
مقام معظم رهبری یادآور شدند: با گذشت ۵۰ سال از دوران پیامبر، تنها اسم اسلام بر حکومت ماند و نام آن اسلامی بود اما در باطن اثری از آن وجود نداشت. به جای حکومت عدل، حکومت ظلم بر سر کارامد، بجای برادری و برابری، تبعیض و دودستگی و شکاف طبقاتی به وجود آمد و بجای معرفت، جهل حاکم شد و سلطنت جای امامت را گرفت.
ایشان، امامت و سلطنت را "دو نقطه مقابل یکدیگر" و از نظر ماهیتی کاملا مغایر، متفاوت و حتی ضد هم معرفی کردند و فرمودند: امامت یعنی پیشوایی روحی و معنوی و پیوند عاطفی و اعتقادی با مردم در حالی که سلطنت یعنی تسلط با زور و قدرت و فریب بر جامعه بدون هیچگونه علقه معنوی، عاطفی و ایمانی با مردم. امامت یک حرکت در میان امت، برای امت و در جهت خیر امت است، در حالی که سلطنت یک سلطه مقتدرانه بر علیه مصالح مردم است که منافع طبقات خاص و ثروتاندوزی و شهوت رانی گروه حاکم را تضمین میکند.
معظم له فرمودند: یزید حکومت اسلامی را به سلطنت تبدیل کرد.
او نه با مردم ارتباط داشت، نه علم داشت، نه پرهیزکاری و پاکدامنی و پارسایی، او نه سابقه جهاد در راه خدا داشت، نه ذرهای به معنویات اسلام اعتقاد داشت، نه رفتار او رفتار یک مؤمن بود و نه گفتار او، گفتار یک حکیم. او هیچ چیزش شباهتی به پیغمبر نداشت.
در زمینه اصلاح، دو جمله از امام حسین علیهالسّلام نقل شده است. امام حسین علیهالسّلام میفرماید: «خرجت لطلب الاصلاح فی امّه جدّی».(۲۱) او دنبال اصلاحات است و میخواهد اصلاح به وجود آورد. یک جای دیگر هم میفرماید: «لنری المعالم من دینک و نظهر الأصلاح فی بلادک»؛ (۲۲) میخواهیم اصلاح در میان ملت اسلام و کشور اسلامی به وجود بیاید. این شعارِ امام حسین علیهالسّلام است.
تعریف اصلاح
اصلاح چیست؟ اصلاح این است که هر نقطه خرابی، هر نقطه نارسایی و هر نقطه فاسدی، به یک نقطه صحیح تبدیل شود.
یک ملت انقلابی و هوشیار و شجاع، به طور دائم نگاه میکند تا ببیند فسادهایی که از قبل در میان او مانده - فسادهایی که در طول زمان بر اثر غفلتها و سوء مدیریّتها و سوء تدبیرها و تجاوزها به وجود آمده - کدام است تا آنها را اصلاح کند. اشتباهات و خطاها کدام است، تا آنها را اصلاح کند.
انحرافات پدید آمده در جامعه اسلامی بعداز پیامبر
1-تبدیل شدن حکومت امامتی به سلطنتی
2-تغییر شرایط حاکم اسلامی معصوم به انسان فاسق
3-فراموش شدن حدود الهی و جایگزینی بدعتها
4-خارج شدن مجاری امور جامعه از دست علما دین
5-انتصاب کارگزاران فاسد و فاسق واشرافی
6-فراموش شدن فریضه امر به معروف و نهی از منکر
7-رقیق شدن دینداری مردم و عدم بصیرت سیاسی بخاطر دنیاطلبی
8-رشد حرامخواری و تجاوز به بیت المال وبی توجهی به مستنمدان
انحرافات فوق را میتوان در چند موضوع خلاصه کرد:
الف ) تغییر قواره سیاسی نظام اسلامی
ب)-حذف ویژگیهاو شاخصهای اسلامی درانتخاب و انتصاب مسئولین
ج)-امتناع مجریان از اجرای قوانین اسلامی وجایگرینی بدعتها
د)-تغییر سبک زندگی مردم از اسلامی به اشرافیگری ورفاه طلبی
ه)-بی توجهی به رشد فرهنگ دینی وبصیرت دهی سیاسی به مردم
اصلاحاتی که در جامعه دینی امروز لازم است
مقام معظم رهبری در همان سخنرانی فوق الذکر میفرمایند:
بدیهی است که در میان جامعه مواردی وجود دارد که باید اصلاح شود. ما اصلاح اداری لازم داریم؛ اصلاح اقتصادی لازم داریم؛ اصلاح قضایی لازم داریم؛ اصلاح امنیتی لازم داریم؛ اصلاح در قوانین و مقرّرات لازم داریم. ما احتیاج داریم که دستگاه اداریمان مقرّراتی داشته باشد که برای همه یکسان باشد و در آن تبعیض نباشد. اگر بود، نقطه فاسدی است و باید اصلاح شود. باید رشوه و ارتشاء وجود نداشته باشد؛ اگر بود، فساد است و باید اصلاح شود. راههای کسب ثروت باید مشروع باشد. اگر کسانی از راههای نامشروع کسب ثروت کردند، این فساد است و باید اصلاح شود. اگر کسانی از امتیازاتِ بیجا استفاده کردند، ثروتهای بادآورده به دست آوردند و دیگران را به قیمت اینکه خودشان ثروتمند شوند، فقیر کردند، این فساد است و باید اصلاح شود. اگر در جامعه امتیازاتِ انحصاری به