
دولت برنامهای برای حرف زدن با مردم ندارد
روزنامه کیهان روز گذشته در گزارش یک به موضوع سخنگو نداشتن دولت پرداخته است. حدود یک ماه پیش محمدباقر نوبخت از سخنگویی استعفا داد و از آن زمان تاکنون دولت سخنگو ندارد و طبیعتاً نشستی هم با خبرنگاران برای پاسخ به سؤالاتشان پیرامون عملکرد دولت نیست. کیهان با میانتیتر «فرار از پاسخگویی در زمان پاسخگویی» مینویسد: «گویی آقای سخنگو رفت تا دولت هم به این بهانه دیگر با مردم حرف نزند. این در حالی است که مطالبه اصلی مردم در این روزها به غیراز بهبود وضعیت اقتصادی، شفافسازی و روشن کردن برنامهها و تدابیر آینده و سرنوشت اقتصادی کشور است. گرچه جلسات آقای سخنگو معمولاً با زیرکی خاص نوبخت عایدی چندانی برای خبرنگاران نداشت، اما تداوم گفتوگوی دولت با مردم سبب میشد که جامعه از شایعات و التهابات روانی و مجازی کمتر آسیب ببیند.» کیهان با اشاره به گزینههای متعددی که برای سخنگویی دولت نام برده میشود، آن را حاکی از سردرگمی دولت میداند و مینویسد: «هیچ یک از نزدیکان روحانی و بهقول او حتی پاشنه ورکشیدهها هم حاضر به پذیرفتن چنین مسئولیتی در دولت نیستند و میدانند در این شرایط ایستادن پشت تریبون سخنگویی، کار بسیار دشواری است... همواره به دولت انتقاد میشود که چرا کند و بیبرنامه عمل میکند و دولت نیز همواره مدعی است که برنامهریزی شده و قوی عمل میکند. اما در همین مسئله کنارهگیری نوبخت و خالی ماندن جایگاه سخنگو مشخص است که دولت برنامهای برای حرفزدن با افکار عمومی ندارد و حتی این موضوع به بیاعتنایی به افکار عمومی هم تشبیه میشود.»
القای ناامیدی با تشابهسازیهای بیاساس
«عباس عبدی»، فعال اصلاحطلب و از نظریهپردازان جریان سیاسی خاص، به تازگی طی یادداشتی در روزنامه اعتماد که با عنوان «نه به تبعیض و تحقیر» منتشر شده است، نوشت: تحقیر و تبعیض دو عامل ویرانگر جامعه و ثبات آن هستند... اگرچه انقلاب علیه رژیم شاه را با عوامل ساختاری و اقتصادی میتوان یا میباید تحلیل و فهم کرد، ولی در کنار آنها رفتار تحقیرآمیز شاه با همه اقشار جامعهاش مهمترین عامل روانشناسی اجتماعی در گرایش مردم به انقلاب بود. این روزها که مصادف با سقوط رضاشاه است، مهمترین علت واکنش مثبت و سرورآمیز مردم به آن سقوط و... اخراج به دست بیگانگان و رفتار تحقیرآمیز رضاشاه با همه اقشار جامعه حتی نظام اداری تحت امرش بود. عبدی، پیش از این هم در یادداشتی نوشته بود که «جامعه ایران به بنبست رسیده و نمیتواند به بقای خود ادامه دهد!» تلاش عبدی و همفکرانش برای القای به بنبست رسیدن انقلاب اسلامی و نهادینه شدن تبعیض در حالی است که عزم نظام اسلامی برای برخورد با قضات فاسد، معرفی مفسدان به مردم، تصویب قانون لغو بهکارگیری بازنشستگان، طرح تکریم ارباب رجوع، ایجاد انواع و اقسام سامانههای پاسخگویی و شفافیت، عذرخواهی صریح مسئولان از مردم و... کاملاً روشن است و نظام اسلامی، مدیران خود را از یک طبقه و مردم را از طبقه دیگر نمیبیند، بلکه قائل به مساوات است.
حضرتی در سودای پاستور!
