سیاسی

تعمیق روابط راهبردی ایران و روسیه با سفر رئیس‌جمهور به مسکو

این کارشناس مسائل بین‌الملل ضمن بیان این نکته که روس‌ها در مذاکرات اخیر جمهوری اسلامی با کشورهای ۴+۱ در موضوع لغو تحریم‌ها، همکاری‌های سازنده‌ای داشته‌اند، گفت: حتماً در سفر رئیس جمهور بر راهبرد مشترک دو کشور در موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، تأکید مجدد شده است. همکاری‌های منطقه ای تهران و مسکو به‌منظور تأمین ثبات و امنیت در منطقه قفقاز، سوریه، عراق، قزاقستان و...، با این سفر، تعمیق و اشتراکات، تقویت خواهد شد.
صالح اسکندری عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی در خصوص سفر آیتالله رئیسی به روسیه، گفت: سفر فوقالعاده مهم و حیاتی آیتالله رئیسی با تغییر دولت در ایران، در عصر جابجایی صفحات تکتونیکی در جغرافیای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دنیای چند قطبی هزاره سوم و رستاخیز آسیا، بیش از آنکه بر روابط و معادلات بین دو کشور مؤثر باشد، پردهبرداری از نظم نوین جهانی با محوریت قاره آسیا و خیزش شرق است.

وی افزود: بر اساس اغلب برآوردهای صورتگرفته، چینیها در سال ۲۰۳۰ میلادی و چهبسا زودتر از آن، با بیش از ۳۵ هزار میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی، رتبه نخست جهان را خواهند داشت و از آمریکاییها پیشی خواهند گرفت و هندیها با بیش از ۱۵ هزار میلیارد دلار، به رتبه سوم جهان میرسند. روسیه نیز با حدود ۵ هزار میلیارد دلار در رتبه ششم دنیا خواهد بود.

این عضو شورای مرکزی با بیان اینکه پیمان شانگهای اگرچه ویترین اقتصادی دارد اما در رستاخیز آسیا مانند پیمان آتلانتیک شمالی جنبههای نظامی و امنیتی آن، روز به روز پررنگتر خواهد شد، تأکید کرد: ابتکار کمربند و جاده یا همان احیای جاده ابریشم با مشارکت دهها کشور به عنوان مهمترین کریدور دنیای آینده، شاهرگ اقتصاد جهانی است که پمپاژ خون در آن توسط قلب تپنده چین، روسیه، هند و ایران صورت خواهد گرفت.

این تحلیلگر مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: سفر آیتالله رئیسی، در حوزه روابط دوجانبه ایران و روسیه نیز دستاوردهای تاریخی به همراه خواهد داشت. اگرچه هنوز مشخص نیست که توافقنامه جامع ۲۰ ساله ایران و روسیه در این سفر امضاء شود اما دو کشور با تأکید بر منافع مشترک، بخصوص صادرات مشترک گاز به اروپا و سایر محورهای همکاری فیمابین در حوزه انرژی، آینده معادلات انرژی در منطقه اوراسیا را رقم خواهند زد، روسها بارها اعلام آمادگی کردهاند که حاضرند تا ۵۰ میلیارد دلار در صنایع نفت و گاز ایران سرمایهگذاری کنند.

وی ادامه داد: روسها همچنین در حوزه همکاریهای هستهای، علاوه بر ساخت رآکتورهای هزار مگاواتی، بارها اعلام آمادگی کردهاند که حاضرند در شهرهای ساحلی ایران در سواحل مکران و کرانههای خلیج فارس، رآکتورهای ۱۰۰ و ۳۵ مگاواتی آبشیرینکن نصب کنند و فناوری آن را هم به ایران منتقل کنند که نیاز برق و آب شیرین شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر را در جنوب ایران برطرف خواهد کرد.

اسکندری یادآور شد: همکاری در توسعه خطوط ریلی بخصوص تکمیل خط راه آهن سنپترزبورگ-چابهار در مسیر کریدور شمال به جنوب و همکاری در تأسیس راهآهن رشت-آستارا و... دستکم ۴۰ درصد در هزینه و زمان حمل کالا از شمال به جنوب و یا از جنوب به شمال صرفهجویی میکند.علاوه بر این، عملیاتیشدن پیمان پایه پولی دوجانبه، راهاندازی شبهسوئیفت و عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی میاندولتی اوراسیا، میتواند افق روشنتری را در تقویت همکاریها در آینده نزدیک نوید دهد.

این کارشناس مسائل بینالملل ضمن بیان این نکته که روسها در مذاکرات اخیر جمهوری اسلامی با کشورهای ۴+۱ در موضوع لغو تحریمها، همکاریهای سازندهای داشتهاند، گفت: حتماً در سفر رئیس جمهور بر راهبرد مشترک دو کشور در موضوع هستهای جمهوری اسلامی ایران، تأکید مجدد شده است. همکاریهای منطقه ای تهران و مسکو بهمنظور تأمین ثبات و امنیت در منطقه قفقاز، سوریه، عراق، قزاقستان و...، با این سفر، تعمیق و اشتراکات، تقویت خواهد شد.

وی در پایان تصریح کرد: در این بین، از رقابتهای چین و روسیه در توسعه نفوذ به غرب و جنوب یعنی ماورای ایران، نباید غافل شد و این دو کشور باید بپذیرند که کلیددار منطقه هارتلند، جمهوری اسلامی ایران است و روسیه و چین نیز میدانند تنها در صورت تأمین منافع ایران، اجازه حضور در ماورای ایران به این دو کشور داده خواهد شد.

https://www.shoma-weekly.ir/9dovNP