
ابتکار برای رهایی از شبح جنگ دنبال کلید میگردد!
روزنامه ابتکار، روز پنجشنبه در سرمقاله خود باز هم شبح جنگ را پر رنگ کرد و نوشت: «همزمان با تشدید تحریمهای ایالات متحده امریکا علیه ایران مبنی بر قراردادن نام سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی، عدم تمدید معافیت خریداران نفت و همچنین تحریم صنایع مادر ایران، تحرکات نظامی این کشور در منطقه خاورمیانه بیش از هر زمان دیگری موجب نگرانی جامعه جهانی نسبت به بروز یک درگیری مستقیم میان تهران و واشنگتن شده است».ابتکار در ادامه البته نیت خود را از نوشتن این سرمقاله آشکار کرده و نوشته است: «ترامپ در گفتمان فعلی خود و ژست عدم تمایل به جنگ نیز قابل اعتماد نیست و لازم است در این شرایط ایران به دنبال پادزهر و یا کلیدی باشد تا با تکیه بر راهبرد صبر استراتژیک که در تاکتیک میتواند صورتهای مختلفی به خود بگیرد، نسبت به تغییر محاسبات استراتژیک کاخ سفید گام بردارد». البته نویسنده توضیح نداده است پادزهر یا کلیدی که او دنبال آن است، چیست و مختصات آن کدام است. این در حالی است که مقامات و اندیشکدههای امریکایی به صراحت اذعان کردهاند که گزینه جنگ علیه ایران روی میز نیست. اینکه اصلاحطلبان با طرح ادعاهای دروغین تلاش میکنند به زعم آنها سایه جنگ را از سر ملت دور سازند و به همین منظور زمینه اجرای برجامهای بعدی را هموار کنند، مسئلهای است که در مواضع دو پهلو و آمیخته با ترس آنها در مواجهه با هیئت حاکمه امریکا دیده میشود.
واکنش دفتر رهبر معظم انقلاب به یک حکم قضایی
یکی از اعضای دفتر رهبر معظم انقلاب در تماس با حجتالاسلام رئیسی، رئیس دستگاه قضا درباره موضوع رونویسی از کتابهای رهبر معظم انقلاب به عنوان جریمه حکم قضایی واکنش نشان داد و گفت: «انتشار آثار مرتبط با رهبر معظم انقلاب برای آشنایی با رأی و اندیشه و نیز زندگی و سیره اخلاقی و اجتماعی معظمله است و به کارگیری آن به عنوان مجازات یک مجرم، بدسلیقگی است. دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب هیچ توصیهای به دادگاهها جهت مطالعه اجباری آثار رهبر انقلاب توسط محکومان ندارد و این کار را مغایر با اثربخشی و روح کار فرهنگی میداند.» حجتالاسلام والمسلمین رئیسی هم از صدور این حکم اظهار تعجب کرده و اعلام کرده است موضوع را پیگیری خواهد کرد. شایان ذکر است در پی اثبات جرم ابوالفضل قدیانی، قاضی شعبه 26 دادگاه انقلاب اسلامی، وی را علاوه بر مجازات حبس، در حکم تکمیلی به مطالعه و رونویسی سه کتاب «حکایت زمستان» اثر سعید عاکف، «داستان سیستان» (سفرنامه رهبر معظم انقلاب به سیستانوبلوچستان) اثر رضا امیرخانی و «دشمنشناسی» که گردآوری سخنان رهبر معظم انقلاب است، محکوم کرده بود!
