
دولت فاتحه اصلاحات را میخواند
قدرت الله علیخانی، فعال سیاسی اصلاحطلب در مصاحبهای با روزنامه آرمان گفته که: «من بر این باورم که دولت با این نحو عملکرد خود فاتحه اصلاحات را میخواند». او در ادامه این مصاحبه اضافه میکند که «من معتقدم واقعیتها با اطلاعاتی که به رئیسجمهور میدهند، فاصله دارد. سخنان (رئیس جمهور) با واقعیتهای جامعه و مشکلات عدیده مردم سازگار نیست. انگار رئیسجمهور اطلاعات جای دیگری را بیان کرد چرا که اساساً اطلاعات او با آنچه در جامعه رخ میدهد، منطبق نبود... وعدههای آقای روحانی از دید مردم در داخل عملیاتی نشده است... من نمیخواهم بگویم که وزرا افراد بدی هستند نه، اما عدهای از این وزرا به درد شرایط امروز نمیخورند. برخی وزرا فعال، پاسخگو و همراه دولت نیستند. این وزرا بهدرد کابینه نمیخورند. رئیسجمهور و سایر مسئولان دولتی باید نگاهی به نظرسنجیها داشته باشند. نارضایتیها زیاد است.» سعید حجاریان در روزهای اخیر گفته بود که «اصلاحطلبان بگویند دولت روحانی، دولت ما نیست»، اما همانطور که «محمد سلامتی» فعال سیاسی اصلاحطلب گفته بود: «کارنامه دولت روحانی به پای اصلاحطلبان نوشته شده و آنها نمیتوانند از زیر بار آن شانه خالی کنند.» اکثریت وزرا و معاونان و اعضای کابینه از جریان اصلاحات انتخاب شدهاند و نیز اصلاحطلبان پایگاه اجتماعی خود را صد درصد به انتخاب حسن روحانی تشویق کردند. حال چگونه میشود که دولت روحانی دولت اصلاحطلبان نباشد؟!
طرح تشکیل ناتوی عربی علیه ایران محکوم به شکست است
خبرگزاری رویترز هفته گذشته مدعی شده بود کاخ سفید در حال پیشبرد بیجار و جنجال طرح «تشکیل ناتوی عربی» به منظور ایجاد یک ائتلاف سیاسی- امنیتی میان شش عضو شورای همکاری خلیج فارس است که یکی از اهداف آن مقابله با فعالیتهای ایران در منطقه است. «مروان کابالان» تحلیلگر الجزیره نوشته است: «طرح ناتوی عربی ترامپ برای مقابله با ایران محکوم به شکست است.» وی افزوده است: «اصل زیربنایی امنیت جمعی را «یکی برای همه و همه برای یکی» تشکیل میدهد. تجاوز یا جنگ علیه یکی از اعضای یک نظام امنیت جمعی، جنگ علیه تمامی اعضا محسوب میشود. اما در اینجا، جنگ و تهدید جنگ، از خود سازمانی ناشی میشود که قرار است امنیت ایجاد کرده و امنیت بقیه را تقویت کند.» مطابق این تحلیل، در سطح دولتـ جامعه، شکافهای میان حاکمان و مردمانشان از ادراک تهدیدها به مراتب بیشتر است. در حالی که برخی از دولتهای عربی ایران را مهمترین تهدید علیه امنیت خودشان تصور میکنند، عده بیشتری از آنها معتقدند اسرائیل و آمریکا تهدید مهمتری نسبت به امنیت اعراب محسوب میشوند.
اقدامات آمریکا را بیپاسخ نمیگذاریم!
دیمیتری مدودف، نخستوزیر روسیه گفت تحریمهای آمریکا علیه بانکهای روسیه، به مثابه اعلان جنگ اقتصادی علیه مسکو است. او طی بازدید از مناطق شرقی روسیه، تأکید کرد اگر بانکهای روسیه از تحریمهای آمریکا آسیب ببینند، مسکو نیز اقدامات تلافیجویانه اقتصادی و سیاسی علیه واشنگتن اجرا خواهد کرد. نخستوزیر روسیه با ضروری دانستن واکنش روسیه به این جنگ اقتصادی آمریکا، گفت: «نیاز است به این جنگ اقتصادی، به صورت سیاسی یا از طرق دیگر، پاسخ دهیم و دوستان آمریکایی ما باید این را درک کنند.» گفتنی است، ایالات متحده به بهانه نقش ادعایی روسیه در مسمومیت جاسوس دوجانبه انگلیسی، دور جدیدی از تحریمهای اقتصادی را علیه روسیه اعمال کرد، همچنین مجلس سنای آمریکا پیشتر با تصویب قانونی، محدودیتهایی را برای تراکنشهای بانکی روسیه با نظام مالی آمریکا و واحد پول دلار اعمال کرد.
