
اختلاف های مرزی میان افغانستان و پاکستان حرف تازه ای نیست، در گذشته نیز کش و قوس هایی میان دو کشور در مورد تعیین سرنوشت خط مرزی دوراند به میان آمده و روابط دو کشور به دلیل حملات موشکی پاکستان به ولایت شرقی هم تیره شده است.
درگیری ساعت ۸صبح به وقت محلی میان مرزبانان دو کشور آغاز شد و نیروهای افغان و پاکستانی با استفاده از سلاح های سنگین، علیه یکدیگر تبادل آتش کردند. به گفته یک منبع پلیس مرزی که نخواست نامش فاش شود، درگیری زمانی آغاز شد که سربازان پاکستانی وارد قلمرو افغانستان شدند و خواستند پاسگاه های تخریب شده خود را ترمیم کنند.
او گفت که ابتدا از نیروهای پاکستانی خواسته اند که کار ترمیم پاسگاه های مرزی را متوقف کنند اما سربازان مرزی پاکستان به این درخواست جانب افغان، اعتنایی نکردهاند.
درگیری های اخیر، واکنش های تندی را در داخل افغانستان بدنبال داشت. این واکنش ها، از ابراز نظر رسمی رئیس جمهور کرزی گرفته تا اعتراض های خیابانی و تظاهرات را در بر میگیرد.
اما موضعگیری ها در این رابطه در داخل پاکستان به این حد نبود.در سطح دولتی، مقامات ارتش واکنش خاصی نشان ندادند و فقط سخنگوی وزارت خارجه پاکستان روز شنبه در واکنش به اظهارات آقای کرزی گفت: موضع ما در مورد مرز پاکستان و افغانستان مشخص است. موضوع حل شده است.
از دو سال به این طرف مقامات افغانستان از حملات توپخانه پاکستان بر مناطق مسکونی در امتداد خط دوراند شکایت کرده و نیز مدعی شده اند که در ولایاتی که مرز مشترک با پاکستان دارند، پاسگاه های مرزیاش را چندین کیلومتر در خاک افغانستان پیش آورده است.
تازه ترین مورد ادعای افغانستان مبنی برایجاد پاسگاه مرزی پاکستان در ولسوالی گوشته ولایت ننگرهار است که منجر به درگیری بین نیروهای مرزی دو طرف شد. حالا به نظر می رسد این پاکستان است که دیگر خط دوراند را قبول ندارد و جغرافیایی بیشتر از آنچه در معاهده دوراند ذکر شده، می طلبد.
ادعای ارضی دو طرف بحث جدایی است اما آنچه لازم به ذکر است این که شماری از تحلیلگران معتقدند که حضور غرب و آمریکا در یازده سال گذشته، فرصت خوبی برای حل این مشکل تاریخی بود که دولت افغانستان آن را از دست داد و حالا نگرانی از دهان بازکردن یک زخم کهنه هر روز بیشتر می شود.
برخی از ناظران مسایل دو کشور در پاکستان معتقدند که این اظهارات آقای کرزی بیشتر مصرف داخلی دارد و بیشتر برای جلب مخاطب است و در عمل تأثیر چندانی بر روابط دو کشور نخواهد داشت چرا که این خط و مسایل مربوط به آن به همین صورت در سالهای گذشته نیز وجود داشته و هر از گاهی از آن به نوعی بهره برداری شده است.
به گفته تحلیلگران، آقای کرزی با مشکلات مختلفی از جمله طالبان و نزدیک شدن زمان پایان مأموریت نیروهای خارجی در افغانستان روبروست و در این حال، تلاش می کند از این گونه شرایط بیشترین بهرهبرداریهای سیاسی را بکند. از سوی دیگر، پاکستان اکنون درگیر انتخابات است و می تواند با استفاده از هراس انداختن برای افغانستان دردسر ایجاد کنند.