
چرا زنان؟
زنان به دلیل تمایل بیشتر به ارتباطگیری با دیگران، استقبال بهتری از شبکههای اجتماعی داشتهاند و امکان گفتگو با دیگران و تبادل اطلاعات در کمترین زمان، محبوبیت زیادی برای این نرمافزارها ایجاد کرده است. یعقوب انصاری کارشناس فضای مجازی، در این رابطه میگوید: شبکههای اجتماعی که اخیرا در جامعه واردشدهاند، به علت استفاده از ابزارهای تصویری، با استقبال خوبی از سوی مردم روبهرو شده و هرکس بهتناسب نیاز خود از آن استفاده میکند. این نرمافزارها نیاز خانمها را هم برآورده کرده و موجب تمایل آنها به عضویت در این شبکهها شده است.
بعضی از خانمها تصور میکنند که این نرمافزارها رایگان هستند و میگویند ما اهل مکالمه زیاد و ارسال پیامک به دوستان و آشنایان هستیم و این برنامهها این امکان را بهصورت رایگان برای ما فراهم کرده است؛ درحالیکه ما میگوییم که چیزی با عنوان رایگان در فرهنگ سرمایه پرست غرب وجود ندارد و تلگرام موسسه خیریه نیست بلکه یک شرکت ثروتمند غربی است. البته نظر سازندگان این نرمافزار چیز دیگری است. آنها معتقدند که این نرمافزار کاملارایگان است و هیچ استفاده تجاری ندارد.
چرا رایگان؟
نرمافزارهای رایگان، نرمافزارهایی هستند که بهجای فروخته شدن به شما، بهصورت کاملاً رایگان در اختیار شما قرار میگیرند؛ اما در عوض اجازه دارند پس از نصب شدن بر روی هر تلفنی، اطلاعات درون آن تلفن از قبیل فیلم، عکس، مخاطبین و… را بفروش رسانده و از آن استفاده کند. بهعنوانمثال تلگرام این قابلیت را دارد که پس از نصب بر روی گوشیها:
۱- با هر شمارهای که داخل آن گوشی است تماس بگیرد
۲- پیامک ارسال و دریافت کند و در متن پیامکها تغییر ایجاد کند
۳- به حسابهای بانکی شما دسترسی پیدا کند.
۴- از طریق تلفن شما صدا ضبط کند.
۵- در هر زمان و مکانی بدون تایید شما دوربین دستگاه شما روشن میشود.
۶- موقعیت مکانی شمارا پیدا میکنند.
۷- به حافظه گوشی و کارت حافظه شما دسترسی پیدا میکنند.
پایان دوران اطلاعات خصوصی
متاسفانه بیشترین گروهی که از نگهداری اطلاعاتشان در حافظه گوشیها ضربه میخورند خانمها هستند. چراکه بعضابدون توجه به این موارد عکسهای بیحجاب خود را درگوشی ذخیره کرده و بعدازاینکه از عکسهایشان سوءاستفاده شد تازه متوجه اشتباهشان میشوند.
انصاری اشاره میکند: بیشترین دزدیهای اطلاعات سال گذشته مربوط به موبایلهای هوشمند و اندرویدی است. کسانی که دارای گوشیهای هوشمند هستند و شبکههای اجتماعی و اینترنت فعال هم دارند، بسیار در معرض دزدی اطلاعات قرار میگیرند. همچنین افراد سودجو از طریق سایتهایی مانند pro caller میتوانند فقط با داشتن شماره تلفن یک فرد تمام اطلاعات گوشی فرد را تخلیه کنند. این در حالی است که بیشترین اطلاعات خصوصی را خانمها بر روی گوشیهایشان نگهداری میکنند.