فراخوان رئیسجمهور ترکیه برای حمایت از پول ملی
رئیسجمهور ترکیه، از شهروندان این کشور خواست ارزهای خارجی خود را برای حمایت از لیر ترکیه که در اثر اختلافات دیپلماتیک با واشنگتن به پایینترین حد در برابر دلار آمریکا رسیده است، به فروش برسانند. آسوشیتدپرس به نقل از رجب طیب اردوغان گفت: یوروها، دلارها و طلاهایی را که زیر بالشتهای خود مخفی کردهاید، در بانکهای ما به لیر تبدیل کنید. این مبارزهای داخلی و ملی است. گفتنی است، ارزش پول ترکیه در روز گذشته تقریباً ۲۰ درصد سقوط کرده و هر یک دلار 6/64 لیر شده است. در حال حاضر، این ارز بدترین هفته خود از سال ۲۰۰۱ را تجربه میکند.
پیشنهاد عجیب شرق برای مذاکره با ترامپ
اصلاحطلبان به دنبال مذاکره با امریکا هستند و فرقی نمیکند در امریکا اوباما بر سر کار باشد یا ترامپ. حالا هم که دونالد ترامپ برای مذاکره با ایران اعلام آمادگی کرده، بی اعتنا به عواقب چنین مذاکرهای، پیشنهاد میدهند از ترامپ دعوت کنیم به ایران بیاید و این میانه پیشنهاد روزنامه شرق جالب است که محل مذاکره را هم ساختمانی در خیابان فلسطین تعیین کرده است. خیابان فلسطین محل بیت رهبر معظم انقلاب است: «دنیای ترامپ دنیای تظاهر و ابرواقعیت است... بدون فهم این نکته نمیتوان جلوی ترامپ ایستاد. با او نمیتوان با «بودن»ها و «داشتن»ها مقابله کرد، چون او با «تظاهر» هایش همه آنان را میسوزاند. صریح و ملموس برای این روزها بگویم: «تظاهر» ترامپ به صلحطلبی و تمایل به معامله با ایران را نباید با آموزش مبانی مذاکره یا یادآوری بدعهدی او (دنیای واقعیت) پاسخ داد. اینگونه، اوست که برنده میشود. اگر تصمیم کنونی نظام، مذاکره نکردن است، باید با «تظاهر»ی به مذاکره که برای او پذیرفتنی نیست پاسخش را داد تا ما را حامی تعامل و صلح و او را گریزان نشان دهد. من اگر جای مسئولان بودم، در یک توئیت ترامپ را در سالروز کودتای ۲۸ مرداد به تهران دعوت میکردم تا در ساختمانی در خیابان فلسطین با او بنشینم و تمام مسائل فیمابین را از کودتای ۲۸ مرداد تاکنون حلوفصل کنیم.»ساده بینی ماجرا همینجاست که شرق فکر میکند با دعوت ترامپ به تهران، او در اصطلاح آچمز شده و دیگر نمیتواند حرکتی انجام دهد. چرا چنین اتفاقی نمیافتد؟ چون ترامپ نه فقط برای ژست و ادا بلکه در واقع حاضر است پای میز مذاکره بیاید، اما نکته آن است که برای حل و فصل مشکلی پای میز مذاکره با ایران نمینشیند، بلکه میآید تا حرفش و منفعتش به کرسی نشانده شود. بنابراین مناقشه بر سر اصل مذاکره نیست، مناقشه بر سر آن است که با دولت امریکا نمیشود مذاکره کرد؛ چه در تهران و چه در نیویورک. ترامپ البته با همه آمادگیاش برای مذاکره، یقیناً طرف ایرانی را به کاخ سفید دعوت نخواهد کرد، اما همکاران ما در روزنامه شرق از الان فرش قرمز را برای حضور او در قلب ایران پهن کردهاند! پیش از این عطاءالله مهاجرانی، وزیر ارشاد دولت اصلاحات در مطلبی مشابه نوشته بود: «وقتی ترامپ از خَر شیطان بزرگ پیاده میشود و پا روی حرف خود و ۱۲ شرط پمپئو میگذارد و میگوید: هر وقت و هرجا روحانی بخواهد، حاضراست بدون پیششرط مذاکره کند، نمیتوان در برابر این موضع شرط گذاشت! بهترین وقت گفتوگو، ۲۸ مرداد در تهران!»میبینید؛ اصلاحطلبان کاملاً ترامپ را باور کردهاند. ترامپ حاصل پنج سال تلاش آنها برای برجام شدن برجام را -که اگر دستاورد محسوب شود، تنها دستاورد دولت روحانی بود- بر باد داد ولی هنوز او را باور دارند و فکر میکنند با حرف زدن میتوانند امور فیمابین ایران و امریکا را حل و فصل کنند.
