نگاه

حل مشکل گرانی ها نیازمند نظارت و برخورد قاطع است

هر چند دولت در تلاش است تا با عرضه کافی کالا در بازار جلوی هر گونه افزایش قیمت را بگیرد و دستورات مختلفی از سوی رئیس جمهور و وزرا برای کاهش گرانی ها صادر می شود اما تنها دستور رسیدگی کافی نیست چرا که وقتی دولت اعلام می کند که کالاهای اساسی به اندازه کافی در انبارها وجود دارد و بازار نیز اشباع است، یعنی ما قاعدتاً نباید شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی باشیم
فاطمه حسینی - اگر به چند سال گذشته عقب گرد کنیم می بینیم که وقتی صحبت از گرانی می شد ذهن ها بیشتر حول گرانی خانه های لوکس و ماشین های لاکچری می چرخید اما این روزها گرانی به سراغ کالاهای اساسی و اقلام خوراکی مردم آمده است. اگر قشر متوسط جامعه تا همین چند سال گذشته از خریدن میوه های لاکچری استوایی محروم بود حال توان خریدن گیلاس را هم از دست داده است . شاید قشر متوسط جامعه تا دیروز نمی توانست بیف استراگانوف بخورد اما لااقل خورشت قیمه شان گوشت داشت. درست است که پولشان به درست کردن سالاد اندونزی و سزار قد نمی داد اما حداقل سالاد شیرازی در کنار وعده ی غذایشان دیده می شد اما امروز میوه،برنج، حبوبات، لبنیات،گوشت و... هیچکدام از قافله گرانی جا نمانده‌اند و سایر اقلام مصرفی همچون مایع ظرف شویی، لباس، صابون و...هم آهسته و پیوسته به بهای دست نیافتنی رسیده اند، همچنین با آغاز ماه رمضان هم مردم شاهد گرانی های افسار گسیخته قیمت ها بودند، در این میان دولت می گوید که در تلاش است تا با عرضه کافی کالا در بازار جلوی هر گونه افزایش قیمت را بگیرد و بار‌ها اعلام کرده است امسال هیچ کمبودی در تأمین و توزیع کالا‌های ضروری و پر تقاضا مانند شکر، گوشت قرمز، گوشت مرغ، خرما، برنج و دیگر اقلام ضروری مردم وجود ندارد، اما با این وجود همچنان بسیاری از اقلام همچون مرغ، گوشت، میوه، برنج و روغن در صدر گرانی ها قرار دارند. در واقع شرایط گرانی در کشور به گونه ای پیش می رود که این روزها گرانی ها از خط فقر جامعه عبور کرده و سلامتی مردم را به مخاطره انداخته است.

افزایش 125 درصدی قیمت برنج!

قیمت برنج در بازار از ابتدای سال جدید افزایش چشمگیری داشته است، به طوری که چهار نوع برنج قیمت‌شان تا کیلویی ۱۰۰ هزار تومان هم رسیده است. وزارت جهاد دلیل گرانی قیمت‌ها را دپو برنج ایرانی در انبار‌ها می‌داند و معتقد است با اجرای طرح مبارزه با محتکران و گرانفروشان می‌توان قیمت‌ها را کاهش داد. این وعده وعید‌ها در حالی است که سال گذشته قرار بود با بازرسی از انبار‌ها قیمت برنج کاهش یابد، اما نه قیمت کاهش یافت و نه گزارشی از میزان بازرسی‌ها و احتکار رسانه‌ای شد.

بنا بر آمار موجود به صورت میانگین قیمت برنج ایرانی درجه از فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۲۵ درصد رشد قیمت داشته است.در خصوص برنج‌های خارجی موجود در بازار، میانگین قیمت برنج پاکستانی در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۳۷ درصد افزایش داشته است.