ممکن است برخی اظهار کنند که اینگونه سوءاستفادهها فقط برای افراد مهم کشور است و اطلاعات خصوصی یک خانم خانهدار یا کارمند ساده به درد هیچ هکر و سارقی نخواهد خورد؛ اما واقعیت این است که اطلاعات تا وقتیکه افشا نشود، ارزش آن معلوم نمیشود. حرفهای ساده یک فرد در حین مکالمه تلفنی هم میتواند با شنود مورد بهرهوری قرار بگیرد. رئیسجمهور آمریکا بارها اعلام کرده است که شبکههای اجتماعی را برای مردم کشورهای مختلف ساختهاند و اعضای خانوادهاش عضو این شبکهها نیستند، تا جایی که در حین بازدید یکی از مدارس این کشور در پاسخ به این پرسش یک دانشآموز که «آقای اوباما من میخواهم یک روز مانند شما رئیسجمهور شوم، چه کار باید بکنم؟» میگوید: «هیچگاه در شبکههای اجتماعی عضو نشو، چون در آینده رفتارها و عکسهای سادهای که از تو در شبکهها منتشر میشود، بهسادگی از اینترنت جمعآوری کرده و علیه خودت استفاده میکنند …»
تکرار مدعای دروغ
وبسایت اصلی تلگرام این ادعا را کرده است که ما امنیت را به شما برمیگردانیم. همچنین در بسیاری از سایتهای داخلی تلگرام بهعنوان یک شبکه اجتماعی امن معرفیشده است اما انصاری معتقد است که این ادعا تنها یک دروغ تاریخی است چراکه تمام محتوایی که قرار است در گروهها و چتهای افراد منتقل شود، باید روی اینترنت قرار بگیرد تا بتواند به مقصد برسد، پس امنیت نرمافزار گوشی اصلامطرح نیست و آنچه دارای اهمیت است، امنیت شبکه است. مثلابسیاری از افراد عکسهایی که در یک مراسم خانوادگی از یکدیگر گرفتهاند را بهصورت خصوصی در تلگرام برای دیگری ارسال میکنند و معتقدند چون این عکسها را در محیط خصوصی فرستادهاند، پس به دست شخص دیگری نخواهد رسید؛ درحالیکه هرگز اینطور نیست. نرمافزار تلگرام به این شیوه عمل میکند که برای ارسال هر عکسی برای دیگران، فرد ارسالکننده حتماباید در زمان ارسال به اینترنت متصل باشد و در مرحله اول پس از ارسال، این عکس در شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنتی ذخیرهشده و پس از کپی شدن اطلاعات در ۱۱ کشور گوناگون و ۱۶ نقطه، درنهایت به مرکز اینترنت خواهد رسید. وقتی دو تیک نهایی در انتهای عکس برای ارسالکننده، درجشده و نشان دهد که عکس به مقصد رسیده است، به این معنا هست که عکس موردنظر در هر ۱۶ نقطه بهدرستی ذخیرهشده، پس افراد تصور نکنند که اطلاعاتشان فقط برای یک نفر ارسال میشود.
فرجام گروههای زنانه
ممکن است بعضی از خانمها در تلگرام گروههای ویژه بانوان و یا گروههای خانوادگی راهاندازی کنند تا بدون حضور آقایان ارتباط راحتتری از طریق شبکهها برقرار کنند؛ به همین منظور بهراحتی عکس و اطلاعات شخصی خود را در این گروهها منتشر میکنند درحالیکه این کار بسیار نادرست است. وی با اشاره به اینکه ما هیچ گروهی نداریم که تمام اعضای آن خانم باشد، عنوان کرد: افراد متعددی از قبیل نویسندگان برنامه گرفته تا ارائهدهندگان اینترنت، همگی میتوانند مطالب هر گروهی را مشاهده کنند. ضمن اینکه تمام اعضای یک گروه اشخاص حقیقی نیستند و روباتهایی هستند که در گروهها عضو شده و عکسها و اطلاعات افراد را در اینترنت منتشر میکنند.
با شرایط کنونی جدا شدن از این شبکههای اجتماعی تقریبا امری غیرممکن است. اما از طرفی هم حفظ امنیت اطلاعات، عکسها و فیلمها خصوصابرای افراد محجبه بسیار مهم است. پس چگونه میتوان در کنار استفاده از این نرمافزارها فضای امنی را برای عکسها و اطلاعاتمان ایجاد کنیم؟
۱- سعی کنید اطلاعات خصوصی خود را درگوشی همراهتان ذخیره نکنید.
۲- اگر مایل به عضویت در شبکههای اجتماعی هستید، سیمکارت اصلی را درگوشیهای معمولی که هوشمند نیستند فعال کنید و از گوشیهای هوشمند فقط و فقط برای وصل شدن به اینترنت و شبکههای اجتماعی استفاده کنید.
۳- بهترین راه برای گرفتن عکس در حریمی امن و مطمئن که به دست نااهلان هم نرسد، استفاده از دوربینهای دیجیتال، بهجای استفاده از دوربین موبایل است. جُنگ دیجیتال هم شیوه مناسبی است.
۴- از خریداری گوشیهای دستدوم بپرهیزید، زیرا احتمال دارد ویروسی بر روی این دستگاهها نصبکرده باشند که باعث شود دسترسی صاحب اول گوشی همچنان وجود داشته باشد.
۵- استفاده از شبکههای اجتماعی موبایلی ایرانی مانند بیسفون، قاصدک و .... حداقل مزیتی که در امنیت بانوان در فضای مجازی ایجاد میکند این است که در این نرمافزارها، اطلاعات افراد حداکثر در سهنقطه کشور کپی شده درحالیکه شبکههای اجتماعی خارجی اطلاعات افراد حداقل در ۱۶ نقطه کپی خواهد شد.
با استفاده از شبکههای اجتماعی موبایلی داخلی، هکشدن دستگاه از خارج از کشور بسیار محدود خواهد شد و تعقیب هکرها در داخل بهراحتی امکانپذیر است. ضمن اینکه وقتی افراد یک کشور از شبکههای اجتماعی داخلی استفاده میکنند در حقیقت به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، کمک کردهاند.