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی تفصیلی با اشاره به اقدامات اخیر الیاس حضرتی نوشت: مخالفت با دولت، استعفای موقتی از فراکسیون امید و در مجموع بیان جملات و اظهاراتی علیه وزرا و حمایت از مردم که برد رسانهای به خود میگیرند، در کنار پست و سمتی به نام قائممقامیحزب اعتماد ملی، نشان میدهد که الیاس مجلس پس از چهار دوره حضورش در پارلمان، میخواهد بیش از همیشه جایگاه و وزن شخصی خود را به منصه ظهور بگذارد. این روزنامه افزوده است: حضرتی میخواهد ثابت کند که میتواند تعیینکننده باشد، جریانآفرینی کند و به جای آنکه فراکسیونی بیندیشد، حزبی تصمیم بگیرد و چه بسا به جای حمایت از یک نفر اصلاحطلب، کسی باشد که اصلاحطلبان از او حمایت کنند. همین مسائل است که شائبه قصد و نیتهای انتخاباتی حضرتی، البته نه برای انتخابات 98 مجلس، بلکه برای 1400 ریاستجمهوری را نیز پیش میکشد. او فعلاً بیصدا و با چراغ خاموش گام برمیدارد؛ متفاوتتر از همیشه تا بشود نماینده اعتماد ملی در ریاستجمهوری سیزدهم.
نعل وارونه زدن اصلاحطلبان ادامه دارد
«داریوش قنبری»، فعال اصلاحطلب طی یادداشتی در روزنامه آرمان با اشاره به استیضاح وزیر اقتصاد نوشت: «در شرایط فعلی تغییر و تحول مدیران راهکار بحرانهای فعلی نیست و ریشه بحران اقتصادی فعلی کشور هم با مدیریت عرصه اقتصاد حلشدنی نیست. در واقع ریشه این مسائل اقتصادی نیست که بخواهیم با پیچیدن نسخه اقتصادی آن را درمان کنیم، به گونهای که حتی اگر آدام اسمیت هم زنده شود با نسخههای اقتصادیاش نمیتواند اوضاع اقتصادی کشور را بهبود بخشد، چون ریشه این مشکلات نه در اقتصاد، که در عرصه سیاست و سیاست خارجی است و تا آن عرصه مدیریت نشود، قطعاً و یقیناً وضعیت اقتصادی هم بهتر نخواهد شد.» گفتنی است، این سخنان در حالی مطرح میشود که به گواه تمامی کارشناسان مشکل اصلی اقتصاد ریشه در سیاستگذاریها و مدیریتهای داخلی دارد و نتیجه تلاش برای حل مشکلات سیاسی نیز تجربه برجام است که اکنون پیش روی مردم قرار دارد.
همه مردم ایران قانع نشدند
پایگاه اصلاحطلب عصر ایران نوشت: اگر به جای 272 نماینده در جلسه سؤال، همه مردم ایران نیز در مجلس بودند، از توضیحات رئیسجمهور قانع نمیشدند؛ چرا که حرف زدن و شعار دادن و کلیگویی، برای مردم، نه کار روز میشود و نه نان شب. در اینکه واقعاً عدهای صاحب قدرت در کار دولت کارشکنی میکنند، تردیدی نیست، اما دولت نیز دست و پا بسته نیست؛ همه وزارتخانهها و تصمیمات کلان اقتصادی در اختیار دولت است. مگر تصمیمات خلقالساعهای که در چند ماه اخیر درباره قیمت ارز و نحوه تخصیص آن گرفته شد، از جایی خارج از دولت تحمیل شده بود؟ همهاش محصول تصمیمات غلط همین دولت بود و همین دولت هم باید پاسخگو باشد. مگر کسی دست و پای دولت را برای حذف نظام مجوزها برای کسبوکارها بسته است؟ درست است که دولت در بسیاری از موارد واقعاً مسلوبالاختیار است، اما در عرصههایی که مبسوطالید است نیز کارکرد چشمگیری نداشته است.
