گفتگوی ویژه

از کاهش اختلافات دو کره تا مذاکرات هسته ای

ما یکی از اهدافی که در اتحادیه دنبال می کنیم ایجاد صلح و دوستی بین کشورهای آسیا و فراهم کردن زمینه هم افزایی کشورهای منطقه برای رسیدن به یک قدرت برتر در آسیا و جهان است. معتقدیم آسیا همانطور که نیمی از جمعیت دنیا را در خودش دارد از یک ظرفیت بالایی برای استقلال اقتصادی و حتی بدست گرفتن چرخهای اقتصادی دنیا و اقتصاد دنیا دارد و همینطور در معادلات سیاسی بین المللی، آسیا می تواند نقش مهمی داشته باشد.
حمیدرضا ترقی، مرکز بین الملل حزب موتلفه اسلامی است که در مصاحبه هایش شفافیت و رک گویی مشهود است. بخش هایی از گفت و گوی دو ساعته پایگاه خبری تحلیلی «پارس» با وی در ادامه آمده است:

*اینجا بخش بین الملل حزب موتلفه اسلامی است در اینجا چه می کنید؟

مرکز امور بین الملل حزب موتلفه، مسئولیت روابط خارجی حزب را به عهده دارد و ارتباط با احزاب کشورهای مختلف دنیا به ویژه کشورهای اسلامی و آسیا را ما از طریق این مرکز دنبال می کنیم. در حال حاضر عضو کمیته دائمی اتحادیه احزاب سیاسی آسیا هستیم. مسئول کمیته جوانان خاورمیانه، آی کپ هستیم و بخش خواهران خاورمیانه هم با ماست که جلسات همفکری و هم اندیشی بین احزاب آسیایی در این حوزه ها صورت می گیرد.ما از طریق احزاب اسلامی منطقه، دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی را در سطح منطقه تقویت می کنیم و سعی می کنیم موضوعاتی که از طریق دیپلماسمی رسمی امکان انتقالش نیست از این طریق انجام می هیم. تلاش جهت وحدت جهان اسلام و انتقال پیام و اهداف انقلاب اسلامی به احزاب منطقه را بر عهده داریم .


*
با توجه به این مسئولیتها و شناختی که از احزاب منطقه دارید، به نظر شما نسبت به احزاب منطقه ما عقب تریم یا جلوتر؟
احزاب در کشورهای آسیا از جایگاه خیلی خوبی قرار دارند. نوعا احزابی هستند که حکومت در دست آنهاست. بزرگترین آن از نظر غیر اسلامی، حزب کمونیست چین است که حزب حاکم است و قدرت بسیار خوبی دارد و بعد از آن به لحاظ گستره عضویت، احزاب اندونزی هستند که حدود 40-50 میلیون عضو دارد.و بعد از آن احزاب ریزتزی در آسیا مانند احزاب مالزی است و بقیه احزاب در آسیا پایگاه اجتماعی خوبی در مجموع دارند. برخی ممکن است در مقابل حاکمیت باشند که نوعا کشورهای اسلامی هستند و نقشی در حکومت ندارند و به صورت اپوزوسیون عمل می کند . ولی موقعیت احزاب در آسیا موقعیت خوبی است. حدود 80 حزبی که با هم ارتباط دارند احزاب خوب و قوی هستند.

* شما تنها حزب ایرانی عضو هستید؟
بله ما تنها حزب هستیم.
*
مایلید درباره نقش آفرینی خودتان در منطقه توضیح دهید. دیدیم که از تلویزیون کره امروز مهمان شما بودند؟
ما یکی از اهدافی که در اتحادیه دنبال می کنیم ایجاد صلح و دوستی بین کشورهای آسیا و فراهم کردن زمینه هم افزایی کشورهای منطقه برای رسیدن به یک قدرت برتر در آسیا و جهان است. معتقدیم آسیا همانطور که نیمی از جمعیت دنیا را در خودش دارد از یک ظرفیت بالایی برای استقلال اقتصادی و حتی بدست گرفتن چرخهای اقتصادی دنیا و اقتصاد دنیا دارد و همینطور در معادلات سیاسی بین المللی، آسیا می تواند نقش مهمی داشته باشد.
کشورهایی مثل چین، هند، روسیه ،ایران کشورهای قوی هستند که می توانند در این معادلات تاثیر بسیار زیادی داشته باشند. به همین منظور معتقدیم تا هر اندازه که نقش آمریکا در منطقه و آسیا بتواند کاهش پیدا کند وحدت و هم گرایی بین کشورهای آسیا افزایش می یابد. یکی از استراتژی های آسیا در منطقه این است که با به آتش کشیدن اختلافات در آسیا و به هم اندازی ملتها و دولتهای منطقه جلوی رشد و پیشرفت را بگیرد و زمینه رشد را فقط برای کشورهایی فراهم کند که مطیع صد درصد آمریکا باشد.لذا می بینید که پیشرفت کره جنوبی بخاطر حمایت آمریکا چقدر زیاد است و کشورهایی که با آمریکا میانه ندارند از غرب آسیا بگیرید تا کره شمالی ، جلوی پیشزفت اینها در همه زمینه ها گرفته می شود.
به همین خاطر در راستای این سیاست ایجاد صلح و دوستی میان کشورهای منطقه سعی کردیم. از طریق احزاب این کشورها زمینه این صلح و دوستی را فراهم می کنیم.یکی از کشورهایی که آسیای جنوب شرقی برای آسیا بوجود آورده و هر روز تهدید به نا امنی می شود اختلافات میان کره شمالی و کره جنوبی و ژاپن و چین است که آمریکاییها برای اینکه قدرت چین را کنترل کنند، در جنوب چین و در دریای چین، پایگاههایی تاسیس کرده ،در داخل کشورهای منطقه مانند ژاپن و منطقه هم همینطور، تا قدرت چین را مهار کند. و تلاش می کند اختلاف میان این کشورها را تشدید کند. حالا چه به وسیله یک جزیره کوچک بین چین و ژاپن و یا جزایر سه گانه ایران که باعث اختلاف ایران و کشورهای عربی می شوند.یا بین تایوان و چین اختلاف ایجاد می کنند. تلاش ما این است که اول این اختلافات را داخل آسیا حل کنیم. ثانیا تنش را بین کشورها کاهش دهیم.سوء تفاهم های ایجاد شده توسط آمریکا را برطرف می کتنیم. لذا یک تعاملی بین دو کره و ژاپن توانسته ایم فراهم کنیم و توانسته ایم پیام مردم این کشورها را به یکدیگر منتقل کنیم و قدری از اختلاف ها را کم کنیم و جا بندازیم که عامل این اختلافات آمریکاست.

