
با توجه به اینکه یکی از عناصر کلیدی اقتصاد مقاومتی، موضوع تولید است، به نظر شما ظرفیت های تولیدی در کشور ما چگونه است؟
ما ظرفیت تولیدی بالایی در کشور داریم که شاید فقط از 30 درصد این ظرفیت استفاده می شود. ظرفیت زیادی وجود دارد، منتها همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند؛ راه فعال کردن این ظرفیت، اقتصاد مقاومتی است. ما باید بتوانیم نقدینگی کارخانجات خود را فراهم کنیم تا تولید را به انبوه برسانیم و به سمت کیفیت حرکت کنیم.
به نظر شما چه موانعی بر سر راه تولید کشور وجود دارد؟
مقداری از این موضوع، به دولت گذشته مربوط می شود. به عنوان مثال، نباید یارانه نقدی به مردم می دادند؛ این پولی که به مردم پرداخت می شود، کارگرها را هم بیکار می کند. این پول را باید به رونق تولید اختصاص می دادند. تولید که داشته باشیم، صادرات هم داریم و این خود، ضد تورم است و منافع متعددی هم برای کشور دارد.
دولت یازدهم چقدر در این راستا حرکت کرده است؟
دولت چاره ای جز روی آوردن به تقویت تولید داخلی ندارد. غربی ها علی الخصوص آمریکایی ها انسان های دغل بازی هستند. این همه مذاکره و نشست و برخاست انجام شده است، اما عملاً نمی گذارند کار پیش برود. ما باید به تولید داخلی روی بیاوریم؛ مصرف خودمان را خودمان تولید کنیم. اگر غیر از این راه را پیش بگیریم، به مشکل بر می خوریم. دولت چاره ای ندارد جز اینکه این موضوع را بپذیرد. ضمن اینکه دولت به این مسئله، علاقه هم دارد.
یکی از مسائل مهمّی که در بحث تولید وجود دارد و مورد تأکید رهبر انقلاب نیز بوده، بحث کیفیت تولید داخلی است. به نظر شما برای بالا رفتن کیفیت تولیدات داخلی، چه چاره ای باید اندیشید؟
ما جنس های داخلی باکیفیتی تولید می کنیم، منتها دولت باید نسبت به کیفیت، نظارت خوبی داشته باشد. این قابل عمل است و در این خصوص، مشکل چندانی نداریم. ما الان تولیدات خیلی خوبی داریم که با نام تولید خارجی آنها را عرضه می کنند.
وظیفه تولیدکننده ها و صاحبان کارخانه چیست؟
کارخانه داران و تولیدکنندگان ما انسان های مؤمن و علاقه مند به انقلاب هستند. باید از وجود این ها استفاده کرد، شرطش این است که دولت کارها را به بخش خصوصی واگذار کند، و تا این کار صورت نگیرد، ما نمی توانیم توفیقی در این زمینه داشته باشیم.
با وجود اینکه همگان به ضرورت این موضوع؛ یعنی لزوم واگذاری کارها به بخش خصوصی اذعان دارند، چرا این کار به خوبی صورت نمی پذیرد؟
یکسری منافع در این کار وجود دارد. پورسانت ها و منافعی که وجود دارد، ایجاب می کند که در ارتباط با این واگذاری ها مقداری مقاومت صورت گیرد. این یک سمبه پر زور از سوی دولت نیاز دارد که روی این قضیه ایستادگی کند. ما نمونه آلمان شرقی را داریم که کارخانه ها را به مردم واگذار کرده بودند، بدون اینکه چیزی از آنها دریافت کنند. منتها با این شرط که بتوانند کارخانه ها را حفظ کنند و در کیفیت تولید دقت داشته باشند. ما باید هیئتی را تعیین کنیم تا کارها را به مردم واگذار کنند.
چقدر نیازمند این هستیم که در راستای ارتقای توان فنی کارخانه ها، آموزش های لازم را به نیروهای آنها بدهیم؟
بستگی دارد که دولت چقدر بخواهد با مردم هم افق باشد و صمیمانه در کنار آنها قرار گیرد؛ اینها نیاز به آموزش دارد. رشته دانشگاهی بنده مدیریت است؛ هرچه مدیریت کارخانه با زیر مجموعه اش صمیمی تر باشد، کارها با سهولت پیش می رود. قطعاً می شود برنامه ریزی خیلی کارها انجام دادکرد. آقا اشاره داشتند که ما توانسته ایم موشکی درست کنیم با 2 هزار کیلومتر برد، که با چند متر اختلاف به هدف می خورد؛ حال چطور نمی توانیم بسیاری از این کارها را خودمان انجام دهیم؟ ما مردمی باهوش و علاقه مند به نظام داریم و دولت باید بپذیرد که کارها را به آنها واگذار کند.
دولت تا چه اندازه در واگذاری امور به مردم توانسته توفیق کسب کند؟
دولت تا حالا نتوانسته در این زمینه موفقیتی بدست آورد. اینکه مقام معظم رهبری فرمودند اقدام و عمل، نشان می دهد که خیلی از این کارها روی زمینه مانده است. ما باید به طور جدی تر به مسئله واگذاری کارها به مردم نگاه کنیم.
به نظر می رسد که بحث واردات بی رویه نیز در کم فروغ شدن تولید داخلی بی تأثیر نیست
بله؛ دولت باید کنترل کند. این موضوع باید جدی گرفته شود؛ کالاهایی که خودمان در داخل می توانیم تأمین کنیم را نباید گذاشت وارد شود. البته برای تولید کارخانه ها، مواد خام نیاز داریم که باید وارد شود، اما نباید مصرف کننده کالاهای دیگران باشیم.
واردات بی رویه چه لطماتی به اقتصاد کشور وارد می کند؟
لطمه ای که کرده، این است که بیش از 70 درصد کارخانجات ما تعطیل است. وضع دامداران و کشاورزان ما وضعی نامناسبی است. همه دنیا به کشاورزی و دامداری یارانه می دهند.
علت رفع نشدن این مشکلات چیست؟ آیا مشکل از سیاست گذاری است؟
بدون رودربایستی باید گفت که یکسری رانت ها وجود دارد که مانع از برخی کارها می شوند؛ مثلاً ما در ارتباط با واگذاری ها، قانون داریم و قاعدتاً نباید مشکلی در واگذاری ها وجود داشته باشد. در این خصوص باید یک ستاد تشکیل شود و موانع آن را برطرف کنند. ما در مؤتلفه یک رابطه ای با چینی ها داشتیم، آنها می گفتند که ما هفتاد فیلتر بر سر راه صادراتمان داشتیم، که مردم برای صادر کردن محصولات خود باید آنها را طی می کردند؛ ما این موانع را به یکی دو مورد کاهش دادیم.