
گرهگشای بسیاری از رایدهندگان نیز باشد. بیاناتی که اهمیت انتخابات پیش رو را بیش از قبل میکند. با دکتر علیرضا اسلامی به بررسی این سخنان پرداختهایم.
مقام معظم رهبری در هفتههای اخیر نکات بسیار مهمی در مورد انتخابات فرمودند که نیاز به توجه بیشتری دارد. شما این بیانات را دستهبندی کردهاید. درباره انتخابات محورهای صحبت ایشان کداماند؟
بیاناتی که مقام معظم رهبری در 14 دی ماه در میان ائمه جمعه داشتند، بسیار جامع بود. در موضوع انتخابات فرمایشات ایشان 11 محور داشت و در دیدار اخیر ایشان با مردم قم هم نکات مهمی را درباره انتخابات بیان فرمودند. نکاتی که در زمان دیدار ائمه جمعه بیان فرمودند:
1-انتخابات یک نعمت بزرگ است و تدبیر امام خمینی(ره) بوده است.
2-انتخابات ضد دیکتاتوری است.
3-انتخابات آزادی و هویت مردم را نشان میدهد.
4-انتخابات مایه آبرو نظام است.
5-باید انتخابات را آسیبشناسی نمود و نباید آن را خراب کرد و اینکه بگوییم سالم نیست مرض بدی است.
6-شاید در جاهایی تخلف صورت گرفته؛ ولی همه انتخابات به صورت جامع و کلی سالم بودهاند.
7-انتخابات حقالناس است.
8-حضور حداکثری مردم موجب استحکام نظام و اعتبار کشور است.
9-موضوع نفوذ را فرمودند اینکه دشمن سعی میکند از طریق عناصر نفوذی وارد ارکان نظام شود و ما باید بدون ذکر نام در مورد تفکراتشان روشنگری نماییم.
حساسیت به زمان و شرایط فعلی داشته باشیم. دشمن همهجانبه با ما مقابله میکند و نهایتا چشم طمع آن به انتخابات است بر این اساس انتخابات یک مسئله مهم است.
در دیدار اخیرشان هم که با مردم قم داشتند فرمودند 1. انتخابات انقلاب را حفظ میکند. 2. حضور مردم از عناصری است که دشمن را ناکام میکند. 3. برای حفظ نظام و اعتبار کشور انتخابات لازم است و همچنین فرمودند تقویت و پایداری نظام بهوسیله انتخابات است. کشور بهوسیله انتخابات ابهت پیدا میکند در بین ملتها کشور آبرو پیدا میکند آبروی اسلام و ملت میشود و کشور با انتخابات در حصار امنیتی میماند. اینها مسائل بسیار مهمی هستند اگر ما با این ابعاد به انتخابات توجه نماییم. ما اگر هم به نقش مجلس شورای اسلامی در این سی سالی که از انقلاب میگذرد و هم به نقش مجلس خبرگان در انتخاب رهبری توجه نماییم حساسیت کار بالاتر میرود.
موضوع دوم اینکه فرمودند انتخابات حق مردم است و این اصل قرآنی است. ان الله یامرکم ان توعد الامانات الی اهلها .
ما همگی وظیفه داریم امانتداری کنیم. این امانتداری را که ایشان هم این مسئله را تبیین فرمودند در چند مرحله میشود ذکر کرد:
انسانهای صالح ثبتنام کنند و در مرحله ثبتنام از انسانهای ناصالح تمییز داده شوند؛ یعنی مجلس و قانونگذار صالح را از ناصالح تمییز دهد اینجا یک نوع حق الناس و ادای حق الهی است.
در مرحله بررسی نامزدها یک حقالناسی است که مطابق با قانون اساسی مراکز و مراجع اجرایی و نظارت و شورای نگهبان باید رعایت نمایند.
در مرحله معرفی نامزدها یعنی این فهرستی که معرفی میکنند یا افرادی که خودشان را معرفی میکنند مطابق با شرایط صحیح و بهحق معرفی شوند و نامزدهای اصلح معرفی شوند. این هم حقی است که روز قیامت آنهایی که نامزدها را معرفی میکنند باید جواب دهند که چرا این خانم یا آقا را معرفی کردهاید.
مرحله چهارم مرحله اخذ آراست که باید امانتداری نمود و رای همه مردم را درست اخذ کرد و شرایطی را فراهم کرد که همه بتوانند رای دهند.