وجود آوردند و همه نتوانستند از فرصتهای برابر استفاده کنند، این فساد است و باید اصلاح شود. اگر امنیت شغلی و ثبات مقرّرات نبود؛ اگر انسانی که میخواهد در جامعه کار کند، دست و پایش را بستند و برای تلاش کردن، به او فرصت ندادند، اینها فساد است و باید اصلاح شود. اگر در جامعه گرایش مصرفی رو به رشد است، این فساد است. اگر در تلاشهای اقتصادی، دلّالی بر تولید ترجیح دارد، این فساد است. اینها را باید اصلاح کرد. اصلاحات اینهاست. اگر مردم دچار حالت بیانضباطیند - بخصوص مسؤولان بخشهای اداره کشور بیانضباطند - و انضباط اجتماعی نیست، این فساد است. اگر احساس مسؤولیت نیست، این فساد است. اگر در جوانان، ملکات انسانی - یعنی شجاعت، صفا، صدق، نشاط، فعالیت و کار - رشد پیدا نمیکند، این فساد است. اگر روابط جنسىِ ناسالم در جامعه هست، این فساد است. اگر اعتیاد در جامعه هست، این فساد است. اگر سطح معرفت و شعور عمومی در حدّ مطلوب نیست، این فساد است. اگر وظیفهشناسی در مسؤولان نیست، این فساد است. اگر کسانی هستند که خانوادهها را ناامن میکنند؛ اگر کسانی هستند که شهرها و خیابانها و جادهها و روستاها را ناامن میکنند، این برای کشور فساد است. اگر جرم و جنایت هست؛ اگر دسترسی به قضاوتِ عادلانه نیست؛ اگر رسیدگیهای قضایی طولانی میشود و پروندهها مدتها میماند، اینها فساد است و باید اصلاح شود. باید از جرم و جنایت پیشگیری کرد. انقلاب، ما را به ایجاد این اصلاحات امر میکند و فرمان میدهد. همه خوشحالند و دوست میدارند که اینگونه اصلاحات در جامعه انجام گیرد. البته این اصلاحات هم با تعارف انجام نمیگیرد؛ این اصلاحات، با قاطعیّت و با اقدام انجام میگیرد.26/1/79
روش امام حسین ع برای اصلاح امت
رهبر معظم انقلاب فرمودند:، قیام امام حسین را دارای دو نتیجه احتمالی دانستند و فرمودند: یک نتیجه احتمالی از مبارزه امام آن بود که بتواند بر حکومت یزید، پیروز و قدرت را از چنگ کسانی که با قدرت بر سر مردم میکوبیدند و سرنوشت آنان را تباه میکردند، خارج کند و حکومت را در مسیر صحیح خود بیندازد. اگر اینطور میشد، مسیر تاریخ به نفع استقرار حاکمیت واقعی اسلام در همان زمان تغییر مییافت.
ایشان افزودند: وجه دیگر این بود که امام نتواند به هر دلیل پیروزی سیاسی و نظامی را به دست آورد. آن وقت، امام حسین (ع) نه با زبان بلکه با خون، مظلومیت و با زبانی که تاریخ آن را تا ابد فراموش نخواهد کرد، حرف خود را مثل یک جریان مداوم غیرقابل انقطاعی به جریان میاندازد. حضرت آیتالله خامنهای فرمودند: به خاطر کوتاهی دیگران، مقصود اول حاصل نشد اما امام (ع) به مقصود خود رسید یعنی چیزی که هیچ قدرتی نمیتوانست آن را از امام بگیرد و آن، قدرت رفتن در میدان شهادت و تقدیم جان و عزیزان بود.26/1/79
راهبرد ها
1- اگر اصلاح امور جامعه از طریق دموکراتیک و در چارچوب قانون اسلامی و تغییر مجریان و کارگزاران فاسدو فاقد صلاحیت و نظارت همگانی بر اجرای صحیح قوانین اسلامی امکان پذیر شد هدف تحقق یافته است و جامعه از مسیر انحراف برمیگردد.
2- اگر مدیریت جامعه به علت فاسد و فاسق و فاجر بودن مانع هرگونه اصلاح در جامعه میگردد واجازه اجرای حدود الهی را نمیدهدوجامعه را از ارزشهای دینی دور میکند آنگاه دو روش باقی میماند:
الف)-قیام و سرنگونی مدیر فاسق و فاجر در جامعه اسلامی
ب)- قیام برای اثبات ناحق بودن و غیر اسلامی بودن مدیریت جامعه ولو منجر به شهادت قیام
کننده شود.
در جامعه اسلامی امروز ما با توجه به وجود ولایت مطلقه فقیه در راس حکومت دینی ؛ چنانچه رئیس جمهور و دولت در اجرای قوانین اسلامی سهل انگاری کرده یا از مسیر اسلامی منحرف شدند ویا به ارزشهای دینی بی توجه شدند , اصلاحات لازم را میتوان با روش اول و در چارچوب قانون اسلامی انجام داد و نیاز به ساختار شکنی و انقلاب دیگر نیست .
چنانچه جریانی تحت عنوان اصلاحات در جامعه اسلامی با وجود ولایت فقیه عادل بخواهد قواره سیاسی جامعه را از امامتی و ولایتی به هرشکل دیگری تغییر دهد کودتا تلقی شده وباید در برابر آن ایستاد.