رویه امام و رهبر معظم انقلاب دخالت نکردن در امور اجرایی است
«علیرضا شیخعطار» قائممقام پیشین وزارت امور خارجه در زمینه سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب در دیدار با دانشجویان درباره برجام و اقدام برخی در نسبت دادن تصویب برجام به رهبری، گفت: موقعیت رهبری در جمهوری اسلامی در قانون اساسی و عرف نظام اجرایی کشور، از ابتدای انقلاب مشخص است. رویه امام راحل و آیتالله خامنهای، این بود که از دولتها حمایت کنند و در مسائل اجرایی ورود نکنند؛ زیرا سازوکار اجرایی در اختیار قوه مجریه است و سایر قوا هم تسهیلکننده اجراییات هستند. وی افزود: اینکه عدهای بخواهند بگویند موضوع برجام در کشور برعهده ایشان است، هم خلاف منطق قانونی و هم خلاف عرف اجرایی است. جایگاه رهبری چه در زمان امام و چه در دوره ایشان، مشخص کردن خطوط کلی است و ایشان خط قرمزها و مشوقها را تعیین میکنند اما مستقیماً مذاکره نمیکنند، چیزی را اجرا نمیکنند و بخشنامهها را صادر نمیکنند؛ بلکه سازوکار اجرایی در اختیار دولتها است و رهبری هم تا حد ممکن از دولتها حمایت میکنند.
حتی یک نظامی دیگر آمریکایی را به عراق راه نخواهیم داد
«محمد البلداوی» نماینده ائتلاف فتح در پارلمان عراق به موضعگیری واشنگتن مبنی بر اعزام نیروی نظامی جدید به منطقه واکنش نشان داد و آن را در راستای تشدید تنش میان ایران و آمریکا دانست و گفت: همه گروههای سیاسی متفقالقول هستند که نباید اراضی عراق به محلی برای تجاوز به کشوری دیگر تبدیل شود. ما در برابر تصمیم جدید ترامپ در صورتی که بخواهد بخشی از این نظامیان را به عراق وارد کند، میایستیم و اجازه ورود یک نظامی از این تعداد را هم به عراق نمیدهیم. البلداوی تأکید کرد: آمریکا به خوبی از تصمیم مستقل عراق در قبال موضوعات خارجی آگاه است و به همین دلیل ما همکاریمان در زمینه تجاری و انرژی با ایران را ادامه میدهیم و آمریکا چارهای جز معاف کردن بغداد از تحریمها علیه ایران ندارد.
دریافت 40 میلیون دلار رشوه از عربستان سعودی!
روزنامه «واشنگتنپست» با استناد به گزارش مؤسسه «ابتکار شفافیت در امور خارجی» نوشت: چندین شرکت که در قالب قانون ثبت نمایندگی شرکتهای خارجی در آمریکا به ثبت رسیدهاند، اعلام کردهاند از 2017 تا 2018 بیش از 40 میلیون دلار پول از سوی عربستان سعودی برای لابی در آمریکا هزینه شده است. در حالی که بر اساس آمار موجود، گروههای فشار سعودی بیش از چهار هزار بار با اعضای کنگره، اعضای دولت آمریکا، مراکز فکری و پژوهشی و رسانههای این کشور تماس برقرار کردهاند. این گزارش تأکید میکند: محور اصلی همه این تماسها حول حفظ استمرار فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان و مقابله با هر تلاشی در کنگره برای پایان دادن به حمایت آمریکا از ریاض در جنگ یمن بود.
خاطره رهبر انقلاب از روزی که خرمشهر فتح شد
نشریه خط حزبالله در این شماره خود به مناسبت سالروز فتح خرمشهر، بخشی از سخنان رهبری که در سوم خرداد سال ۹۵ ایراد فرمودهاند را منتشر کرده است. در این مطلب به نقل از رهبری آمده است: در مورد فتح خرمشهر، اغلب شما جوانها آن روز نبودید یا اگر هم بودید کودک بودید خیلی، کوچک بودید. روز فتح خرمشهر حادثه عظیمی بود. شاید هنوز چند ساعت از خبر نگذشته بود که بنده از [ساختمان]ریاست جمهوری میرفتم طرف بیت امام که خدمت امام (ره) برسم. در این خیابان و سر راه، مردم غوغا کرده بودند؛ مثل یک راهپیمایی، مثل یک تظاهرات [بود]. ماشین ما را که میدیدند، میآمدند جلو تبریک میگفتند. در همه کشور یک جشن عمومی خودجوش به وجود آمد؛ مسئله این قدر مسئله مهمی بود. البته مردم آن روز غالبا نمیدانستند چه اتفاقی افتاده است که این فتح به وجود آمده، از آن فداکاریها، از آن ریزه کاریها، از آن تلاشهای عجیب و باورنکردنی، مردم اطلاع نداشتند.
