
آقای حسنی: جوانب امر را برادران گفتند باید ببینیم: 1- حزب چه رسالتی دارد و بر اساس آن عمل کند ۲ - موقعیت کشور چگونه است و هماهنگی چگونه باید باشد.آقای میرسلیم میگویند در کابینه ضد بنیصدر نباشند، اگر اساس شایستگی و لیاقت است چرا این حرف را میزنند نظر من این است که آقای میرسلیم از طرف حزب نباشند. مجلس رای داد، بدهد.
آقای میرسلیم: مسئله ضد بنیصدر نباشد توافق حزب بود بر اساس اینکه بالاخره کابینه باید سازنده باشد و هماهنگی بشود. طرفدار بنی صدر هم نباشد.
آقای خامنه ای: فکر( برخی دوستان) فکر آنها نیست، یک جریان است و پیشنهاد آنها پیشنهاد بنبست است. مردم از شما بن بست را نمیپذیرند حتی مخالفین بنی صدر. مردم از ما راه گشایی می خواهند و حزب اگر راه گشایی نکند، خواهد باخت. آیا شما میگویید اگر میرسلیم مطرح شده و او به ناچار رضایت داد ما حمایت نکنیم و فشارش بدهیم تا بالاخره بنیصدر مجبور شود، این بنبست می آورد. بنی صدر در یک اضطرار قرار دارد اطرافیانش که نشد (سه نفر سلامتیان، سودابه شریفی و غضنفرآبادی) پنج نفر بعدی او حسن حبیبی، عزت الله سحابی، چمران و ... هم مطرح شد. بهشتی گفت حسن حبیبی را نمیپذیریم بنی صدر امید به امام داشت تا بتواند حبیبی را معرفی کند و مجلس با زبان چرب و نرم او حسن حبیبی را با حداقل و لو با یک رای ضعیف قبول کند اما با فریاد امام از میدان بیرون رفت. بنی صدر تا ۱۰ روز قبل حساب دیگری داشت و پس از سخنان اخیر امام گفت که وضع عوض شده و مجبور است یک نفر را ارائه دهد و یقین دارد که فردی که او مطرح میکند و ما قبول نکنیم موفق نمیشود و امام هم اگر قبول نکند که محال است موفق شود. بنی صدر ناچار بود یا میرسلیم یا کلانتری را ارائه دهد که ما بر کلانتری نظر نداریم بالاخره بنی صدر بناچار گرفتار میرسلیم شده البته ما از فارسی شروع نکرده ایم فارسی را جلوی بنی صدر مطرح کرده ایم و گاهی او متحیر می شود که چه باید بکند.
دکتر جاسبی: آیت را مطرح میکردید که به فارسی راضی شود.
آقای خامنه ای: ما رجایی را بر اساس معیارهای مکتبی مطرح کردیم. بنیصدر از یک طرف در محظور است ما از طرف دیگر. آقای میرسلیم قاطع بایستد و بداند که اگر قاطع باشد بنیصدر به اکراه تمکین میکند. بنی صدر همواره تسلیم ضرورتها میشود اما از همان نقطه که دستش بند شد سعی میکند و لو یک هم شده بالا برود. ما هم باید یک نقطه اتکاء به دست آوریم، به جلو برویم. کابینه را آنطور که خدا میخواهد معرفی کنید. برای معرفی وزیر شرط اول" ایمان به الله" است و ایمان به انقلاب. کسی که لا تخشوا الناس و اخشون آن را قبول داشته باشد. شرط ضد بنیصدر نبودن را صریحاً قبول نکنید و بگویید ببینم تکلیف شرعی من چیست؟ و اگر وزیر معین کنم بر اساس وظیفه و مصلحت خواهد بود. به هر حال مواضع آقای میرسلیم را به طور کلی قبول داریم.
آقای میرحسین موسوی: خلاصه نظر خودم را میگویم انتخاب میرسلیم یکی از اشتباه ترین و مهلک ترین کاری است که حزب می کند. اما روزنامه چه می کند؟ من به عنوان یک خط نمیتوانم در روزنامه کاری بکنم. ما با میرسلیم مخالفیم و باید یا بی طرف بمانیم، کنار برویم یا مخالفت بکنیم. ما مخالفت شخصی با بنی صدر نداریم بلکه ایشان راه را غلط می رود. ایشان (میرسلیم) غربزده و متاثر از نظام ارزشی غرب است و این مطابق با خط ما نیست. برای نخست وزیری خطی دارد مطرح میکند که مخالف آن خط هستیم. اگر کسی را انتخاب کنیم که نتواند خط ما را اداره کند، صحیح نیست. انتخاب فارسی از طرف نمایندگان شهرستانهای حزب در حقیقت آرمانخواهی بود. حزب بی تشکیلات و غیر متکی به توده مردم به کار نمیآید. پیشنهاد من این است که چون مملکت بحرانی است نامزد حزب فارسی، غرضی و رجایی باشد.
