
علیرضا یزدانی- این هفته انتخابات ایران به تیتر یک رسانه های جهان تبدیل شد و بازتاب های فراوانی را در پی داشت. انتخاباتی که به اذعان خود غربی ها با شکوه حضور مردم ایران برگزار شد و نتیجه آن برای کسانی که سناریویی از پیش تعیین شده برای جمهوری اسلامی تعریف کرده بودند، تعجب برانگیز بود و به نوعی تحلیل های آنان را دچار تناقض کرد. در عین حال مقامات بلندمرتبه جهان از امریکا و اروپا و آسیا واکنش های جالب توجهی داشتند که بیش از همه منافع خودشان در پیام ها و بیانیه هایشان خودنمایی می کرد.
به گزارش شما، اگر بخواهیم واکنش غربی ها به برگزاری انتخابات ایران را مورد بررسی قرار دهیم، به حفظ منافع غربی ها در پیام های ارایه شده و بعضا بحث گسترش روابط می رسیم.
ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه دیروز در بیانی ضمن تبریک به حسن روحانی خواستار گسترش روابط با ایران شد. سفیر ایران در مسکو هم گفته است که «روابط ایران و روسیه برای همه فصول است» اظهاراتی که حاکی از فرونشاندن نگرانی روس ها به دلیل گرایش حسن روحانی به سمت غرب است. کاخ کرملین در بیانیه ای که به مناسبت انتخاب رئیس جمهور جدید ایران منتشر کرده به نقل از آقای پوتین گفته است: «ولادیمیر پوتین ابراز اطمینان کرده که انتصاب حسن روحانی به این سمت بتواند در گسترش و تحکیم روابط دو کشور تاثیر داشته باشد.» در بیانیه کرملین همچنین آمده است: «رئیس جمهور روسیه تمایلش را به توسعه همکاری در زمینه های مختلف و براساس حفظ منافع امنیت منطقه ای و ثبات بین المللی بین دو کشور ابراز کرده است.»
امریکا تمکین کرد
کاخ سفید شامگاه شنبه (۱۵ ژوئن) در بیانیهای به نتایج انتخابات ایران و پیروزی حسن روحانی واکنش نشان داد. ایالات متحده انتخاب حسن روحانی را پیروزی برای مردم ایران دانست و از «شجاعت» آنها ستایش کرد. در بیانیه کاخ سفید که ساعاتی پس از اعلام نتایج نهایی شمارش آرا در ایران منتشر شد، دولت اوباما ضمن تبریک به مردم ایران گفته است: «ما به رای مردم ایران احترام میگذاریم و به آنها برای حضور در این فرآیند سیاسی تبریک میگوییم، شجاعت آنها باعث شد که صدایشان شنیده شود.» بیانیه میافزاید: «انتخابات روز گذشته، اقدامی در برابر عدم شفافیت، سانسور رسانهها، اینترنت و پیامکها، و اعتراضی در برابر فضای ارعاب و وحشت بود که آزادی بیان و اجتماعات را در ایران محدود کرده بود. اما با وجود فشارها و محدودیتهایی که حکومت ایجاد کرده بود، مردم ایران مصمم شدند که برای شکل بخشیدن به آیندهی خود وارد عمل شوند.»
مسئله دیگری که برای امریکا بسیار مهم است بحث روابط ایران و امریکاست. اگرچه با فضاسازی رسانه ها انتظار مذاکره بین دولت جدید ایران و امریکا به ذهن می رسد اما دیروز مقامات آمریکایی تلاش کردند از فضاسازی برای اتفاق افتادن مذاکره بین ایران و امریکا عقب نشینی کنند و این انتظار در فضای بین المللی را از بین ببرند.
لازم به ذکر است 24 می یعنی 20 روز پیش از انتخابات ایران، جان کری اعتبار انتخابات ایران را زیر سئوال برد و از رد صلاحیت نامزدهای انتخاباتی انتقاد کرد و گفت که «شورای (نگهبان) فهرست 700 نفری نامزدهای بالقوه را به مقامات منتخب خودش تقلیل داد. این انتخابات را به سختی می توان انتخاباتی با استانداردهایی دانست که بیشتر مردم در اکثر کشورها آن را آزاد، سالم، باز و شفاف و قابل محاسبه می دانند.» حالا اما کاخ سفید به انتخابات ایران تمکین کرده و در مواضعی متناقض با مواضع 20 روز گذشته اش اعلام کرد که به رای مردم ایران احترام می گذارد.
اروپا چه گفت؟