فهم دیرهنگام انتقادات
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم «علی تاجرنیا» نوشت: «یکی از اشتباهات دولت این است که در ارتباط با مشکلات اداره جامعه به شدت نگاه به بیرون دارد. اینکه تحولات خارجی چه میشود، اینکه مناسبات بین مثلاً کنگره و ریاستجمهوری آمریکا چطور است و... نباید تمام جهتگیریهای دولت را تحت تأثیر قرار دهد.» گویا اصلاحطلبان تازه به حرف منتقدان رسیدهاند. تا پیش از این هرگاه منتقدان دولت تأکید میکردند که به جای چیدن همه تخممرغها در سبد مذاکره و برجام باید به ظرفیتهای عظیم داخلی توجه شود و اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی مورد توجه ویژه دولت قرار گیرد، اصلاحطلبان به خط شده و فریاد وامصیبتا سر میدادند که ای مردم، منتقدان دولت میخواهند به دور کشور دیوار بکشند و کشور را به قهقرا ببرند. اما فرجام برجام نشان داد که رویکرد نگاه به بیرون بدون توجه به فعالسازی ظرفیتهای داخلی، غلط و بیفایده است.
تبرئه احسان علیخانی و مهران مدیری از پرونده موسسه مالی ثامن الحجج
احسان علیخانی و مهران مدیری در پرونده موسسه مالی ثامن تبرئه شدند.پس از چندین جلسه بازپرسی در خصوص پرونده این دو مجری مشهور و بررسی دفاعیات و محتویات پرونده، مشخص شد که دریافت پول توسط مهران مدیری در قالب وام و با رعایت قوانین بوده و مبلغ دریافت شده از سوی احسان علیخانی نیز با معرفی صدا وسیما و برای ساخت برنامه های رسانه ملی بوده و او هیچ مبلغی را به صورت شخصی دریافت نکرده است. دادسرا پس از بررسی های لازم در نهایت رای برائت برای این دو مجری مشهور صادر کرده است.
تحریمهای جدید برخلاف توقع ترامپ مردم ایران را ضدآمریکاییتر کرد
اقدامات تحریمی جدید برخلاف انتظار آمریکا، موجب تحریک احساسات ضد آمریکایی در میان ملت ایران میشود.پایگاه اینترنتی «کانترپوئن» در گزارشی نوشت: رویکرد تحریمی واشنگتن، اروپا را در موضع ضعف و انفعال قرار داده است. اروپا اکنون کاملاً خلع سلاح عمل میکند.آمریکا امیدوار است حاکمیت ایران را به توافق جدیدی که بسیار سختگیرانهتر از توافق کنونی است وادار کند یا در صورت شکست، آشوب مردمی را برانگیزد که به براندازی منجر شود اما برخلاف تصور آمریکاییها، این اقدام موجب تحریک و انسجام بیشتر احساسات ضد آمریکایی در میان ملت ایران میشود.کانتر پوئن در ادامه مینویسد: این سؤال مطرح میشود که چرا این تحریمها علیه ایران اعمال شدند؟ چرا این فشارها علیه ایران اعمال میشوند؟ معمولاً دلایل کلی و البته نظری در این زمینه مطرح میشود؛ اینکه ایران کشوری اسلامگرا و خودکامه است و پیمان منع گسترش سلاحهای جمعی را نقض میکند. اما نفوذ اسرائیل بر رئیسجمهور آمریکا همواره برای جهانیان تعجبآور است.از دیدگاه عربستان سعودی هم کنترل بخش گستردهای از منطقه توسط ایران فاجعهبار است.ایران در عراق با اکثریت جمعیت شیعه، در سوریه که در آن شیعیان در برابر اهل سنت در اقلیت هستند اما کمابیش از طریق بشار اسد رئیسجمهور سوریه و به لطف حمایت مستقیم نیروهای ایرانی و حزبالله لبنان قدرت را در اختیار دارند، در لبنان که حزبالله به لطف حمایت تهران به طور گسترده کنترل را به دست دارد، در یمن که ایران از حوثیها حمایت میکند و ریاض نتوانسته است علیرغم جنگی خونبار آنها را تسلیم کند، نفوذ دارد.