مرحله شمارش آراست که ناظرین پای صندوقها و گروههای اجرایی آرای مردم را درست شمارش نمایند.
مرحله بعدی اعلام نتایج است.
مرحله نهایی پذیرش نتایج است.
اگر به این مراحل توجه کنیم هر جا که دشمن نخواهد این شرایط برقرار شود در یکی از این حقالناسها و حقوق الهی و امانتهای مردم دخالت میکند چه در مرحله ثبت نام و چه مراحل بعدی که شمارش و بیان کردیم. جریان فتنه 88 که اتفاق افتاد از همین ناشی میشد.
حال هرکدام از گروهها و مردم و احزاب و سایر مراجع که برای مردم تعیینکننده هستند یکی از این مراحل را نپذیرند (مرحله ثبتنام مرحله تایید صلاحیتها مرحله معرفی نامزدها اخذ آرا، شمارش آرا و اعلام نتایج و پذیرش نتایج) ما دچار مشکل میشویم خصوصا اگر دخالت بیگانه هم باشد و بخواهند یک خط خاصی را پیش ببرند. مثل سال 88 که در مرحله پذیرش نتایج بود؛ چراکه مراحل قبلی طبق قانون انجام شده بود.
حال اینکه مقام معظم رهبری فرمودند حق الناس است واقعا هر کدام از این حقوق مردم که عرض نمودم رعایت نشود مشکل و فتنه ایجاد میگردد و دشمن هم میخواهد به این نظام که در حال تبدیلشدن به یک الگو برای حداقل جهان اسلام و منطقه است خدشه وارد کند و دیگران دنبال این الگو نروند. به نظر من باید در اجرای این مراحل دقت کنیم و از این مراحل پاسداری نماییم و ملت با حضورشان اجازه ندهند در مراحلی که حقالناس است، فتنه رخ دهد.
افرادی هستند که به ظاهر قانونی ولی با دورزدن قانون میخواهند تایید صلاحیت شوند و وارد مجلس شوند که بعضیهایشان افرادی هستند که در فتنه 88 فعال بودهاند و سوابق خوبی ندارند. و همان بحث نفوذی که حضرت آقا بیان فرمودند را به یاد میآورد. با اینها که قصدشان دورزدن قانون است، جه باید کرد؟
ما از مرحله ثبتنام عبور کردهایم عرض کردم در مرحله اول قانونگذار یک حقالناسی برعهده دارد. قانونگذار باید شرایط و ضوابط شایسته و بایستهای برای نامزدها چه در مجلس شورای اسلامی و چه مجلس خبرگان و چه سایر انتخاباتها تنظیم نماید که افراد شایسته و صالح نامزد شوند، آنجا باید دقت بیشتری نمود. در حال حاضر از مرحله قانونگذاری عبور کردهایم در مرحله دوم هم هیئتهای اجرایی بررسی کردهاند و براساس اسناد و مدارک موجود نظراتشان را اعلام نمودهاند. الان وقت حساسی است که شورای نگهبان و هیئتهای نظارت باید نظر مرحله بعدی را اعلام کنند اینجا وظایف اینها سنگین است. واقعا افرادی را تایید صلاحیت نمایند که شرایط لازم مطابق با قانون را داشته باشند. به عنوان مثال اگر قانون انتخابات را ملاحظه کنید ماده 28 قانون انتخابات میگوید که انتخابشوندگان باید دارای شرایط زیر باشند:
هنگام ثبتنام اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی داشته باشند. بالطبع شورای نگهبان و قبل آن هیئت نظارت کسانی را که اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام را دارند تایید صلاحیت نمایند و آنهایی را که احراز صلاحیتشان تایید نشود، نباید تایید نمایند. یک شرط دیگر تابعیت کشور است که خیلی از اهمیت برخوردار نیست و شرط دیگر ابراز وفاداری به قانون اساسی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه است؛ یعنی اگر خدای نکرده در بین نامزدها افرادی باشند که علیه ولایت فقیه موضعگیری داشتند وفادار به قانون اساسی و ولایت فقیه نیستند نمیتوانند در این نظام مسئولیتی را بپذیرند اینجا وظایف شورای نگهبان و هیئتهای نظارت بسیار حساس است. شرایط دیگر کیفی نیست بحث مدارک تحصیلی و سلامت جسمی و سن و سوء شهرت در منطقه و استعفا هست که شرایط عمومی میباشند. لذا با وجود این دو شرط که شروط مهمی هستند باید هیئتهای نظارت و شورای نگهبان با دقت احراز صلاحیت نمایند. ما به یک مسجد که برای اقامه نماز میرویم باید عدالت امام جماعت آن مسجد برایمان محرز شود بعد به ایشان اقتدا کنیم چه برسد به نمایندگان یک مجلس که میخواهند 4 سال برای نظام مقدس جمهوری اسلامی برنامهریزی نمایند و در واقع در انتخاباتها ریلگذاری میکنند کار مهمی است. موضوعاتی مثل موضوع برنامه توسعه پنج ساله و موضوع دفاع مقدس و موضوع هستهای و برنامه ششم توسعه و اجرای سیاستهای مصوب مجمع و نظارت بر برجام یا موضوع بیداری اسلامی که ارائه یک الگو و مدل اسلامی و پیشرفته برای سایر کشورها است را باید تهیه و تدوین نمایند و برای دولت ریلگذاری کنند.