آیت الله بهشتی: خوب چه شد؟ اگر بنیصدر میرسلیم را به مجلس معرفی کرد و مجلس رای داد، روزنامه چه می کند؟
آقای موسوی: از نقاط مثبت حمایت و از منفی انتقاد میکند.
آیت الله بهشتی: خوب،خط حزب همیشه همین است. این جواب نشد اگر آقای میرسلیم رای آورد نخست وزیر قانونی و حزبی است. روزنامه چه می کند؟
آقای موسوی: حزب دو راه حل بیشتر در پیش ندارد: 1- فردی را انتخاب و روی او پافشاری نماید2- دوباره معیار های مکتبی را مشخص کند و مسئله را همچنان که امام مطرح می کند مطرح و بر اساس آن حرکت کند. حالا نظر امام چیست؟ به نظر من نخست وزیر باید کسی باشد که رئیسجمهور را به موضع رعایت قانون اساسی بکشاند. میرسلیم مسلما چنین کسی نیست و من در گذشته شما چنین چیزی را نمی بینم.
آقای فرزاد رهبری: بنی صدر با طرح میرسلیم میخواهد جناح ها و گرایش ها در حزب و مجلس را در مقابل هم قرار دهد و همه را به هم بریزد. حزب باید برای میرسلیم برنامه و همکاران لازم را بدهد. جو موجود در حزب به گونه ای شده که پذیرش میرسلیم را نداشته باشد و مقصر تشکیلات تهران است.
بادامچیان: از سه نامزد ارزیابی کنیم تا به تکلیف برسیم.
فارسی
1- از محبوبیت مردمی برخوردار است 2- در سیاست خارجی از قاطعیت برخوردار است 3- در مقابل بنی صدر قاطعیت دارد و در برابر هر عامل قدرت طلب هم قاطعیت دارد ۴ - ضعف ایشان در مدیریت و در همکاری های اجرایی است.
رجایی
1- مدیریت موثر در آموزش و پرورش که تا حالا وزیری به این خوبی و قاطعیت در برابر چپ و راست کار نکرده است 2- قاطعیت بیشتری در برابر بنی صدر دارد و قدرت برخوردش بیشتر است ۳ - در سیاست خارجی قاطعیت تاکنون از خود نشان نداده است
میرسلیم
1- تدین دارد 2- تعهد به حزب دارد 3- مدیریت خوبی نشان داده است ۴ - در موضع گیری ها از حیا و حجب بی علت برخوردار است به نحوی که قادر به موضع گیری قوی در برابر ترفندها نیست
پس فارسی سه مثبت، یک منفی - رجایی دو مثبت، یک منفی- میرسلیم سه مثبت، یک منفی حالا بر این اساس تصمیم گیری کنیم و مصلحت را هم در نظر بگیریم.
آقای..... (از طرفداران موسوی): شما مسامحه کار هستید من در کار حزب قدرت طلبی می بینم تا حقیقت طلبی. آیا شما آقای بهشتی می توانید بگویید میرسلیم از همه آنها که امسال مطرحند بهترند و مکتبی ترند؟ ما باید درک کنیم چه بودیم چه هستیم. ممکن است آقای بهشتی با آن فصاحت و بلاغت مطلب را جا بیاندازد اما واقعیت چیست؟
دکتر آیت: در گذشته اشتباهاتی شد که گذشته است. شورا شاهد بود که گفتم اگر بنی صدر بیاید مشکلات فراوانی خواهیم داشت، حالا پیشنهاد دارم. اگر هیئت دولت تشکیل شود بنیصدر نمیتواند کاری بکند آقای خامنهای گفتند ما بنبست نباید بدهیم بله درست است. در شرایط کنونی بنیصدر تسلیم نمی شود و شاید استعفاء بدهد که در شرایط فعلی مناسب نیست و به صلاح انقلاب نیست. معتقدم میرسلیم میتواند نقش خود را ایفا کند. میرسلیم مقدمات رسیدن به آن مرحله را میتواند فراهم کند ولی میرسلیم نباید شکست بخورد زیرا صدمه دارد. بهتر است میرسلیم که اکنون تنها فرد است با شرایط آقای خامنهای و قاطع روی کار بیاید. اگر توانست اداره کند که فبها المراد و اگر نتوانست با برنامه جای خود را به یک فرد قاطع مکتبی بدهد.