گوشت مخلوط با تورم

گوشت قرمز اولین کالای اساسی بود که رشد قیمت آن در ابتدای سال جدید خبر ساز شد، گرانی گوشت از روز‌های پایانی پارسال و با شروع عید نوروز آغاز شد و با نزدیک شدن به ماه رمضان به اوج خود رسیده است به گونه ای که در ابتدای ماه رمضان گوشت گوسفندی با افزایش ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان در هر کیلو به یکباره باعث تعجب همگان شد و قیمت گوشت در انواع مختلف آن را به مرز ۲۰۰ هزار تومان افزایش داد. بر اساس مشاهدات میدانی قیمت فروش عمده ران گوساله به ١٨٠هزار تومان، سردست گوساله به ١٧٠هزار تومان، فیله گوساله به ٣٣٠هزار تومان، راسته گوساله به ١٨٠هزار تومان، ران گوسفند به ١٨۴هزار تومان، سردست گوسفند به ١٨٠هزار تومان، گردن گوسفند به ١۴٢هزار تومان و راسته مغز بی‌استخوان گوسفندی به ۲۹۰هزار تومان رسیده است..بعد از گرانی گوشت قرمز نوبت به گوشت مرغ رسید بررسی های میدانی حاکی از آن است که قیمت هر کیلو مرغ ۳۱ تا ۳۵ هزار تومان، ران مرغ ۲۸ هزار تا ۳۲ هزار تومان، سینه ۶۰ هزار تومان و فیله مرغ ۷۰ هزار تومان است. بر اساس آمار به دست آمده قیمت گوشت مرغ از فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ با افزایش ۷۱ درصدی رو به رو بوده است و قیمت گوشت گوسفندی در هر کیلوگرم در فاصله ی زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ افزایش قیمت ۳۶ درصدی داشته است و هر کیلوگرم گوشت گوساله نیز در این مدت ۵۶ درصد گران شده است.

طعم تلخ گرانی میوه زیر زبان قشر ضعیف

در بین کالاهای اساسی، میوه و سبزیجات نیز از این افزایش قیمت‌ها در امان نبوده اند؛ قیمت میوه های نوبرانه هر یک کیلو گوجه‌سبز از ۱۰۰ تا ۱۳۰ هزار تومان، چغاله‌بادام ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان و توت‌فرنگی ۷۵ تا ۱۰۰ هزار تومان می رسد اما این افزایش قیمت‌ها اما تنها به میوه‌های فصل محدود نمی شود بر اساس آمارهای موجود قیمت هر کیلو سیب زمینی ۱۷هزار تومان، پیاز ۱۱ هزار تومان، گوجه فرنگی ۱۸ هزار تومان، خیار۱۴ تا ۱۸ هزار تومان، پرتقال ۲۰ هزار تومان، موز ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان، سیب ۲۵ هزار تومان، کیوی ۲۰ هزار تومان، ملون۱۲ هزار تومان، گوجه سبز ۱۱۰ هزار تومان، توت فرنگی ۷۰ هزار تومان، هندوانه ۷۰۰۰ تومان و بادمجان ۱۷ هزار تومان است.

اگر به قیمت یک میوه که اکثر سبد میوه اقشار متوسط و ضعیف را تشکیل می دهد نگاهی بیندازیم به عمق فاجعه ی به وجود آمده پی خواهیم برد به عنوان مثال هر کیلو گرم سیب در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۵۱ درصد گران شده است.

در بازار سبزیجات نیز وضعیت به همین منوال است؛ بر اساس بررسی های میدانی صورت گرفته هر کیلوگرم سیب زمینی در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۰۸ درصد گران شده است. روند افزایش قیمت سیب زمینی از سال گذشته آغاز شد و تاکنون نیز ادامه دار شده است. قیمت گوجه فرنگی و بادمجان نیز از فروردین ماه سیر صعودی به خود گرفته است . در این میان وزارت جهاد کشاورزی با عقل و برنامه و تدبیر همه کارشناس‌هایش تصمیم می‌گیرد برای مقابله با بادمجان ۳۰ هزار تومانی و گوجه و پیاز و سیب‌زمینی گران قیمت، صادرات آن را با یک بخشنامه ممنوع کند. کمتر از ۲۴ ساعت بعد یک نماینده مجلس در کمیسیون کشاورزی با احضار مسئولان وزارت به مجلس آن‌ها را وادار به لغو تصمیم می‌کند! اینجا همه چیز بدون چانه‌زنی و با حساب کتاب است؟ مافیایی چیزی آن وسط‌ها نیست؟ یک بادمجان را مدیریت کنید لطفا! شما باید کاری کنید مردم را خوش آید نه بادمجان را.

