این است که ما هزینه ناکارآمدی خود را با پول نفت که متعلق به نسلهای آینده کشور است در همین نسل خرج کردهایم و آن را به عنوان عملکرد به حساب آوردهایم.
ملکشاهیراد با حمایت از تقویت صندوق توسعه ملّی بیان داشت: صندوق توسعه ملّی، محلّی برای انباشت بخشی از پول نفت برای تبدیل به ثروتهای ماندگار و مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز است. سازوکار حاکم بر این صندوق نیز به گونهای طراحی گردیده است که هم مصرف اعتبارات ذخیره شده در آن به خوبی مشخص و تحدید شده است و هم کسانی خارج از دولت از جمله دو تن از نمایندگان مجلس و دادستان کل کشور در ترکیب هیأت امناء آن حضور دارند، که همین امر سبب شده است که دست دولت در استفاده از منابع آن باز نباشد.
وی با تأکید بر لزوم تقویت بخش خصوصی با استفاده از منابع صندوق ملی توسعه گفت: با نگاهی به فلسفه وجودی این صندوق و محلهای پیشبینی شده برای هزینه منابع آن که همان تقویت بخش خصوصی در اجرای طرحهای تولیدی و دارای توجیه مالی و تقویت صادرات غیر نفتی است، میتوان چنین انتظار داشت که اتفاقاً آقای رئیس جمهور اگر واقعاً خواستار واگذاری کارهای کشور به بخش خصوصی و خود مردم است، میبایست از تخصیص درصدی از پول نفت به این صندوق حمایت کرده، چرا که اساساً چند مورد از اساسیترین اهداف دولت در زمره اهداف و کارکردهای صندوق توسعه ملّی است.