آقای هاشمی: من فکر می کنم شما با هم اختلاف زیاد ندارید. میرسلیم سازشکار نیست. رجایی محکم است ولی از نظر تدین با میرسلیم فرقی ندارد. شما افراد دیگری اگر دارید معرفی کنید. حزب اعلام کرده که نامزد ما فارسی است ولی بنیصدر معرفی نمیکند و به مجلس معرفی نمی شود. حالا که بنیصدر به هر صورت میرسلیم را معرفی میکند ما وسیله موفقیت او را فراهم کنیم. روزنامه حزب هم نه به عنوان نامزد حزب که به عنوان فرد شایسته فعلی حمایت کند. مشکل لحن غیر اصولی و رفتار غیر اصولی بعضی رفقای ماست. آقای موسوی و .... با همه خدمات که دارند این طور حرف های غیر تشکیلاتی می زنند. روزنامه مال حزب است چرا فوری میگویید که ما در روزنامه برای میرسلیم کار نمیکنیم؟ میرسلیم که گناهی ندارد جز اینکه بنیصدر او را میخواهد معرفی کند. حزب میتواند بیانیه بدهد که هر نامزد دیگری داشت ولی چون فعلا آقای بنیصدر آقای میرسلیم را معرفی میکند و مورد اعتماد ماست، ما هم حمایت میکنیم و دیگر مشکلی برای حزب نیست. زودتر سراغ کابینه برویم که اگر انقلابی شد و رجایی و فارسی و بقیه در آن بودند که دیگر مشکلی نخواهد بود.
آیت الله بهشتی: حزب در پی قدرت نباید باشد و کوشیده ایم نباشد بلکه در خدمت باشد. حیف است از ما و تشکیلات که همه اش به ایده آل ها بپردازد. ما ایده آل ها را حفظ میکنیم و به سویش می رویم منتها با واقعیت ها به سوی ایده آل ها حرکت می کنیم. دوستان در مسائل حزبی یک عادتی دارید که خطابتان همیشه به موسسان حزب است. اکثریت آراء اگر برخلاف ما باشد قبول میکنیم. و چرا همه، همه مسئولیت را به عهده نمی گیریم؟ شورای مرکزی در جمعه گذشته رای داده است با امتیازدهی اول آقای رجایی ۴۰ امتیاز و آقای میرسلیم ۲۵ امتیاز و چون آن جمعه آقای فارسی مطرح نبود می گویید کار را به مجلس واگذار کنیم دو اشکال دارد: 1- مردم میگویند حزب آیا همیشه (حرف نشد) می زند و خیالبافی می کند و در این موقعیت حساس انقلاب یک ایدهآل دارد و کاری به واقعیت ندارد؟ آقایان آیا می خواهید سیاسی کاری کنید و قدیس بمانید. ما میگوییم این طور نیست حزب می گوید فارسی، رجایی اما بنی صدر قبول نمیکند. حزب میگوید میرسلیم ۲ - مجلس از حزب و ما توقع دارد و انتظار دارد که ما به آنها نظر بدهیم ما احترام به توقع مجلس میگذاریم. در مورد همه مطالب ما باید بحث تشکیلاتی داشته باشیم و خواهیم داشت. هرچند بنیصدر فشار آورد و به شدت فشار آورد تسلیم نشدیم. آیا ما در انتخابات ها و مجلس خبرگان و مجلس شورا و دیگر کار ها نقش مثبت داشته ایم یا نه؟ شما آقای میرسلیم بعد از این که سوارکار شدید اهمیتی به نق زدن ها ندهید و قاطع عمل کنید. ما اگر دولتی سر کار بیاید و همه پشت او را بگیریم کاملاً موفق است و اگر دولتی سر کار بیاید و ما در پشتیبانی از او اختلاف داشته باشیم و حمایت نکنیم که موفق نمیشود. و مگر آمریکا کنار نشسته؟ و ما هم بگوییم می خواهیم در اصول قدم برداریم و دلسرد با دولت برخورد کنیم (هرچند می توانیم منتقد باشیم) تا شاید بعدا دولتی اصولی به وجود بیاید؟ شما باید بدانید که بنیصدر و اطرافیان و بازرگان و اطرافیان می کوشند این کابینه شکست بخورد و شما باید به این نکته دقت کنید و یک کابینه مسلط و خوب انتخاب کنید و از آن حمایت نمایید.
آقای میرسلیم: پیشنهاد نخست وزیری از من نبود...
ادامه دارد...