
اوکراین؛ سناریوی جایگزین برای تقابل با خط مقاومت
آمریکاییها و بهخصوص جبهه لیبرال دموکراسی همواره به دنبال طراحی و اداره جهان بر مبنای خواست خود است. اصلاح خودشان در این زمینه نظم نوین جهانی و خاورمیانه نو هستند اینها طرحهایی است که آمریکاییها بهزعم خود درصدد اجرای آن برای رهبری جهان بوده و همزمان با کنوانسیونهایی که در سازمانهای جهانی فعالیت تسهیل گری را انجام میدهند دنیا را به سمتی که خودشان میخواهند سوق دهند. بزرگترین مانع این رویکرد آمریکاییها جریان مقاومت است. ماکس وبر سالیان گذشته فرضیهای را مطرح کردند با این عنوان که جریان شرق و غرب مانند دو لبه قیچی هستند و در ظاهر با یکدیگر تقابل دارند.
ریشه اتفاقات و حوادث امروز اوکراین ناشی از رویدادهای منطقه غرب آسیاست که در حال رخ دادن است. شکست داعش، شکست پروژههای آمریکایی، عبری و عربی و خروجشان از افغانستان، جنگ قرهباغ که مشخص بود آمریکاییها در منطقه جنوب اروپا و قفقاز تحرکاتی برای سناریوی جایگزین برای احیاء قدرت امپریالیسم در مقابل مقاومت و نظم جهانی دنبال میکنند و امروز مسئله اوکراین را ایجاد کردهاند.
دو رویکرد؛ از اردوکشی تا دوقطبی سازی
دو رویکرد نسبت به حوادث امروز اوکراین وجود دارد، رویکرد نخست مدعی است این صف کشی؛ اردوکشی شرق و غرب است و ارتباطی با دنیای اسلام ندارد در موضوع چرنوبیل این مسئله خود را نشان میدهد، چرنوبیل یادآور سقوط شوروی است و این یادآور خاطره جنگ سرد و جهانی است.
در رویکرد دیگر این موضوع از حیث ریشه و دوقطبی سازی جهان در مقابل جبهه مقاومت است؛ یعنی آمریکاییها و حتی روسها از این موضوع هراس دارند که مبادا با باختن قافیه، مقاومت به رهبر جهان تبدیل شود و دنیا با دکترین سیاست خارجی جمهوری اسلامی به سمتی برود که مدنظر حضرت امام خمینی(ره) و نهضت انقلاب اسلامی است، روسها و آمریکاییها از این موضوع واهمه دارند؛ بنابراین هدفی که از این رویداد دنبال میشود دوقطبی سازی جهان است تا به دنیا بفهمانند دنیا میان شرق و غرب درگیر است و اصولاً جبهه مقاومت و گفتمان مستضعفین و مستکبرین مطرح نیست.
ترس جهان سلطه از ائتلاف
شکست آمریکاییها از جبهه مقاومت و تلاش آنها و روسها برای دوقطبی سازی و حذف جایگاه محور مقاومت حتی در اذهان عمومی در کنار مسئلهای به نام ائتلاف است؛ ایران با روسیه و چین برخی منافع مشترک دارد اینگونه نیست که روسها همواره به سمتی بروند که ما میخواهیم بلکه در برخی نقاط با ما اشتراک منافع دارند، وقتی روسیه درگیر جنگ شود ائتلاف ناگزیر به اتخاذ موضع است، موضع جمهوری اسلامی نفی اشغالگری است و امروز روسیه اوکراین را اشغال کرده است و باید منتظر این موضع بود و غرب و جهان سلطه در تلاش است تا این ائتلاف را تحتالشعاع قرار دهد.
باید عبرت گرفت
تحلیل دیگر به تحلیل الگو بازمیگردد؛ کشورهای دنیا باید از اوکراین عبرت بگیرند، سفیر اوکراین در فرانسه صحبتهایی مبنی بر عبرت سایر کشورها از کشورش داشت که در اثر اعتماد به آمریکا، روسیه و غرب امروز در قبال این تهاجم دست خالی مانده است و امروز اوکراین بسیار ضعیف است. این پیامی است که از الگو باید دریافت شود، کشورهایی که به غیر متکی هستند حتماً روزی گرفتار شده و شکست تحقیرآمیزی را باید بپذیرند و این جمله تاریخی ویل دورانت را که گفت ما باید از تاریخ هند عبرت بگیریم، یک ملت نباید در فرهنگ مستغرق شود که باروتهایش خیس شود. یعنی در حین دنبال کردن گفتمان با نگرش مقاومت باید قوای نظامی خود را حفظ کنیم و از سپاه پاسداران و رهبر معظم انقلاب به خاطر حفظ و هدایتگری قدرت نظامی و منطقهای تشکر کنیم؛ زیرا اکنون حتی روی میز مذاکره نیز با تهدیدهای اینچنینی مواجه نیستیم با اینکه دشمن ما از شرق و غرب است.
امکان جنگ منتفی است
به نظر نمیرسد جنگی بین نیروهای روسیه و ناتو اتفاق بیافتد و امکان وقوع جنگ جهانی منتفی است؛ دنیا مانند گذشته نیست که کشورها با یکدیگر ائتلاف و جنگ کنند ضمن اینکه جنگ جهانی خاطره خوبی در اذهان عمومی جهان نیست. جنگهای کنونی نیابتی و نوظهور است و روسیه پیش از این نیز با اوکراین چالش داشت و ثابت کرده است که به اندازه نیاز و گرفتن حق دیپلماتیک خود مداخله میکند و متعاقب این مسئله پوتین اعلام کرد که به دنبال اشغال همه اوکراین نیست البته احتمال برگزاری همهپرسی در اوکراین نیز هست و این راهکاری است که در مسئله اروپای جنوبی شایع است و شاید با یک همهپرسی خروج نیروهای روسیه از این طریق رقم بخورد.