
یا اینکه آیا وجود نازنین حضرت حجت (عج) ما را دعا می کنند و به یاد ما هستند یا نه؟
امام کاظم (ع) در پاسخ به یکی از اصحاب که در این رابطه از حضرت سوالی را پرسیده بودند مطالبی را بیان میفرمایند که بسیار زیبا و در عین حال امیدبخش است.
حسن بن جهم میگوید: به حضرت موسی بن جعفر علیه السلام عرض کردم: ما را از دعا فراموش نفرمایید. حضرت فرمودند: آیا فکر میکنی که تو را از دعا فراموش میکنم؟ آیا تصور تو اینست که من تو را دعا نمیکنم؟
با خودم فکر کردم که این بزرگوار برای شیعیانش دعا میکند، من هم که از شیعیانش هستم، پس برای من دعا میکند. لذا به حضرت عرض کردم: من فکر نمیکنم که شما ما را از دعا فراموش کنید.
امام فرمودند: از کجا فهمیدی که تو را از دعا فراموش نمیکنم؟ عرض کردم: من شیعه شما هستم، شما هم برای شیعیانتان حتماً دعا میکنید، پس برای من هم دعا میکنید.
حضرت فرمود: آیا راه دیگری به نظرت میرسد که از آن کشف کنی من تو را دعا میکنم؟ گفتم: نه، راه دیگری به نظرم نمیرسد.
حضرت فرمود: هر وقت خواستی بفهمی که من درباره تو چگونه هستم، نگاه کن به وضع خودت، ببین من در دل تو چگونهام. به دل خودت مراجعه کن! ببین وضع من در دل تو چگونه است؟ از آن کشف کن که وضع تو هم در دل من به همان کیفیت است. (1)
یعنی اگر تو به اهل بیت محبت میورزی، بدان که آنها هم به تو محبت میورزند. اگر آنها را دعا میکنی، بدان که آن بزرگواران نیز تو را دعا میکنند.
رهبر معظم انقلاب قبل از آغاز یکی از جلسات درسی شان ضمن قرائت این روایت زیبا فرمود: «این همه توصیه به دعا برای حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) اینجا ثمرهاش روشن میشود. وقتی شما برای آن بزرگوار دعا میکنید، کشف کنید که ایشان هم شما را دعا میکنند. وقتی شما صلوات بر محمد و آل محمد میفرستید، که بهترین دعا برای این بزرگواران، همین طلب صلوات و رحمت و رضوان الهی برای آنهاست (2)، بدانید آنها هم شما را دعا میکنند. در روایات دیگر در مورد دوستان است. همین که معروف است، میگویند «دل به دل راه دارد». اگر میخواهید بدانید دوستتان با شما چگونه است، ببینید شما با او چگونهاید. ارواح به هم متصلند. در مورد افراد عادی این معنا هست. لکن در مورد خصوص ائمه علیهم السلام خیلی واضح است. چون آنها قلبشان آیینه علم الهی است و در آن، همه آنچه در عالم وجود دارد، منعکس میشود. پس شما وقتی به او محبت میورزید، بدانید که او هم به شما محبت میورزد؛ یعنی این ارتباط، ارتباط متقابل است. در صلوات مخصوص که مروی از حضرت حجت است، در عصر جمعه، چنین آمده است: اللهمّ أعطه فی نفسه و ذُریَّته و شیعَته و رعیَّته و خاصّته و عامّته و عدوّه و جمیع أهل الدنیا ما تَقَرَّ بِهِ عَینه و تسرّ به نفسه و بَلِّغه أفضل ما أمَّله فی الدنیا والآخره. خدایا! به این بزرگوار، به ولیّ خودت، درباره خودش، درباره اولادش، درباره اصحابش، درباره شیعهاش، درباره دشمنانش، آنچه چشم او را روشن میکند، به او بده. این دعا از بهترین دعاهاست. اگر آن حضرت را دعا کنید، یقیناً آن بزرگوار هم شما را دعا خواهند کرد.»(2)
پی نوشتها:
1- کتاب الشافی صفحه 656