مارادونا بازداشت شد
دیگو مارادونا افسانه زنده جهان فوتبال بدلیل عدم پرداخت بدهی ۵ میلیون یورویی خود به دوست دختر سابقش بازداشت شد. روسیو اولیوا دوست دختر سابق مارادونا علیه وی اقامه دعوی کرده بود. مارادونا در ۱۳ ام ژوئن محاکمه خواهد شد.
واکنش زاکانی به گلایهمندی این روزهای روحانی
عضو شورای مرکزی جمعیت رهپویان با بیان اینکه هیچ رئیسجمهوری به اندازه روحانی اختیارات ویژه نداشته است، گفت: این یک موضوع نخ نماست که وقتی شعارها محقق نمیشود، چنین موضوعی را مطرح میکنند. علیرضا زاکانی عضو شورای مرکزی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی و نماینده سابق مجلس در گفتوگو با مهر ضمن اشاره به گلایهمندی اخیر رئیسجمهور مبنی بر نداشتن اختیارات کافی، گفت: هیچ رئیسجمهوری به اندازه آقای روحانی اختیارات نداشته است. این یک امر نخ نماست که وقتی رؤسای جمهور توانایی لازم برای تحقق شعارهایشان را ندارند و نمیتوانند مسیرشان را دنبال کنند در دوره دوم موضوع عدم اختیارات را مطرح میکنند. وی افزود: حال اگر رئیسجمهور اختیارات نداشته چرا در دور اول این موضوع را متوجه نشد و چرا در دور دوم باز هم وارد کارزار انتخابات شد؟ عضو شورای مرکزی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: اختیاراتی که امروز رئیسجمهور دارد با توجه به همین جلسه سران سه قوا و اختیارات ویژهای که در شورای عالی هماهنگی اقتصادی به وی داده شده، هیچ رئیسجمهوری تا به امروز نداشته است.
رازهایی از فعالیت لابیهای سعودی در آمریکا
روزنامه واشنگتنپست با استناد به گزارش مؤسسه «ابتکار شفافیت در امور خارجی» نوشت: چندین شرکت که در قالب قانون ثبت نمایندگی شرکتهای خارجی در آمریکا به ثبت رسیدهاند اعلام کردهاند از ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۸ بیش از ۴۰ میلیون دلار پول از عربستان سعودی به آنها رسیده است. در حالی که بر اساس آمار موجود، گروههای فشار سعودی بیش از چهار هزار بار با اعضای کنگره، اعضای دولت آمریکا، مراکز فکری و پژوهشی و رسانههای این کشور تماس برقرار کردهاند. این گزارش تأکید میکند: محور اصلی تمامی این تماسها حول حفظ استمرار فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان و مقابله با هر تلاشی در کنگره برای پایان دادن به حمایت آمریکا از ریاض در جنگ یمن بود.
تحلیل اللهکرم از تأکید رهبری بر جوانگرایی
حسین اللهکرم فعال سیاسی اصولگرا معتقد است که سخنان رهبری درباره حضور جوانان حزباللهی در سطح مدیران ارشد کشور تنها نباید به جایگاه ریاستجمهوری و وزرا تفسیر شود و تاکید رهبری تمامی سطوح مدیریتی کشور را در برمیگیرد. عضو شورای هماهنگی حزبالله که با خبرآنلاین گفتوگو کرده، درباره تعبیر حزباللهی بودن برای مدیران جوان هم میگوید: «منظور رهبری به نیروهای انقلابی سه جریان است، اما این نیروها بیشتر در نیروهای اصولگرا دیده میشود.»
واعظی انتخاب سخنگوی دولت را تأیید کرد
رئیسدفتر رئیسجمهور خبر انتخاب ربیعی بعنوان سخنگوی دولت را تأیید کرد. محمود واعظی در توییتر خود با تأیید خبر انتخاب سخنگوی دولت نوشت: همان گونه که چهارشنبه در جمع خبرنگاران دولت گفتم، مراحل مقدماتی تعیین سخنگوی دولت انجام شد و دیروز آقای دکتر ربیعی با رئیس جمهوری دیدار و برنامه خود را تقدیم ایشان کردند. انشالله مراحل نهایی کار و صدور حکم ایشان هم در هفته آتی انجام خواهد شد.