پیشبینی امید بخش صندوق بین المللی پول درباره ایران
بر اساس آمارهای منتشره از سوی این صندوق بین المللی پول تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال 2017 بالغ بر 1644 میلیارد دلار بوده و ایران از این نظر در رتبه 18 جهان قرار گرفته است. صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است ایران در سال های 2018، 2019 و 2020 نیز همچنان هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا باقی بماند اما در سال 2021 با پشت سر گذاشتن سه کشور اسپانیا، عربستان و کانادا به جایگاه پانزدهم صعود کند.
گرما، شکلات فروشی ها را تعطیل کرد
شکلات سازی یکی از صنایع پردرآمد در بلژیک محسوب میشود؛ اما این صنعت مدتی است که با مشکل روبه رو شده است. شرکتهای شکلات سازی بلژیک از ترس آب شدن محصولات خود در حین جابجایی، فروش خود به فروشگاههای شکلات فروشی را متوقف کرده اند. در بلژیک بیش از هفتصد فروشگاه زنجیره ای فروش شکلات از هفته گذشته تاکنون عملا تعطیل شده اند.
انتقاد صریح احمد توکلی از بسته ارزی دولت
احمد توکلی در توییتر خود نوشت: «با بسته ارزی دولت، چنین به نظر میرسد که دولت چندان هم از دلار هفت هشت هزار تومانی بدش نیامده است، ولی باید بدانند که گشایش در پرداختهای دولت خیلی کوتاه خواهد بود، چون خیلی زود تورم ناشی از ارز دو برابر شده دولت و ملت را دچار مخمصه میکند.»
مراقب حساب و کتاب خرج پلاک قرمزها باشید
طبق بخشنامه روزهای اخیر یک نهاد نظارتی به تعدادی از مدیران اجرایی، با اشاره به تاکیدات آیین نامه اجرایی نحوه استفاده از اتومبیلهای دولتی، متذکر شده پرداخت کلیه هزینههای مربوط به نگهداری و استفاده از خودروهای فرسوده متعلق به دستگاهها و موسسات دولتی، ممنوع بوده و در صورت عدم رعایت آن، مسئولیت قانونی و پاسخ گویی به مراجع نظارتی، بر عهده مدیران مالی آن دستگاه است لذا مخاطبان این ابلاغیه باید در اسرع وقت به خارج کردن این خودروها از چرخه فعالیت اقدام کنند.
دستور جدید دولت به استانداران درباره سوانح رانندگی
در حالی که بر اساس مصوبه شهریورماه سال 1388 دولت وقت مقرر شده بود کمیسیونی اجرایی با هدف ایجاد ضمانت لازم برای تحقق اهداف مد نظر در قانون ایمنی حمل و نقل، به ریاست معاون عمرانی استاندار در هر استان تشکیل شود، یک مسئول ارشد اجرایی در ابلاغیهای به رحمانی فضلی وزیر کشور اعلام کرده حسب پیشنهاد عباس آخوندی و موافقت کابینه، ریاست و مسئولیت اصلی پیگیری کمیسیون ایمنی حمل و نقل و سوانح رانندگی در استانها به استاندار واگذار شده است.
یوسفیانملا: 9 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی گُم شد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان این که سرنوشت ۹ میلیارد دلار ارزی که با نرخ دولتی داده شده است مشخص نیست گفت: شفاف سازی اولین گام برای جلوگیری از رانت با ارز ۴۲۰۰ تومانی است. عزت الله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در خصوص نحوه نظارت برای اختصاص ارز 4200 تومانی به شرکت ها برای واردات کالاهای اساسی گفت: اولین گامی که باید در این بخش برداشته شود همانند همه موارد مبارزه با مفاسد اقتصادی، شفافیت است. یعنی هیچ دلیلی ندارد کسی ارزی را برای واردات گندم یا کالاهای ضروری مانند دارو گرفته باشد و محرمانه باشد. وی افزود: در حال حاضر منشا اکثر اتفاقاتی که در کشور می افتد، به خصوص وام هایی که گرفته شده و معوق شدند و پرداخت نشدند به خاطر پنهان کاری بود. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به اختصاص 11 میلیارد دلار ارز دولتی اشاره کرد و اظهار داشت: از این مقدار تنها 2 و نیم میلیارد دلار افشا و متأسفانه مشخص نیست نزدیک به 9 میلیارد دلار چه شده است.
