نگاه

راز مکتب سلیمانی

به نظر خصائص گوناگونی در تکامل شخصیت هر فردی وجود دارد اما درخصوص سردار دلها 4 ویژگی سرآمد بودند که همان‌ها بیش از سایر خصلت ها در شکل گیری شخصیت محبوب او نقش داشتند: ایمان و اخلاص، ولایت مداری، ساده زیستی و بصیرت.
علی شریعت دوست- رهبر معظم انقلاب در خصوص شخصیت کم نظیر سردار سلیمانی برای نخستین بار درباره یک فرد از تعبیر مکتب استفاده نمودند. این واژه اما معانی فراوانی در دل خود دارد که در این مجال اشاره ای گذرا به برخی نکات و ویژگی ها خواهیم داشت.

- وقتی رهبری حاج قاسم را نه با عنوان که با نام کوچک و نه با پیشوند و پسوند رسمی مرسوم مکاتبات که با پیشوند مردمی و ساده مخاطب قرار میدهد و سپس او را مکتب معرفی مینماید یعنی میتوان مردمی و ساده بود ولی در عین حال تعیین کننده مسیر و روش برای دیگران میشود یک فرد بود اما تبدیل به مکتب و روش شد.

- وقتی شخصی را مکتب نامیدند یعنی روش او، سبک زندگی اش، نحوه مدیریت و برخوردش جنبه تئوریک خواهد داشت. اگر چنین شد دیگر در دایره زمان محدود نخواهد شد. مکاتب فکری تاریخ نه تنها با از دنیا رفتن صاحبان خود به ورطه فراموشی سپرده نمیشوند بلکه بعضا جلوه گری و شمول بیشتری پیدا می کنند. کما اینکه در تشییع حاج قاسم مصادیقی از گسترش مکتب او در همان آغازین روزهای پس از شهادتش بر همگان عیان گردید.

- نکته مهم دیگر اینکه مکاتب بشری همگی فراجناحی و فراسیاسی هستند. مکتب ریشه در فرهنگ عامه مردم دارد نه وابستگی به جریانهای زودگذر سیاسی. مکتب گاهی فرا مرزی و فرا مللی میشود که در خصوص حاج قاسم نیز مشاهده کرده ایم که مکتب او به کشورهای مختلف جهان و علی الخصوص همسایگان جمهوری اسلامی صادر شده است.

- اما حاج قاسم چه داشت یا به دیگر تعبیر چه کرد تا تبدیل به یک مکتب شد؟

به نظر خصائص گوناگونی در تکامل شخصیت هر فردی وجود دارد اما درخصوص سردار دلها 4 ویژگی سرآمد بودند که همانها بیش از سایر خصلت ها در شکل گیری شخصیت محبوب او نقش داشتند:

ایمان و اخلاص، ولایت مداری، ساده زیستی و بصیرت.

- سردار چه در عبادات فردی و چه در نمود اجتماعی ایمان نمونه و الگو بود. زندگی مومنانه، نماز خاشعانه، دقت در حلال و حرام، توکل و یقین به وعده های الهی، اطاعت پذیری از خدا و رسول و امام و ولی فقیه، جهاد در راه خدا با جان و مال، دفاع از مظلوم و.... این خصلت ها نمونه بارز ایمان خالصانه و مستحکم بشمار میروند که در شخصیت سردار دلها متبلور هستند. او اهل حرف نبود اهل عمل بود، رضایت مندی در رفتار و کردارش مشخص بود، اطاعت پذیری اش مبتنی بر منفعت شخصی نبود و در یک کلام مؤمن حقیقی بود. رضایت خدا و ولی خدا را در عمل به تکلیف میدانست و به اندازه ای به رهبر خود اعتماد و اطمینان داشت که بی چون و چرا از او اطاعت می کرد؛ زیرا او یک مؤمن واقعی بود.

- خداوند درباره رمز محبوبیت انسان میفرماید: "کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند، به زودی خدای رحمان برای آنان محبتی در دلها قرار میدهد." (مریم، آیه96)

از امام عسکری (ع) نیز روایت است هرکه بین خود و خدایش را اصلاح کند، خداوند بین او و مردم را اصلاح میکند.

حاج قاسم مصداق کار خالصانه برای خدا بود و همین موجب محبوبیت عجیب او در بین اقشار مختلف مردم شده است.

رهبر معظم انقلاب هم فرمودند:" می بینید مردم چه کار دارند می کنند برای حاج قاسم... این ناشی از اخلاص است؛ اگر اخلاص نباشد، این جور دل های مردم متوجّه نمی شود. دل ها دست خداست."

https://www.shoma-weekly.ir/8kUu8D