
به دنبال این اتفاقات، مسئولان مختلف از جمله مسئولان سازمان برنامه و بودجه، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت اقتصاد مطالبی را درباره علت گرانی آرد مطرح و عنوان کردند که این کار برای جلوگیری از قاچاق انجام شده و یارانه جبرانی آن به مردم داده میشود.
به گفته ی بسیاری از کارشناسان از ابتدای سال جاری تاکنون قاچاق آرد به کشورهای همسایه ازجمله ترکیه، افغانستان و پاکستان به دلیل افزایش قیمتهای جهانی بهشدت افزایش یافته بود و دلالان با خرید آرد از صنایع به قیمت کیسهای۳۰۰تا۴۰۰هزار تومان اقدام به فروش آنها در مرز پاکستان با قیمت۷۰۰هزار تومان و در مرز ترکیه با قیمت بیش از یکمیلیون تومان میکردند و از سوی دیگر طی سالیان متمادی صنف و صنعت همچون کارخانههای ماکارونی و شیرینی و شکلات و قنادیها، آرد موردنیاز خود را با یارانه۴۲۰۰تومانی بهصورت سهمیهای دریافت میکردند که بخشی از تولیدات وارد بازار داخلی و بخش دیگر با قیمتهای جهانی صادر میشد که سود کلان ناشی از صادرات و یارانه ارائه شده، به جیب تولیدکنندگان این صنایع میرفت.
سردار سرتیپ اشتری فرمانده نیروی انتظامی در مورد قاچاق آرد می گوید: سال گذشته بیش از۳۵۰هزار تن آرد یارانهای قاچاق کشف شد که نسبت به مدت مشابه قبل بیش از۲۰۰۰درصد افزایش یافته است.
محمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی هم گفت: کارخانهها ماکارونی سالانه۳۰۰هزار تن ماکارونی صادر میکنند که همه از همین آردهای یارانهای درست شده اند.
به گفته مرتضوی، بخش صنعت هم آرد یارانهدار میگیرد و هم محصول خود را از جمله بیسکوئیت و انواع شیرینی را به قیمتهای گرانتری در داخل میفروشد.
اما هجوم مردم برای خرید ماکارونی تنها اتفاق این روزها نبود بلکه روغن هم طی این چند روز در فروشگاههای پایتخت کمیاب شد و قیمت ها نیز ثبات نداشت. برخی روغن را به قیمت مصوب و بسیاری بالاتر از نرخ تعیین شده می فروختند، این در حالی است که به گفته ی مسئولان تولید و توزیع روغن بیش از نیاز کشور بوده و هیچ مجوزی هم برای افزایش قیمت صادر نشده است. روغن از جمله کالاهای اساسی است که در بازه زمانی فروردین۱۴۰۰تا فروردین۱۴۰۱افزایش قیمت چشمگیری را تجربه کرد؛ طبق بررسی های صورت گرفته قیمت هر لیتر روغن سرخکردنی از۹هزار و۶۰۰تومان در فروردین۱۴۰۰به۱۴هزار تومان در فروردین۱۴۰۱رسید و حال همزمان با کمیاب شدن این کالای اساسی خبر از افزایش قیمت۴۰تا۵۰درصدی آن به گوش میرسد. داریوش محمودی، دبیر سابق انجمن روغن نباتی ایران، طی روزهای گذشته گفته بود تردیدی نیست که با حذف ارز ترجیحی قیمت کالاهای اساسی از جمله روغن۱۰۰درصد افزایش را تجربه خواهند کرد.
اما حسنی دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی موضوع کمبود روغن در فروشگاهها را رد و عنوان کرد: اکنون در بیشتر فروشگاهها این محصول عرضه میشود. اما محدودیتهایی در عرضه وجود دارد که آن هم به دلیل جلوگیری از سودجویی محتکران و قاچاقچیان است
وی یادآور شد: پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین جهان با بحران کمبود روغن و کالاهای اساسی ازجمله گندم، جو، ذرت و … مواجه شد. در پی آن فرآوردههای کشاورزی نظیر آرد نیز افزایش یافت. بدین ترتیب اکنون پتانسیل قاچاق کالاهایی همچون روغن و ماکارونی که وابسته به کشت کشاورزی هستند بالاست. در نتیجه طبیعی است که برخی فروشگاهها اقدام به سهمیهبندی این کالا کنند.