
مهمان افغانستانی خندوانه و نیاز به نگاه واقعبینانه
محمد سرور رجایی، چهره فرهیخته افغانستانی است که این روزها پس حضور موفق در برنامه خندوانه و گفتگو با رامبد جوان توانسته ادامهدهنده نگاه متفاوت به مهاجران افغان و کشور افغانستان باشد در گفتگو با سایت فردا، در این خصوص گفت: اتفاقی که در برنامه خندوانه افتاد چیزی است که متاسفانه طی سالهای گذشته بسیار کم به آن توجه میشد، هرچه خبر در رسانههای ایران از افغانستان پخش شده، اخبار مایوسکننده بوده و همیشه چهرههای درجه چندم را از افغانها نشان داده است. در سریالهایی که در گذشته از رسانه جمهوری اسلامی پخش میشد، همیشه شخصیتهای افغان در نقشهای کارگر، آبدارچی و... بودهاند و هیچگاه نگاه به افغانها فراتر از این نرفته است.به لطف خدا و براساس کوشش فعالان فرهنگی دو کشور شاهد تغییر نگاه در رسانههای جمهوری اسلامی ایران نسبتبه افغانها هستیم و نگاه واقعبینانه به افغانستان ایجاد شده که این نگاه حتی به سایتهای محلی نیز گسترش یافته است.
تنها جایی که دوستان افغانستان حضور نداشتند، صداوسیما بود
پس از آن بود که هفته گذشته در نخستین شب شعر فرهنگسرای ملل ویژه کشور «افغانستان» با حضور شعرای این کشور علاوهبر شعرخوانی سخنان ارزشمند دیگری نیز بر زبان مهمانان جاری شد. از جمله آنها تشکر از رویکرد جدید صدا و سیما در پرداخت صحیح به مردم افغانستان و فرهیختگان این کشور بود.
محمدحسن فیاض شاعر نام آشنای کشور افغانستاندر نخستین شب شعر فرهنگسرای ملل ویژه کشور «افغانستان» که با حضور شعرای این کشور از جمله «محمدحسین فیاض»، «علی مددرضوانی»، «صادق دهقان»، «عارف حسینی» و «مریم احمدی» در این فرهنگسرا برگزار شد نکات دیگری در اینباره به زبان آورد.
فیاض گفت: در سالهایی که ما در ایران حضور داریم همکاری و همدلی شاعران، نویسندگان و فرهنگ دوستان برادران ایرانی خود با ما را با تمام وجود احساس کرده و میکنیم. همچنین در طول این سالها شاهد برگزاری سمینارهای ادبی، شبشعرها و محافل مشترک و مستقل بودهایم و از این به بعد هم شاهد خواهیم بود. البته تنها جایی که دوستان افغانستان در آن حضور نداشتند صدا و سیما بود که الحمدالله در سالهای اخیر رویکرد مثبت صدا و سیما را در برابر مهاجران افغانستانی میبینیم و شاهد این هستیم که روز به روز حضور فرهنگیان افغانستان در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بیشتر میشود. بر این اساس در ماه مبارک رمضان شاهد حضور فرهنگیان افغانستان در برنامه ماه عسل بودیم و در هفته گذشته نیز شاهد حضور دو تن از فرهنگیان دیگر کشور خود این بار در قالب برنامه خندوانه بودیم. ما این رویکرد جدید صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران را بسیار مثبت میدانیم و جا دارد تا در این برنامه از مسئولان و مدیران صدا و سیما برای این موضوع تشکر و قدردانی کنم.
حضور هنرمندان افغان در برنامههای فرهنگی تداوم داشته باشد
در همین راستا صادق دهقان، شاعر افغانستانی مقیم ایران میگوید: این حضور در برنامههای تلویزیونی در نوع خود بسیار مفید فایده است و کمک میکند تا جوانان هنرمند و فرهنگی مهاجر افغان حاضر در ایران به مردم این کشور شناسانده شوند.
صادق دهقان شاعر افغانستانی مقیم ایران در گفتگو با خبرنگار «شما» عنوان کرد: فرایند حضور دوستان فرهنگی و شاعر افغانستانی در رسانههای ارتباط جمعی ایران دیر اتفاق افتاده است. این موضوع هم درباره رسانههای نوشتاری و هم دیداری صدق میکند. منتهی این فرایند از هر جایی اصلاح شود برای ما سود به همراه دارد.
وی افزود: این حضور جوانان و هنرمندان افغانستانی در برنامههای فرهنگی و هنری باید تداوم داشته باشد و اگر به این صورت باشد که هر از گاهی چنین برنامهای برگزار شود و به چنین برنامههایی جسته و گریخته منتهی نشود. این حضور در برنامههای تلویزیونی در نوع خود بسیار مفید فایده است و کمک میکند تا جوانان هنرمند و فرهنگی مهاجر افغان حاضر در ایران به مردم این کشور شناسانده شوند.
این پیوند باید زودتر از این شکل میگرفت
دهقان در گفتگو با «شما» خاطرنشان کرد: نکته دیگر اینکه باید حضور 30 ساله مهاجران افغان در ایران مورد بحث و بررسی موشکافانه قرار بدهیم. در حقیقت باید بررسی کنیم که چرا زودتر از این، این پیوندها بین فرهنگیان دو کشور رخ نداده و شکل نگرفته است.
وی اضافه کرد: برای نمونه میتوان به حضور شاعران افغانستانی در ایران اشاره کرد که این حضور به قطبی در ادبیات افغانستان با نام قطب شعر مقاومت افغانستان تبدیل شده است؛ زیرا خاستگاه ایجاد این قطب شعری، ایران بوده است. بر این اساس هم پررنگترین بخش ادبیات مهاجرت هم آن بخشی است که شاعران آن در قلمرو فرهنگی و ادبی ایران زندگی میکنند.
دهقان در پایان یادآور شد: ما حضور هنرمندان مهاجر افغانستان در ایران را به فال نیک میگیریم و امیدواریم که این حضور تداوم و پیوستگی داشته باشد؛ اما اگر این روند ادامه پیدا نکند بازهم جو ناامیدی بر اردوی شاعران افغان حاضر در ایران حاکم میشود. همچنین اگر شاهد این پیوستگی حضور نباشیم این بدبینی ایجاد شود که فراهمکردن زمینه این حضورها برای بهرهبرداریهایی خاص و مقطعی بوده است.