
تا کنون چند شهید در راه امر به معروف و نهی از منکر دادیم. تا کی قرار است امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی ما مظلوم و مهجور واقع شود؟
واقعیتاش این است که تا وقتی مسئولین ما در این قضیه کوتاه میآیند و به این مسائل اهمیت نمیدهند، باید شاهد این مسائل باشیم، چون در مرحله اول الان مردم که نمیتوانند با این مسائل برخورد کنند و این مسئولین هستند که باید با این قضایا برخورد کنند و جلوی این کار را بگیرند و این واقعاً بسیار مایه تأسف و ناراحتی است که در جمهوری اسلامی شاهد چنین مسائلی باشیم.
شما فکر میکنید چه اتفاقی باید بیفتد تا توجه بیشتری به این قضیه شود؟
اول انقلاب امام دستور اکیدی برای تشکیل یک سازمان بسیار قوی و قدرتمند راجع به امر به معروف و نهی از منکر دادند. در آن موقع بعضی از لیبرالها و امثال آنها نگذاشتند و گفتند حالا زود است. خبرگان هم اصل هشتم قانون اساسی را به این مسئله اختصاص دادند و متأسفانه تنها اصلی که به آن پرداخته و توجه نشد، این اصل است که زمین مانده است و خیلی از مسئولین ما واقعاً دغدغه این کار را نداشتند و ندارند و این بسیار جای تأسف دارد و به همین علت اینها در پیشگاه خدا مسئول هستند، چون قرآن میفرماید: «الَّذِینَ إِن مَّکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاه وَ آتَوُا الزَّکَاه وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنکَرِ وَ لِلَّهِ عَاقِبَه الْأُمُورِ»(1) کسانی که تمکن پیدا میکنند وظیفه دارند نماز را اقامه و امر به معروف و نهی از منکر کنند. این بسیار جای تأسف دارد و واقعاً نمیدانم مسئولین چه فکری میکنند و فردای قیامت چه جوری میخواهند جواب خدا را بدهند که قدرت دارند، میتواند، این نیست که نمیشود. هر کسی که میگوید نمیشود بیخود میگوید. این کار کاملاً شدنی است. هر کاری را که خواستیم بکنیم، توانستهایم. جمهوری اسلامی کارهای مهمتر از این را انجام داده است، ولی در برابر این قضیه کوتاه آمده و سهلانگاری کرده و متأسفانه کار به اینجا رسیده است که هر چند وقت یک بار شاهد چنین قضایایی هستیم.
به نظر شما وظایف سازمانهایی مثل صدا و سیما و امثالهم چیست؟ به شهادت شهید خلیلی به اندازه مرگ یک هنرمند هم نپرداختند. اینها چه وظایفی دارند؟
مسئولین شامل انواع و اقسام مسئولین میشوند، یعنی قوه مقننه، قوه مجریه، قوه قضائیه و صدا و سیمای ما کوتاهی کرده است. چند سال قبل یک وقتی در جلسهای که در صدا و سیما تشکیل شده بود و بعضی از مسئولین در آنجا بودند گفتم ما از شما تقاضا داریم یکصدم فوتبال به مسئله امر به معروف و نهی از منکر بپردازید. این کوتاهی همهجانبه است و حرکت هم باید همهجانبه باشد.
فکر میکنید مردم چه باید بکنند؟ با توجه به این که خیلیها دارند این کار را میکنند و این فریضه را انجام میدهند و شاهد هستند دوستانشان مظلوم واقع میشوند. مردم چه باید بکنند؟
مردم تا حدودی دستشان بسته است، چون بر اساس وظیفهای که رهبری تعیین کرده فرمودهاند تذکر لسانی. گفتن و رفتن و این بنده خدا و بندگانی که به این مصیبت دچار میشوند، خواستهاند دستور اسلام و رهبری را انجام بدهند، یعنی یک تذکر و گفتن بود و درگیری آن چنانی که نداشتهاند، ولی جلوگیری از بقیه مسائل و با آنها برخورد کردن، محاکمه و مجازات کردن وظیفه مسئولین است و مردم نمیتوانند. مردم فقط میتوانند به صحنه بیایند، درخواست کنند و از مسئولین بخواهند و مسئولین را واقعاً مؤاخذه کنند. رسانهها هم همین طور. رسانههای گوناگون و مختلف از مسئولین بخواهند که چرا کوتاهی میشود؟ چرا این همه سردی، تساهل و تسامح به کار گرفته میشود؟ ما تا به حال در هر موضوعی محکم ایستاده، نتیجه گرفته و در هر جا که کوتاه آمده و سهلانگاری کرده، ضرر کردهایم و دشمن پیشرفت کرده و عقبنشینی ما در هر امری باعث پیشرفت دشمن شده است.
آیا در وضع قوانین ما مشکلاتی وجود دارد که این اتفاقات میافتند؟ آیا قانونهای امر به معروف و نهی از منکر باید تغییر کنند؟
در حدی که الان این قدر کوتاه میآیند و برخورد نمیکنند قانون داریم و خیلی در این مورد بیقانونی نداریم. ما قانون داریم، چون این یک واجب شرعی و الهی است و مسئلهای است که بر همه واجب است، یعنی کسی که دارد امر به معروف میکند، دارد یک واجب الهی را انجام میدهد و کسی نمیتواند در مقابل وی بایستد، درست مثل این که کسی بخواهد نماز بخواند و کسی بیاید و با او برخورد کند، اما اگر اصل هشتم قانون اساسی را سر و سامانی میدادند، یک مقدار تکلیف روشن میشد. ما جاهایی هم که قانون داریم، اعمال نشده است. طرح عفاف و حجاب قانون است و قانونی است که میتواند جلوی بسیاری از مفاسد و مسائل را بگیرد. مسئله بدحجابی و عفاف و حجاب را حل کند. سالهاست تصویب شده است، ولی مسئولین مختلف متشکل از چند وزارتخانه، سازمان و نهاد که موظف به اجرای آن هستند، به وظایف خود عمل نکردند و این قانون اجرا نشده است، لذا ما قانون داریم، ولی در اجرای آن مشکل داریم. آقایان چون آن انگیزه و دغدغه را ندارند، به اجرای آن نمیپردازند.
اگر نکته دیگری باقی مانده است، بفرمایید.
آخرین نکته این است که مسئولین ما توجه داشته باشند مردم ما برای نان و آب انقلاب نکردند، بلکه برای اسلام و ارزشهای اسلامی انقلاب کردند و ارزشهای اسلامی نباید این گونه پایمال و به فراموشی سپرده شود. شهدای ما برای نان و آب شهید نشدند، برای ارزشهای اسلامی شهید شدند. اگر وصیتنامههای شهدا را بخوانید که امام فرمود این وصیتنامهها انسان را میلرزاند، در آنها صحبت از نان و آب، سبد کالا و این مسائل نیست، صحبت از ارزشهای اسلامی است و باید توجه کنند و فردای قیامت این نشود که شهدا بهجای شفاعت از ما شاکی باشند.
خیلی محبت کردید.
پینوشت:
(1) قرآن کریم، سوره حج، آیه 41.