استیضاح ۴ وزیر دیگر در بهارستان مطرح است
ناصر موسوی لارگانی گفت: اینکه فقط دردها را بگوییم گرهی از مشکلات مردم باز نمی کند و باید راه حل برای رفع این مشکلات پیدا کرد. علاوه بر وزیر صنعت، معدن و تجارت، استیضاح چهار وزیر دیگر هم مطرح است. استیضاح وزرای راه، آموزش و پرورش، علوم و نیرو هم در مجلس کلید خورده و تعداد زیادی از نمایندگان در این بحث ها فعال هستند، زیرا مردم از نظر معیشت و سایر مشکلات تحت فشار هستند و بنابراین نمایندگان، چاره کار را در استیضاح وزرا می بینند.
چرا حتی یک اقتصاددان در دولت حضور ندارد
«آنچه اتفاق افتاد این است که اقتصاددانها را کنار گذاشتهاند. در دولت دوازدهم که نگاه میکنید هیچ اقتصاددانی حضور ندارد.»سایت فرارو ضمن انتشار این مطلب، از قول حمید دیهیم کارشناس اقتصادی نوشت: اگر نگاهی به دیگر کشورها بیندازید، میبینید که درمیان وزرای آنها چند اقتصاددان حضور دارد. علتش این است که به هیچ عنوان نمیتوان با یک اقتصاددان سیاستهای اقتصادی را پیش برد یا برنامهریزی کرد. ضمن اینکه افرادی که اقتصاد نخواندهاند، ایدههای آرمانی دارند و فکر میکنند که همه آنها قابل اجراست. تنها یک اقتصاددان است که میداند چه برنامههایی قابل اجرا است و چه برنامههایی صرفا رویا و خیالات است. اما همانطورکه اشاره کردم تنها یک اقتصاددان برای یک دولت کافی نیست. زیرا به عنوان مثال زمانی که لازم است توضیحاتی درباره برنامهها و سیاستها بدهد، باید چندین ساعت صرف توضیح دادن به افراد غیراقتصادی کند و با توجه به کمبود وقت معمولا نادیده گرفته میشود. ازسوی دیگر وقتی چندین اقتصاددان در تیم دولت حضور داشته باشند برنامههای پختهتری هم ارائه میکنند.»وی ادامه داد: الان در دولت دوازدهم که نگاه کنید میبینید هیچ اقتصاددانی حضور ندارد. منظورم از اقتصاددان فردی است که تحصیلات اقتصادی داشته باشد و الان با مدرک دکترای اقتصاد در دولت فعالیت کند.وی افزود: تا زمانی که به این نتیجه نرسیم که باید در دولت چند اقتصاددان حضور داشته باشد و سیاستهای اقتصادی اصلاح شود نمیتوانیم مشکلات اقتصادی را به صورت دایمی حل و فصل کنیم.
افشای دور زدن قانون توسط برخی شوراها
در حالی که بر اساس قانون، شوراهای اسلامی موظفند ظرف مهلت یک هفته درباره ارسال مصوبات خود به هیئت تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی با قوانین دستگاه های اجرایی مربوط اقدام کنند، گزارش یک مسئول اجرایی به مدیران ارشد دولت نشان می دهد برخی مصوبات بدون طی مراحل قانونی، سهوی یا عمدی از سوی شوراهای اسلامی شهر یا روستا به هیئت مذکور ارسال نمی شود یا بدون هماهنگی و از طریق مجاری فراقانونی، مصوبات مغایر با قانون به اجرا گذاشته می شود.
مراقب آبروریزی برخی شهروندان در گرجستان باشید
بر اساس بخشنامه جدید یک مقام مسئول به تعدادی از تشکل ها و فعالان بخش خصوصی در حوزه گردشگری و خدمات مسافری، با یادآوری قوانین و مقررات سختگیرانه کشور گرجستان در خصوص جرایم مربوط به قاچاق مواد مخدر و محصولات روان گردان، متذکر شده نهادهای حاکمیتی و مسئولان بخش خصوصی باید نظارت جدی تر و سختگیرانه تری را در خصوص افراد عازم این کشور در قالب تورهای مسافرتی مد نظر قرار دهند تا جلوی تکرار اتفاقات تلخ برای شهروندان ایرانی گرفته شود.