کتاب نویسنده ایرانی در آمریکا جنجالساز شد
جامعه یهودیان آمریکا به قرار گرفتن کتاب کودک، گلبرگ باشی نویسنده و ناشر ایرانی مقیم آمریکا تحت عنوان «ف مثل فلسطین» در قفسههای کتابخانه محلی نیوجرسی اعتراض کردند. به گزارش ایبنا، یهودیان ایالت نیوجرسی آمریکا با اعتراضات خود، ورود کتاب کودک گلبرگ باشی، نویسنده ایرانی، تحت عنوان «ف مثل فلسطین» را به قفسههای کتابخانه دولتی منطقه هایلند نیوجرسی به تأخیر انداختند. موضوع کتاب دباشی که درباره فلسطین است خشم یهودیان آن منطقه را برانگیخته و در تلاشند تا آن کتاب را که به زعم آنها معرف فرهنگ فلسطینی و در دشمنی با یهود است از کتابخانههای منطقه جمعآوری کنند. با این همه اداره کتابخانه محلی منطقه گفته است که حذف کتاب از قفسههای کتابخانه، منوط به اخذ تصمیم نهایی از سوی هیأت امناست. دباشی کتاب «ف مثل فلسطین» را با همکاری گلرخ نفیسی، تصویرگر مطرح ایرانی منتشر کرده و تصاویر کتاب همراه با توضیحاتی درباره فعالیت فلسطینیها از بازی تا آشپزی و اعتراضاتشان است. در این کتاب حروف الفبای زبان انگلیسی با کلماتی، چون فلسطین، انتفاضه و بیت لحم توضیح داده شدهاند.
شبی که روحانی با خیال راحت خوابید!
سیدرضا صالحی امیری، رئیس کمیته ملی المپیک با برنامه دستخط شبکه ۵ سیما مصاحبهای انجام داد و گفت: یک خاطرهای از آقای روحانی نقل کنم شاید برای بینندگان عزیز جذاب باشد. شب انتخابات در سال ۹۲ تا صبح بیدار بودیم و تا اذان صبح با استانها تماس میگرفتم و نتایج آراء را میگرفتم. بعد آقای روحانی تقریباً ۱۰ - ۱۰: ۳۰ شب بود که تصمیم گرفت به منزل برود. ما تاکید کردیم که شما باید امشب بیدار باشید و نگران که شمارش آرا مشکلی ایجاد نشود. ایشان فرمودند: رهبری اجازه نمیدهد کسی در آراء دخالت کند؛ اجازه نخواهند داد.
خواب ۳۵۰ میلیارد دلاری پوتین برای سوریه
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به دنبال درآمد ۳۵۰ میلیارد دلاری از حضور نظامی در سوریه است. مجله «فارین پالیسی»، در گزارشی که چندی پیش منتشر شد، اعلام کرد: بعد از آنکه پوتین به هدف اول خود در قبضه کردن پایگاه نظامی طرطوس رسید، هماکنون به دنبال تحقق هدف بعدی خود یعنی کسب منافع اقتصادی از سوریه است. «انشل فورا»، خبرنگار مجله در بیروت، طی گزارشی در این باره نوشت: پوتین بعد از چهار سال حضور نظامی روسیه در سوریه و محصور شدن مخالفان در حداقل مساحت ممکن در این کشور، تمامی اهداف نظامی خود را محققشده میبیند و منتظر است که سوریه او را از لحاظ اقتصادی سورپرایز کند. به گفته سه سیاستمدار لبنانی که با این مجله گفتوگو کردند، در حال حاضر مسائل مالی و اقتصادی مهمترین انگیزه حضور روسها در سوریه شده است.
