
محسن فراهانی- همه خیابانهای تهران آن قدر عریض نیستند که فضایی از آن را برای خودروهای فرسوده و مجهولالمالک که در کوچهها و خیابانهای شهر تهران رها شدهاند، اختصاص داد.
در اغلب خیابانها و کوچههای شهر خودروهایی را می بینید که یا با مالک و یا بدون مالک رها شدهاند و سالیان سال است که حتی به اندازه یک میلیمتر هم جابهجا نشدهاند، چهره این ماشینها که فرسوده هستند و عمر آنها به چندین دهه میرسد با انبوهی از خاک که بر آنها نشسته مبلمان شهری را به هم ریخته و زیبایی کوچه و خیابانها را از آنها گرفته است.
تهران با داشتن میلیونها خودرو و تردد روزانه آنها در شهر به اندازه کافی ترافیک دارد، اما پارکشدن خودروهای فرسوده در برخی کوچهها و خیابانها ترافیک را مضاعف میکند. در برخی مواقع نیز خودروهای در حال تردد نمیتوانند به راحتی از معابر شهر عبور کنند و با خودروهای پارک شده در حاشیه خیابانها برخورد میکنند. این آهنپارهها از سالیان گذشته تاکنون در شهر بوده و هستند. لاستیک پنچر شده، شیشه شکسته، رنگ پریدگی ظاهر خودرو و غیره تنها نشانی است که خودروهای فرسوده و رها شده از خود به یادگار در خیابانها گذاشتهاند. حتی در برخی از کوچهها بودن اینگونه خودروها خود محلی است برای سوءاستفاده افراد سودجو که گاهی هم دردسرهایی برای اهالی به وجود میآورند.
به گفته برخی از اهالی که از خودروهای فرسوده رها شده در کوچههایشان رنج میبرند، رها کردن خودروها در شهر موجب به هم ریختن امنیت محل میشود و عبور و مرور را برای اهالی مشکل میکند.
اهالی میگویند مالکین برخی از این خودروها هیچ توجهی به جابهجایی آنها نمیکنند. باید تکلیف این خودروها هم از سوی مالکین آنها و هم از سوی شهرداری مشخص شود و آنها را از سطح شهر جمعآوری کنند.
حسین کلخورانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران در اینباره میگوید: جمعآوری خودروهایی که در سطح شهر به صورت پراکنده هستند، به عهده شهرداری نیست و شهرداری نمیتواند آنها را جمعآوری کند. فقط به موجب اختیارات قانونی که دارد و به وسیله فرمهای خودروهای رها شده در سطح شهر به مراجع قانونی معرفی میشوند و پس از پیگیری اجازه حمل آنها را از مراجع قانونی اخذ و خودروها به پارکینگهای نیروی انتظامی انتقال داده میشوند. وی میافزاید: برخی از خودروهایی که به وسیله شهرداری شناسایی میشوند، مالکین آنها در مجاورت خودروها زندگی میکنند که در چنین مواقعی به مالکین آنها توصیه و تذکرهای لازم برای جابهجایی و انتقال آنها به پارکینگ داده میشود.
به گفته کلخورانی، خودروهایی که در حاشیه خیابانها رها شدهاند علاوه بر زشتکردن سیمای شهری، موجب اذیت مردم نیز میشوند. تعداد زیادی از این خودروها در یک طرح جهادی و با همکاری قوهقضاییه سه سال پیش جمعآوری شدند و سال گذشته نیز طرح جمعآوری خودروهای رها شده در حاشیه خیابانها در شهر اجرا شد.
در حال حاضر آمار دقیقی از این خودروها در دست نیست اما برخی مالک دارند و برخی بدون مالک رها شدهاند.
سرهنگ محسن خانچرلی معاون عملیات پلیس تهران نیز میگوید: اگر خودرویی شیشه نداشته باشد و یا عیب ظاهری آن محسوس باشد جزو خودروهای فرسوده محسوب میشود و به عنوان ضایعات باید به وسیله شهرداری جمعآوری شود. در مورد خودروهایی که پلاک دار هستند و متعلق به اهالی محل هستند برخورد نمیشود اما خودروهای بدون پلاک به پارکینگ انتقال مییابند و پس از مراجعه مالک و پرداخت هزینه پارکینگ خودرو از آنجا خارج میشود.
وی میافزاید: بحث سرقتی بودن خودروهای فرسوده رها شده در حاشیه خیابانها از موضوعات مهمی است که به وسیله نیروی انتظامی بررسی میشود و امنیت آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. در برخی مواقع خودروها محل تجمع افراد نامناسب میشود که با هماهنگی شهرداری نسبت به جمعآوری آنها اقدامات لازم صورت میگیرد.