* با این همه فعالیتی که در عرصه بین الملل دارید اوضاع موتلفه در داخل کشور چطور است؟
موتلفه در داخل کشور تنها حزبی است که فراگیر است. بیش از 200 دفتردر سراسر کشور دارد. در همه استانها دفتر دارد. فعال است راجع به مسائل کشور هر هفته موضع گیری علنی دارد و موضع خودش را اعلام می کند و حزب به روزی است و مشی آن این است که تلاش می کند که وحدتی را بین نیروهای اصولگرا به وجود می آورد و سعی می کند زمینه کارآمدی بیشتر اصولگرایان در زمینه های مختلف را تقویت کند و دنبال این نیست که خودش حتما به قدرت برسد. دغدغه این است که پستهای کشور در دست افراد معتقد به اصول و آرمانهای انقلاب بیفتد.خب همان موانعی که برای پیشرفت احزاب در کشور است طبیعتا برای ما نیز وجود دارد.تا موانع برطرف نشود ، قانون احزاب تصویب نشود، جایگاه احزاب جایگاه مناسبی در تاثیر گذاری معادلات سیاسی نشود، نمی توان این ظرفیت در داخل کارکرد واقعی خود را داشته باشد.

* حزب موتلفه به عنوان جناح راست سنتی اصولگرایان شناخته می شود، بعد از فوت مرحوم عسگراولادی و بیماری آیت الله مهدوی کنی یک نگرانی برای جمع کردن اصولگرایان وجود دارد. چه می خواهید بکنید.شما نگران نیستید؟
نه. ببینید به هر حال نیروهای قدیمی و سنتی اصولگرا باید نقش بازیگری خودشان را به مربی گری بدهند. نمی توان انتظار داشت که همیشه اینها در صحنه باشند و در صف مقدم یا ویترین اصولگرایی باشند .طبیعتا ما برای اینکه گردش نخبگان با سرعت بیشتر شکل بگیرد و متناسب با نیاز روز بتوانیم، نیروهای متناسب آن را وارد عرصه سیاست بکنیم، باید پذیرفت که نیروهای با تجربه باید نقش تربیت نیرو و کادر را ایفا بکنند و سربازی میدان را عمدتا به دست جوانترها بسپارند که خوشبختانه بین اصولگرایان در حال گسترش است و به هر حال "درگذشت" شخصیتهایی مانند مرحوم عسگراولادی، خودش یک تمرین برای اصولگرایان است که در نبود چنین شخصیتهای محوری که نقش بی بدیل در انسجام اصولگرایان داشتند چگونه می توانند کاری کنند که هم آن در نقش خللی، وارد نشود و هم جای ایشان را جبران بکنند. به هر حال تا این نیروهای سنتی و با تجربه اصولگرایان، نقش بازیگری را رها نکنند، میدان برای نیروهای جوان و تازه نفس باز نخواهد شد.

* شما می دانید یک نقدی به موتلفه وارد است که میدان را برای جوانها باز نمی کند؟
این اتهام فرق نمی کند به همه احزاب اصولگرا ممکن است وارد شود و موتلفه بری از این مسئله نیست. ولی در موتلفه تمام کارهای اجرایی در دست جوانهاست. ولی ویترین یک ویترینی است که از افراد قدیمی استفاده می شود و ضعفی است که در موتلفه وجود دارد.علتش هم این است که نیروهای جوان موتلفه احترام و قداست برای نیروهای با تجربه قائلند و حاضر به جلو افتادن از پیشکسوتان نیستند.به هر حال اگر میدان باز باشد و ما تاکید بر این مسئله داشته باشیم، جوانها به میدان خواهند آمد .

