
علت ایجاد سرطان، افزایش «سودا» در بدن است یعنی عواملی که باعث افزایش سودا در بدن شود، زمینه ابتلا به سرطان را فراهم میکند. به عنوان مثال مصرف غذاهایی که باعث افزایش غلظت خون شود، مانند غذاهای تهیه شده از گوشت گاو، غذاهای مانده، کنسرو شده، فریز شده تولید سودا را افزایش میدهد. هم چنین غذاهای سالم و مقوی مانند عدس، بادمجان، کلم، قارچ و ترشی و مصرف زیاد خرما و گوشت شتر نیز ممکن است زمینه ساز افزایش سودا (البته در موارد خاص) باشد. البته این موضوع به معنای مصرف نکردن خوراکیهای یاد شده نیست، بلکه میتوان به مردم توصیه کرد که از غذاهای کنسروی، مانده و… استفاده نکنند اما نمیتوان آنها را از مصرف غذاهای سالم و مفید یاد شده منع کرد. با این حال افرادی که زمینه افزایش سودا دارند و به تشخیص پزشک غلظت سودا در بدن آنها افزایش یافته است، بهتر است از این مواد غذایی کمتر مصرف کنند.
افزایش حرارت کبد و ضعف عملکرد طحال دلیل افزایش سودا در بدن است، برای درک بیشتر این موضوع میتوان این مثال را زد که وقتی حرارت زیر ظرف غذا زیاد باشد، مواد غذایی میسوزد و سوخته آن در ظرف باقی میماند؛ در کبد نیز چنین اتفاقی میافتد یعنی وقتی حرارت کبد بالا باشد، مواد غذایی میسوزد که به سوخته آن «سودا» میگویند و این امر باعث ایجاد سرطان میشود.
به این افراد توصیه میشود که از غذاهای ذکر شده کمتر استفاده کنند و عملکرد کبد را با طبیب آشنا به طب اسلامی اصلاح کنند؛ یعنی اگر حرارت کبد بالا است با خوردن عرق کاسنی حرارت آن را کم کنند و اگر کبد سرد است باز هم با مصرف داروی مناسب عملکرد آن را اصلاح کنند.
افراد باید به این نکته توجه کنند که غذا باید خوب جویده شود تا هضم آن آسانتر شود زیرا اگر غذا خوب هضم نشود، مشکلات کبد بیشتر میشود. متاسفانه امروزه شاهد هستیم که مردم غذا را به خوبی نمیجوند و هم چنین از آب یا نوشیدنی بین غذا استفاده میکنند که این دو مورد سبب افزایش مشکلات میشود بنابراین توصیه ما این است که این عادتهای غذایی نادرست و شایع کنار گذاشته شود. توصیه اکید طب سنتی کاهش مصرف غذاهای صنعتی، نوشابههای گازدار و غذاهای حاوی مواد نگه دارنده مانند سوسیس، کالباس، غذاهای کنسروی و انواع غذاهایی است که برای ماندگاری بیشتر مواد نگه دارنده دارد.
همچنین دست اندرکاران تولید مواد غذایی بهتر است که در فرآیند تولید مواد غذایی، تجهیزات لازم را فراهم کنند تا مردم به جای استفاده از مواد صنعتی و دارای مواد نگه دارنده، از مواد طبیعی استفاده کنند. در بخش کشاورزی باید دستکاری ژنتیکی و اصلاح بذر و… کمتر انجام شود. این تغییرات اگر چه باعث افزایش محصول میشود اما کیفیت آن را تغییر میدهد و چه بسا باعث افزایش بیماریهایی میشود که با وجود تحقیقات بسیار، علتی برای آن نمییابیم.
اگر به این فرمایش پیامبراکرم (ص) که «معده خانه بیماری ها است و پرهیز درمان دردها» بیندیشیم، در
مییابیم که برای پیشگیری از بیشتر بیماریها باید به نوع خوراک توجه کرد.
بروز برخی سرطانها در خانمها و بعضی آقایان بیشتر است، به عنوان مثال سرطان ریه در مردان و سرطان سینه در زنان شایعتر است. هر عضو از بدن ممکن است به دلیل ضعفی که پیدا کرده، مواد زائد را در خود جمع کند. به عنوان مثال در فرد سیگاری به دلیل ضعف عملکرد ریهها، مواد سوداوی در ریه جمع و به سرطان مبتلا میشود.
اگر چه در طب سنتی درمان راحتی برای سرطان وجود ندارد اما توصیه کلی این است که بیماران درمان معمول خود را داشته باشند و در کنار آن با مشورت پزشک از بعضی داروهای گیاهی استفاده کنند و از مواد سودازا بهره بگیرند. به عنوان مثال همان طور که گفته شد عرق کاسنی به کاهش حرارت کبد کمک میکند و گزینه مناسبی برای بیماران است که با مشورت متخصص طب اسلامی و سنتی میتوانند از آن استفاده کنند. اما این بیماران نباید به هیچ عنوان درمان معمول را کنار بگذارند و تنها داروهای گیاهی مصرف کنند. این اقدام بسیار خطرناک است و به سلامت آنان آسیب میرساند.
*محقق طب اسلامی و ایرانی