آمار معاون دادستان از ریزش مخاطبان تلگرام
معاون قضایی دادستان کل کشور از ریزش شدید مخاطب ۲۰ هزار کانال پُرکاربر تلگرام خبر داد و گفت: میانگین بازدید از ۲۰ هزار کانال پر بازدید تلگرام در سه ماه قبل از فیلتر تعداد ۲,۳۱۹,۸۶۲,۱۵۵ بازدید بوده و در یک ماه اخیر به میانگین ۱,۲۲۰,۹۹۷,۶۱۱. ۶۸ بازدید کاهش یافته است.
هفت ماه تعلل دولت موجب میلیاردها دلار فساد و خسارت شد
عضو مرکزیت حزب کارگزاران تصریح کرد سیاست ارزی اشتباه دولت، موجب میلیاردها دلار خسارت به کشور شد.سعید لیلاز در گفتوگو با آفتاب یزد گفت: این بسته جدید ارزی همان چیزی بود که من و بسیاری از اقتصاددانان از ابتدا پیشنهاد میکردیم. یعنی این اقدام را باید هفت ماه پیش انجام میدادند. در چند ماه گذشته به صورت بسیار عجیبی بازار آزاد انکار شده بود. به نظر من این بسته جدید یک بازگشت دیرهنگام به مسیر درست است.او ادامه میدهد: من در فروردین ماه امسال به آقای دکتر جهانگیری نوشتم که تصمیمی را که میخواهید روز آخر بگیرید روز اول بگیرید و بسیار متاسفم که این تصمیم روز آخر گرفته شد و کشور میلیاردها دلار از دست داد که بخشی از آن فساد دولتی و بخشی دیگر فساد خصوصی بود. از ابتدا هم به پیامدهای آن تصمیم نادرست قبلی آگاه بودند. لیلاز افزود: من دستاندرکاران تصمیمات اقتصادی و ارزی را که آن تصمیم غلط قبلی را گرفتند، متهم میکنم زیرا میدانستند نتیجه و پیامد آن تصمیمشان چیست و علیرغم علم به تبعات و رانت موجود در تصمیم قبلی در آن مسیر گام برداشتند. اصلاحطلب و اعتدالی و غیره هم ندارد. چون ما دائماً به مقامات گفته بودیم از آن تصمیم، قطعا دزدی و فساد خارج میشود و دیدیم که شد. در همین چند ماه چقدر اخبار فساد و رانت منتشر شد؟ چه تعداد مدیر دولتی به همین علت در حال حاضر بازداشت هستند؟!
اخبار روزانه:
* تحلیلگران میگویند حتی اگر دولت ترامپ از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا برداشت کند، بعید است رانندگان آمریکایی شاهد کاهش قیمت سوخت باشند، چرا که در حال حاضر تولید نفت آمریکا در بالاترین حد خود است. برداشت احتمالی از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا در آستانه انتخابات میاندورهای ماه نوامبر، با این هدف خواهد بود که به رانندگانی که در یک سال گذشته شاهد افزایش ۵۰ سنتی قیمت بنزین بودند، اندکی دلداری دهد.
* وزارت خارجه کره شمالی هشدار داد اگر آمریکا بر سناریوهای قبلی که شکست خوردهاند اصرار داشته باشد، وعدههای نشست سنگاپور محقق نخواهد شد. کره شمالی همچنین ضمن متهم کردن برخی مقامات ارشد آمریکا به تلاش برای افزایش تحریمهای بینالمللی علیه پیونگیانگ هشدار داد: این تلاشها سبب توقف غیر هستهای شدن شبهجزیره کره میشود.
* گفته میشود سیدتقی نوربخش مدیرعامل کنونی سازمان تأمین اجتماعی، احمد میدری معاونت رفاه وزارت تعاون و انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی سه گزینه پیشنهادی برای سرپرستی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هستند که رئیسجمهور در حال بررسی آنها است.
* پس از طرح مطالبی در کانالهای گوناگون خبری رسانهها با موضوع «سرنوشت نامعلوم ۹ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی»، بانک مرکزی اعلام کرد سرنوشت 9 میلیارد دلار کاملاً مشخص است و اظهارنظرهای رسانهای باید با اطلاعات دقیق باشد.
* منابع آگاه خبر دادند، ارزیابی دولت ترامپ از کاهش صادرات نفت ایران حدود روزانه یک میلیون بشکه است که با توقف کامل فروش نفت آن فاصله دارد و واشنگتن آماده میشود تا مورد به مورد معافیتهایی به کشورها اعطا کند.