پرونده سد گتوند دوباره به جریان افتاد
کارگروهی در وزارت نیرو برای از سرگیری طرح علاج بخشی سد گتوند تشکیل شده و تخلیه آب شور از مخزن سد در این کارگروه در حال بررسی است. مطالعات علاج بخشی سد گتوند توسط دانشگاه تهران انجام و پنج راهکار ارائه و در نهایت سه راهکار تایید شد که شامل «مدیریت مخزن، انتقال آب شور به منطقه نزدیک و انتقال آب شور به منطقه دور» است. اکنون گزینه «مدیریت مخزن» این کار ادامه یافته است. سازمان آب و برق بر تخلیه آب شور از مخزن سد گتوند اصرار دارد با این حال در وزارت نیرو کمیته ای تشکیل شده که در حال بررسی این پیشنهاد است. اکنون آب شور در ارتفاع 145 تا کف مخزن سد ذخیره شده که میزان شوری (EC) آن بین چهار هزار میکروموس تا 200 هزار میکروموس است.
گاو گلپایگانی منقرض شد!
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت:متاسفانه به دلیل تغییر اقلیم و عدم استقبال دامداران برای پرورش گاو گلپایگانی، این نوع گاو در کشور منقرض شده است.محمد حسین بنابازی در نشست مطبوعاتی امروز سهشنبه ششم شهریورماه اظهار کرد: هر چند از نمونههای بومی این گاو به اندازه کافی اسپرم ذخیره شده داریم ولی از نظر فیزیکی این گاو را از دست دادهایم.وی افزود: ما نگران ژن ذخیره شده این گاو نیستیم ولی واقعیت این است پرورش گونههای جانوری ازطریق اسپرم کار سادهای نیست و به سختی انجام میگیرد و به زمان و هزینه زیادی نیاز دارد. برخی دیگر نمونههای دامهای بومی ایران نیز در خطر انقراض قرار دارند و همین امر حساسیتها را برای جلوگیری از سرعت بخشی این روند افزایش داده است.این مسئول بیان کرد: به نظر میرسد برای جلوگیری از انقراض گونههای بومی دام در کشور به جای حفاظت باید به فکر افزایش بهرهوری از آنها باشیم. بدون شک اگر بهرهوری دامها افزایش یابد دامداران خود به خود انگیزه بیشتری برای پرورش دامهای بومی پیدا میکنند و به این ترتیب خطر انقراض رفع میشود.
اخبار روزانه:
* حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده مردم شاهینشهر در مجلس از تقدیم طرح استیضاح محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت به هیئترئیسه مجلس خبر داد و اظهار داشت: «طرح استیضاح وزیر با بیش از 70 امضا تقدیم هیئترئیسه مجلس شده است.» نماینده مردم شاهینشهر در مجلس با بیان اینکه، طرح استیضاح وزیر در 15 محور تدوین شده است، گفت: «ضعف مدیریت، عدم کنترل و مدیریت بازار و همچنین افزایش بیرویه قیمتها، از جمله محورهای استیضاح وزیر صنعت است.»
* فیضالله عربسرخی از شخصیتهای برجسته اصلاحطلبان در گفتوگو با روزنامه دولتی ایران گفته است: «اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سالهای 92 و 96 عملاً کاندیدایی نداشتند. همان بحث نظارت استصوابی باعث این موضوع شد.» همچنین وی مدعی شده است: «اگر آقای روحانی رئیسجمهور نمیشد، گرفتاریهای کشور بسیار بیشتر از الآن میشد.» سخنانی که آنها را میتوان ادامه رویکرد اصلاحطلبان برای شانه خالی کردن از پذیرش مسئولیت عملکرد دولت دانست.
