
عطاالله حسینیان- شاید اگر به تعدادی از کاریکاتوریستهای کشور پیشنهاد میدادند که یکی از صنایع کشور را به انتخاب سوژه هنر خود کنید، بخش قابل توجهی از آنها به سراغ صنعت خودروسازی کشور میرفتند و این انتخاب آنچنان بدون علت و از روی کج سلیقگی هم نخواهد بود. کافی است برای اثبات این مدعا نگاه اجمالی به آمار کالاهای وارداتی به کشور در هشت ماه گذشته بیاندازیم. صنعتی که روزگاری در تمام تبلیغات تلویزیونی خود از خودروی ملی سخن میگفت بر اساس آمار منتشر شده در گمرک کشور هنوز بعد از نزدیک به 50 سال سادهترین و پیش افتادهترین قطعات پیکانش را از هندوستان و ترکیه وارد میکند.
بر اساس آمار گمرک کشور نزدیک به دو میلیارد و 192 میلیون دلار ارز در هشت ماه گذشته برای واردات خودرو و قطعات آن از کشور خارج شده است.
مطالعه آمار و ارقام گمرک کشور حاکی از آن است که صنعت خودروی کشور بعد از این همه سال هنوز بخش قابل توجهی از قطعات پر تیراژترین محصولات خود در طول تاریخش را یعنی پیکان که طراحی و تولید آن به نیم قرن پیش باز میگردد و در سال 84 یعنی در حدود 9 سال پیش به موزه رفت و پراید که سابقهای نزدیک به 20 سال در کشور دارد را از کشورهای دیگر وارد میکند.
قطعاتی از قبیل سرشیلنگ بلند ترمز جلوی پیکان سرشیلنگ کوتاه ترمز جلوی پیکان، بوش قطعه سرشیلنگ ترمز جلوی پراید، پیچ هرزگرد M14 لوله ترمز فرمان پراید، پیچ هرزگرد M14 لوله ترمز فرمان پژو 405، پایه قطعه اتصالدهنده شیلنگ ترمز جلو به کالیپر پراید و سرشیلنگ مادگی ترمز پراید تنها بخش کوچکی از قطعاتی است که به کشور وارد شده و به خوبی خالیبودن تبل صنعت خودروسازی کشور را اثبات میکند. صنعتی که نزدیک به 30 سال از محکمترین و قویترین حمایتها و انحصارهای دولتی بهره گرفته است تا به زعم مسئولان و مدیرانش خودرویی ملی تولید کند و در اختیار مردم قرار دهد.
اگرچه آمار دقیق و جزیی واردات این قطعات به کشور مشخص نیست؛ ولی بسیاری از تولید کنندگان این عرصه معتقدند این واردات در حالی انجام میشود که توان تولید این قطعات در کشور وجود دارد. در این باره فرهاد بهنیا نایب رئیس انجمن قطعه سازان به هفته نامه «شما» میگوید: در سال گذشته شاهد رشد 70 درصدی واردات خودرو به کشور بودیم که کاملاً بر اساس آمار مشخص است؛ ولی در رابطه با واردات قطعات خودرو که میزان بسیار بالایی دارد، آمار رسمی در اختیار نداریم.
وی تأکید میکند: تعرفه بالای واردات قطعه سبب شده است این محصولات به صورت قاچاق و با نامهای مختلف و به صورتهای مختلف وارد کشور شود و به این دلیل حجم آن به صورت دقیق و رسمی مشخص نیست.
کارشناسان صنعت خودرو با این حال معتقدند که اگر چه میزان دقیق واردات قطعه مشخص نیست؛ ولی یک چیز به خوبی مشخص است و آن این است که صنعت خودروسازی کشور بعد از این همه سال هنوز نیازمند واردات سگدست وانت نیسان است که در هشت ماه گذشته در حدود 6 هزار قطعه از هندوستان به کشور وارد شده است.
اینکه در آمار گمرک کشور درب رادیاتور پیکان و پژو و یا پراید دیده میشود و سالانه مقادیر زیادی ارز از کشور برای واردات این قطعات خارج میشود، موضوعی است که به نظر میرسد وقت آن رسیده تا مسئولان و مدیران دو خودرو ساز بزرگ کشور برای مردم توضیح بدهند که در تمامی این سالها و با برخورداری از بهترین و ویژهترین حمایتهای دولتی چه کردند که هنوز بعد از گذشت پنج سال قطعات پیکان از کشوری نظیر چین یا هند به کشور وارد میشود.
در همین حال عضو هیئت مدیره انجمن قطعه سازان نیز به «شما» میگوید: همواره با رشد درآمدهای ارزی به تولیدکنندگان بی توجهی میشود، امروز نیازمند یک برنامهریزی منسجم برای جلوگیری از واردات بیرویه هستیم، در غیر این صورت وضعیت تولید داخلی بحرانیتر از امروز خواهد شد.
نجفی منش معتقد است، واردات قطعاتی که مشابه داخلی دارند، عقلایی نیست و ضروری است گمرک و وزارت صنعت تمهیدات تعرفهای لازم را برای حمایت از محصولات داخلی اتخاذ کنند و تعادل را به آمار صادرات و واردات قطعه بازگردانند. او تأکید میکند: سونامی واردات خودرو و قطعات به کشور آغاز شده است و اگر مسئولان چارهای برای آن نیندیشند، این سونامی صنعت خودروی کشور را برای همیشه نابود خواهد کرد.