پامپئو: هیچکس در دولت خواهان جنگ با ایران نیست
پامپئو در مصاحبهای با اشاره به اینکه نگران تحرکات نیروهای ایرانی و نیابتی در منطقه هستیم تاکید کرد که هیچ کس در دولت خواهان جنگ با ایران نیست. «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا، در مصاحبه با «وان آمریکا» گفت: ایران باید درک کند با اینکه دولت آمریکا بهدنبال جنگ با این کشور نیست، اما از منافع واشنگتن دفاع میکند. به نوشته پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، پامپئو در این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره تنش میان ایران و آمریکا گفت: «رئیسجمهور جنگ نمیخواهد. من جنگ نمیخواهم. هیچکس را در دولت نمیشناسم [که خواهان جنگ باشد]. امروز صبح با وزیر شاناهان صحبت کردم. هیچکدام از ما این را نمیخواهیم. اما فکر میکنم ایرانیها باید درک کنند، همانطور که رئیسجمهور ترامپ در توئیت خود گفت، ما از منافع آمریکا محافظت میکنیم». پامپئو با ادعای اینکه ایران باعث بیثباتی در منطقه شده است گفت: «به آنها اجازه نمیدهیم سلاح هستهای داشته باشند. به آنها اجازه نمیدهیم برنامه موشکی خود را ادامه دهند».
اخبار روزانه:
* «عباس تابش» رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان گفت: به دنبال بازرسیهای ما کارخانجات کشت و صنعت بزرگی، از جمله کشت و صنعت دهخدا، فارابی، امیرکبیر و کارون، به دلیل احتکار، گرانفروشی و عرضه نکردن شکر به میزان 110 میلیارد تومان تعزیر شدند و با حکم قاضی پرونده، این شرکتها تا پنج برابر این رقم، یعنی 550 میلیارد تومان میتوانند جریمه شوند. وی افزود: امیدواریم با برخورد قاطع با هرگونه تخلف، فضا را برای متخلفان ناامن کنیم.
* سخنگوی وزارت خارجه کره شمالی، از تلاش آمریکا برای مقصر جلوه دادن این کشور در شکست مذاکرات «هانوی» خبر داد و گفت: «دلیل واقعی عقبگرد مذاکرات بین کرهشمالی و آمریکا در هانوی، موضع فریبکارانه و خودسرانه ایالات متحده و پافشاری بر روشی بود که انجامش کاملاً غیرممکن بود.» وی افزود: «کاخ سفید هرچه اقدامات فریبکارانه و خصمانه را علیه کرهشمالی افزایش دهد، واکنش ما تندتر خواهد بود.»
* معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در دیدار با مدیر کل سیاسی وزارت خارجه آلمان ضمن تأکید بر پایان خویشتنداری ایران، خواستار پایبندی طرفهای دیگر برجام به تعهدات خود شد. عباس عراقچی همچنین با یادآوری تعهدات کشورهای باقی مانده در برجام پس از خروج آمریکا از این توافق، بر ضرورت اجرای این تعهدات بر اساس چهار بیانیه کمیسیون مشترک برجام تأکید کرد.
* مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به مزایا و معایب شش روش حمایتی از اقشار ضعیف در جهان اعلام کرد: تجربه کشورهای مختلف جهان نشان میدهد بهینهترین روش پرداخت، پرداخت نقدی است. گفتنی است یارانهها از ابزارهای مهم حمایتی دولت برای حمایت از مصرفکنندگان است و پرداخت آنها با هدف حمایت از گروههای آسیبپذیر و برونرفت خانوارها از دام فقر صورت میگیرد.
* «مورگان ارتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، درباره اینکه آیا دولت آمریکا از طریق هیئتهای دیگر کشورها به ایران پیامی ارسال کرده، با رد ارسال چنین پیامهایی از طریق هیئتهای آلمانی و عمانی گفت: «فکر میکنم ما پیامهایی را که به ایران میدهیم خیلی علنی گفتهایم. هیچگونه پیامی به صورت محرمانه ارسال نشده است.»
* «علی صوفی» عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان گفت: حسن روحانی در انتخابات ۹۶ شعارهایی داد، آن موقع کاملاً در جریان اختیارات رئیسجمهور بود؛ بنابراین این اظهارات فرافکنی و توجیه ضعفهای خودشان است.
* رئیس کل بانک مرکزی گفت: حذف سامانه نیما از مبادلات ارزی به هیچ وجه صحت ندارد و حتی تأکید شده است صادرکنندگان 50 تا 60 درصد ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه کنند.