حال این افراد باید شرایط لازم برای انجام این وظایف را داشته باشند و اینجا نقش شورای نگهبان خیلی بارز میشود و بهگونهای باید ایفای نقش کند که حقالناس را حفظ نماید.
حال اگر احتمالا افرادی از این مرحله هم عبور کنند آنجا دیگر احزاب و گروهها باید دقت لازم را انجام دهند که افراد و نامزدها را معرفی میکنند. در هر شهری سوابق نامزدها و لیستهای معرفیشده مشخص است مردم باید هوشیار باشند و با دقت بررسی کنند که نامزدها صلاحیت دارند یا خیر.
افرادی که این چنین قانون را دور میزنند و در سالهای گذشته هم مدعی قانونگرایی بودهاند، همینها در فتنه 88 فعالیتهای غیر قانونی انجام دادند و عدهای از آنها در دادگاه هم محکوم شدند. این همه ادعا از کجا آمده شاید فکر میکنند میتوانند مردم را فریب دهند؟
عرض کردم اگر به حق الناس و ادای امانت مردم توجه کنیم و اگر مسئولان مربوطه در این چند مرحلهای که عرض کردیم دقت کافی را داشته باشند، دیگر این مشکلات رخ نخواهد داد. اگر برفرض افرادی تایید صلاحیت شوند و از این مراحل هم عبور نمایند اینجا خود مردم هستند که باید افرادی را بر سرنوشت خود حاکم کنند که از عهده کار برآیند والا ببینید در قانون اساسی اصل 58 حاکمیت قوه مقننه توسط مجلس شورای اسلامی است وظیفه مجلس چیست: اصل 71 میگوید وضع قوانین، اصل 76 میگوید تحقیق و تفحص در امور کشور اصل 77 میگوید تصویب قراردادها و اصل 87 میگوید رای به دولت، اصل 88 میگوید سوال از رئیسجمهور و وزرا، اصل 89 میگوید استیضاح وزرا اصل 91 میگوید شش حقوقدان انتخاب کنند. اینها وظایف بسیار مهمی است که باید مردم عنایت داشته باشند کسانی را که انتخاب میکنند بتوانند از عهده این وظایف برآیند. اصل 6 در قانون اساسی میگوید همه کارهایی که در مملکت صورت میگیرد از طریق انتخابات است من جمله همین انتخابات مجلس شورای اسلامی یا در مورد انتخابات مجلس خبرگان دقت لازم شود افراد شایستهای انتخاب شوند که هم رهبرشناس باشند و هم مجتهد و هم آنقدر تجربه و دانش و بینش داشته باشند تا در بزنگاهها خوب عمل نمایند مانند شرایطی که برای رحلت حضرت امام پیش آمد، مقام معظم رهبری را انتخاب کردند و در این سی و چند سال که از انقلاب گذشته است این دو رهبر چطور نظام را هدایت نمودند. باید افرادی را انتخاب نمایند که به موقع در بزنگاهها البته انشالله که مقام معظم رهبری مستدام باشند؛ ولی اگر حادثهای اتفاق افتاد بتوانند رهبری را درست تعیین کنند. مردم باید به این افراد رای دهند نه آن کسانیکه دل در گرو غرب دارند یا شرایط لازم و التزام به قانون اساسی و رهبری ندارند.