* پایگاه اینترنتی ژاپنتودی گزارش کرده است که بدون آنکه آمریکا متحد نظامی ژاپن در جریان باشد این کشور به طور مخفیانه با کره شمالی گفتوگوهایی درباره مسئله ربودهشدگان ژاپنی در دهههای 70 و 80 میلادی انجام داده است، اما آمریکا به این گفتوگوها پی برده و برای این مذاکرات از ژاپن گلایه کرده است. مقامات ژاپنی نیز در واکنش به گلایه واشنگتن اعلام کردند: این کشور نمیتواند درباره هر موضوعی با آمریکا مشورت کند و به آن کشور تکیه کند.
* برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و رئیس گروه اقدام ایران طی سخنانی در بنیاد دفاع از دموکراسیها ادعاهایی را علیه ایران و نیروهای انقلابی کشورمان مطرح کرد. وی اظهار داشت: ایران همچنان به حملات حماس علیه اسرائیل کمک و از حوثیها حمایت میکند. وی همچنین با اعلام نگرانی از الگو شدن ایران در منطقه گفت: ما میتوانیم تأثیر ذهنیت انقلابی را در منطقه ببینیم.
* نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره تحولات سوریه ادعاهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد. نماینده آمریکا در سازمان ملل مدعی شد که ایران به دلیل استفاده از غیر نظامیان در غزه، یمن و لبنان به عنوان سپر انسانی برای خود مسئول بسیاری از مشکلات است. وی همچنین افزود: توافق هستهای با ایران قابل اصلاح نبود.
* دبیر ستاد اربعین گفت: در تفاهمنامه ایران و عراق برای اربعین ما خواستار لغو روادید بودیم؛ طرف عراقی با لغو روادید اربعین موافقت نکرد، اما با توافقهای صورت گرفته، دیگر موکبداران و عوامل اجرایی اربعین به اخذ ویزا نیاز ندارند.
* مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در بیانیهای شکایت ایران علیه آمریکا نزد دیوان بینالمللی دادگستری، به اتهام نقض عهدنامه مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی را مداخله در حقوق حاکمیت ایالات متحده برای اتخاذ اقدامات قانونی، از جمله اعمال دوباره تحریمها دانست که موضوعی حیاتی برای حفاظت از امنیت ملی این کشور است. پمپئو همچنین شکایت ایران از آمریکا را سوءاستفاده از دیوان بینالمللی دادگستری توصیف کرد.
* آیتالله سیّداحمد خاتمی، عضو هیئترئیسه مجلس خبرگان رهبری، در نشستی خبری اظهار داشت: با توجه به مشکلات معیشتی مردم، اجلاسیه پیشروی مجلس خبرگان به این موضوع اختصاص مییابد. وی با بیان اینکه از رؤسای سه قوه دعوت کردهایم تا در این اجلاسیه حضور یابند، گفت: رئیسجمهور اعلام کرد از حضور در این اجلاسیه معذور است، اما رؤسای دو قوه دیگر، قول حضور در اجلاسیه را دادهاند.
* سیدمحمود علوی گفت: تیم نظامی وارداتی گروهک تروریستی که با هدف اجرای اقدامات خرابکارانه و تروریستی وارد کشور شده بود، شناسایی و پیش از هر نوع اقدام خرابکارانه منهدم شد. در درگیری مسلحانه با این تیم تروریستی، دو نفر از اعضای آن به هلاکت رسیدند و دو نفر دیگر نیز دستگیر شدند.
* عبدالرضا رحمانیفضلی در هفتمین جلسه اقتصاد مقاومتی استان کرمانشاه، اظهار داشت: مذاکره با کشوری که به هیچ تعهدی پایبند نیست، بیمعناست. وی یادآور شد: آمریکا اگر خواهان مذاکره است باید به برجام برگردد و از ملت ایران بابت هزینههایی که ایجاد کرده عذرخواهی کند.
* «برات آبلایراک» وزیر دارایی ترکیه که به پاریس سفر کرده، در نشست خبری مشترک با «برونو لو مارین» همتای فرانسوی خود، از تصمیم مشترک دو کشور برای مقابله با تحریمهای ضد ایرانی آمریکا خبر داد.