سایه سنگین گرانی بر بازار ماه پرهیزکاری

در بین سایر کالاهای اساسی افزایش قیمت خرما نیز در ماه های اخیر و با شروع شدن ماه مبارک رمضان افزایش چشمگیری داشته است به طوری که قیمت خرما تا کیلویی ۱۱۰ هزار تومان نیز رسیده‌است. تا قبل از ماه مبارک رمضان خرمای مضافتی کیلویی ۳۰ هزار تومان در بازار عرضه می‌شد که با شروع ماه مبارک همان خرما کیلویی ۳۷ تا ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.این در حالی است که قیمت خرمای فله در بازار از ۴۰ هزار تومان به بالا به فروش می‌رسد و اگر خرمای تازه و با کیفیت را از فروشنده تقاضا کنیم قیمت آن از ۴۵ تا ۵۰ هزار تومان است. هر شانه تخم مرغ هم در بازه زمانی فروردین 1400 تا فروردین 1401رشد قیمت ۹۷ درصدی را تجربه کرده است

حبوبات هم از قافله گرانی ها جا نمانده و با رشد چشمگیر همراه بوده است هر کیلوگرم نخود در بازه زمانی فروردین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۴۷ درصد گران شده است و قیمت هر کیلوگرم لوبیا قرمز نیز از ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان در فروردین ۱۴۰۰ به ۵۶ هزار تومان در فروردین ۱۴۰۱ رسیده است.

پشت پرده گرانی‌ها شناسایی شود

آیت‌الله «سیدابراهیم رئیسی» روز چهارشنبه در نشست هیأت دولت، بر ضرورت تقویت نظارت‌ها به‌منظور جلوگیری از نوسان قیمت کالا‌ها در بازار تأکید کرد و گفت: نباید اجازه داد برخی افراد با گرانفروشی و سوداگری به مردم اجحاف و آن‌ها را ناامید کنند.

رئیس‌جمهور گرانی بی‌قاعده را غیرقابل توجیه دانست و تصریح کرد: تغییر هرگونه قیمت کالا، نیازمند بررسی همه جوانب و اطلاع‌رسانی مناسب به مردم است و اینکه یک شرکت یا کارخانه بخش خصوصی بخواهد به‌صورت ناگهانی قیمت کالای خود را افزایش دهد، غیرقابل پذیرش است.

هر چند دولت در تلاش است تا جلوی هر گونه افزایش قیمت را بگیرد و دستورات مختلفی از سوی رئیس جمهور و وزرا برای کاهش گرانی ها صادر می شود اما تنها دستور رسیدگی کافی نیست چرا که وقتی دولت اعلام می کند که کالاهای اساسی به اندازه کافی در انبارها وجود دارد و بازار نیز اشباع است، یعنی ما قاعدتاً نباید شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی باشیم ، اما قیمت ها روز به روز در حال افزایش است و این مربوط به نبود نظارت کافی و احتکارِ سودجویان در سایه ی غفلت مسئولان است . عدم نظارت مسئولان باعث شده تا سودجویان با قیمت‌های دلخواه خود اجناس را به مردم بفروشند. اگر نظارت اصولی از سوی دولت و ارگان های مربوطه وجود داشته باشد این مشکلات حل خواهند شد.

https://www.shoma-weekly.ir/4ziSpN