مجلس

بستر لازم استانی‌شدن انتخابات احزاب فعال هستند

بستر هنوز در جامعه ما ایجاد نشده است؛ اما طی ماه‌های گذشته قانون احزاب به تصویب رسید البته شورای نگهبان ایراداتی را وارد دانستند که با رفع ایرادات جزیی آن می‌توانیم این قانون را برای فعالیت احزاب داشته باشیم. ضرورت و سرمایه نظام پارلمانی که مقام معظم رهبری در گذشته اعلام داشتند وجود و حضور احزاب هستند که البته نوع فعالیت احزاب با غرب متفاوت است.
با تصویب طرح استانی‌شدن انتخابات از مجرای خانه ملت، این طرح برای تایید نهایی به شورای نگهبان رفت تا بعد از کارشناسی حقوقی و فقهی مورد تایید قرار گیرد؛ اما سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که طرح استانی‌شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی با ایرادات متعددی مواجه است. این طرح که از ابتدا مخالفان و موافقان خود را داشت؛ دارای معایب و محاسنی بود که با نگاه عمیق و کارشناسی باید مورد ارزیابی قرار گیرد؛ زیرا برخی معتقدند، اجرای این طرح به دلیل نبود زیرساخت‌ها زود هنگام است و برخی هم با ایراد ماهوی به این طرح، آن را کالا رد می‌کنند.

فاطمه رهبر نایب رئیس کمیسون اصل 90 در رابطه با معایب و محاسن این طرح به خبرنگار «شما»، گفت: یکی از ایرادات طرح استانی‌شدن انتخابات این است که انتخابات از حالت مردمی خارج می‌شود؛ به طوری که نمایندگانی که غالبا به‌صورت مستقل و خودجوش از دل مردم بیرون می‌آمدند و بالطبع نیروهای توانمندی بودند یا به سبب کسب تجربه ظرفیت آنها شناسایی می‌شد، دیگر امکان حضور در انتخابات را نخواهند داشت.

وی با اشاره به اینکه اکمل طرح استانی‌شدن انتخابات به وجود تشکل‌ها و احزاب نیاز دارد، افزود: از طرفی در ماده 4 قانون قید شده است که تشکل‌ها، احزاب سیاسی، باید به مردم فهرست‌های را از بین نامزدهای واجدالشرایط که همفکر و همراه این گروه‌ها هستند، معرفی کنند که این روند قطعا آثار مثبتی را در بردارد، اول آنکه مردم به احزابی اعتماد می‌کنند که دارای برنامه و نیروهای کارآمد، مدیر و مدبر و دارای سوابق ارزنده مدیریتی و اخلاقی باشند. لذا این احزاب از معرفی افراد ناکارآمد پرهیز می‌کنند و افرادی که در پرونده مدیریتی‌شان نقاط سیاهی از نظر سیاسی، اقتصادی و اخلاقی دارند، کنار گذاشته می‌شوند؛ زیرا این احزاب حاضر نیستند جایگاه مردمی خود را از دست بدهند و این نکته مثبت این طرح است.

از طرفی همین احزاب باید در پایان دوره خود گزارشی را از عملکرد بدهند و دیگر رقابت در انتخابات رقابت برنامه‌ای است و نه شعاری؛ به طوری که الان شاهدیم بعضا افرادی برای آنکه بتوانند آرا بیشتری را کسب کنند وعده‌هایی را به مردم می‌دهند که در حیطه وظایف نمایندگی نیست؛ اما وقتی احزاب این افراد معرفی کنند باید مطابق برنامه و چارچوب‌ها سخن بگویند.

این عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی تصریح کرد‌: البته این بستر هنوز در جامعه ما ایجاد نشده است؛ اما طی ماه‌های گذشته قانون احزاب به تصویب رسید البته شورای نگهبان ایراداتی را وارد دانستند که با رفع ایرادات جزیی آن می‌توانیم این قانون را برای فعالیت احزاب داشته باشیم. ضرورت و سرمایه نظام پارلمانی که مقام معظم رهبری در گذشته اعلام داشتند وجود و حضور احزاب هستند که البته نوع فعالیت احزاب با غرب متفاوت است.

رهبر در ادامه با بیان معایب و مضرات این طرح خاطر نشان کرد: از مضرات و معایب این طرح این است که دیگر کسی از بطن مردم برای اداره امور شناخته نخواهد شد؛ مگر اینکه این شناسایی توسط احزاب صورت گیرد. از سویی بدون هیچ پیش داوری، خارج‌شدن انتخابات از توده مردم بیم آن را می‌آورد که کانون‌های ثروت با نزدیک‌کردن خود به کسانی که دارای قدرت هستند با لابی‌گری و... بخواهند منافع گروهی و شخصی را بر منافع ملی ترجیح دهند و این خود یک خطر بزرگ است.

وی یادآور شد: همچنین در این طرح افراد سرشناس شهرهای بزرگ امکان رای‌آوری بیشتری دارند؛ لذا در طولانی‌مدت ممکن است که به‌دلیل عدم رای‌آوری افراد در شهرهای کوچک، مایه سرخوردگی شهرستان‌های کوچک شود. البته این موضوع را تقریبا در شهرهای بزرگ شاهد بوده‌ایم؛ به طوری که در چند انتخاب اخیر مردم شهرهای بزرگ چون تهران به لیستی که توسط تشکل‌ها و احزاب منتشرشده رای داده‌اند.

https://www.shoma-weekly.ir/s6gc41