* مردم این روزها با دو طیف مواجهند. یک عده دلاورند و یک عده دلواپس. حرف وسط معمولا شنیده نمی شود. شما چه می خواهید بکنید؟
قطعا باید حرف متناسب با زمان بیان کرد. این دلاوری و دلواپسی فقط در تهران است. اصلا در بدنه جامعه این حرفها خریدار ندارد. اگر برویم به استانها و با مردم صحبت کنیم متوجه می شویم که این حرفها در پایتخت است. بدنه جامعه گوششان به رهبری است که ببینند رهبری دلواپس است یا نه؛ یا دلاور است.

* به نظر شما رهبری کدام است دلواپس یا دلاور؟
مشخص است که رهبری بر اساس یک نگاه عاقلانه همه مسائل را رصد می کند. خوف و رجا را با هم دارد. اینجوری نیست که فقط دلواپس باشد یا فقط دلاور باشد. اما همه مسائل کشور را مراقبت می کند. به موقع هم ایشان تصمیم می گیرد که با موضوع برخورد بکند یا نکند.جلوی انحرافی را بگیرد .این روحیه نشان می دهد ما نه باید خیلی خاطر جمع باشیم و نه خیلی دلواپس باشیم.بلکه باید با حساسیت مسائل را دنبال کنیم و به جا هم تصمیم عقلانی بگیریم.

* درخصوص بحث های هسته ای در سالهای گذشته صدای آقای تقوی و موتلفه را کمتر شنیدیم. دغدغه نداشتید؟ یا اینکه صدای شما در بین سرو صدا ها گم شد؟
در ابتدا نسبت به تنظیم توافق نامه انتقاد داشتیم و اعلام هم کردیم. دغدغه داشتیم چون در متن توافقنامه اشکالاتی می دیدیم.و در ادامه روند اشکالات برطرف شد.

* اشکالات برطرف شد یا ذهنیت شما برطرف شد؟
نه اشکالات برطرف شد.در برداشت توافقنامه اختلافاتی بود. در روند مذاکراتی مشکلی که پیش آمده بود، یکی ضعف عناصر حقوقی در توافقنامه بود و یکی ضعف عناصر فنی در توافقنامه بود.که این ضعفها برطرف شد و تیم تکمیل شد و در روند پیاده کردن این چارچوب این اشکالات به مرور برطرف شد. خطوط قرمز مشخص شد. ما چند بار آقای عراقچی را دعوت کردیم و ایشان توضیحاتی دادند و حتی نامه هایی را خدمت مقام معظم رهبری فرستادیم.ما به نتیجه رسیدیم که روند مذاکرات روند درستی است و خط قرمزهایی که مقام معظم رهبری تعیین فرمودند رعایت می شود و مقاومت در برابر زیاده خواهی آمریکایی ها در حال رعایت است و ضمن اینکه اعتقاد ما این بوده که همچنان باید به آمریکا بی اعتماد بود و نیاید متکی به این مذاکرات باشیم و این را به دولت تاکید کردیم و دولت نباید انرژی خود را دربست در اختیار این مذاکرات قرار دهد، برعکس دیگران ما دلواپس نیستیم. چون نظارت رهبری وجود دارد بنابراین تصمیم گرفتیم در مذاکرات هسته ای موضع گیری صحیح داشته باشیم و هر جا اشکالی وجود داشته باشد گفته ایم.

* آقای ترقی همین مذاکرات را چگونه می بیند؟ ماجرای شکستن پلمپ اتفاق می افتد یا توافق قدرتمند و شفاف و یا روند مذاکرات همچنان ادامه پیدا می کند؟
برای غربیها تصمیم گیری خیلی سخت است . باید بپذیرند 190 هزار سانترفیوژ را .باید قبول کرد برای غربیها سخت است آنها 3 سانترفیوژ را نمی پذیرفتند حالا باید 190 هزار را بپذیرند. بنابراین باید اقرار کرد که برای غربیها پذیرفتن این شرایط سخت است و اگر بپذیرند برای ایران یک پیروزی است.البته وقتی می تواند مفید باشد که به لغو تحریمه بیانجامد. اگر تحریم ها لغو نشود ممکن است از لحاظ سیاسی همین توافق ارزشمند باشد اما مشکلات دولت را حل نخواهد کرد.
لذا ما نگاهمان به این مسئله نگاه 50، 50 است و چنین توافقی را پیش بینی نمی کنیم. ولی معتقدیم آمریکاییها درصدد هستند تا در آخرین لحظات از ایران امتیازات بیشتری را بگیرند .مقام معظم رهبری فرمودند ضمانت برای اینکه ما به سمت سلاح هسته ای نمی رویم از نظر ما اشکالی ندارد.این یک امتیاز قابل ملاحظه است.

ح

https://www.shoma-weekly.ir/i2xtps