
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد حسن ابوترابی عضو هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط بین قوا با حکم مقام معظم رهبری است. وی همچنین در دوره های هفتم وهشتم مجلس شورای اسلامی نایب رئیس بوده،ابوترابی از دوره ششم تا هشتم نماینده مردم قزوین بود ولی در دوره نهم از حوزه انتخابیه تهران نامزد شد و اکنون سر لیست جبهه متحد اصولگرایان است.وی ده سال نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران بود و بعد از انقلاب با حکم امام خمینی(ره) مسئول عقیدتی سیاسی در وزارت دفاع بود.وی با اینکه عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز است ولی در عرصه سیاسی به صورت حرفه ای که سیاست بازی باشد وارد نشده است.دفتر ارتباطات مردمی او در مسجد امام حسین(ع)است که در دوره نهم به گفته مسئولین این دفتر روزانه حداقل 100 نامه برای وی از مردم دریافت و تا آنجا که امکان دارد به آنها کمک می شود.با ابوترابی به گفت و گو نشستیم تا نظرات وی را در مورد مسائل روز و انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی جویا شدیم:
گفت وگو : امیر مشکات
* در شرایطی مزاحم شما شده ایم که حماسه 22 بهمن را پشت سر گذاشته ایم و حماسه مشارکت مردم در انتخابات را پیش رو داریم. به نظر حضرتعالی ریشه تداوم حضور مردم چیست؟
- این انقلاب اصالتا برخاسته از حضور مردم است و اصالتا و بذات مردمی است. یکی از مهمترین دلایل انقلاب و شادابی مردم، جایگاه جمهوریت در این نظام اسلامی است و اگر تئوری نظام اسلامی را مطرح نمیکردیم، اکنون از چنین اقتدار و توانایی در ساختار و تشکیلات بهرهمند نبودیم. اسلامیت و جمهوریت در ساخت نظام در کنار یکدیگر موثر بوده اند. اسلامیت در کنار جمهوریت و معارف دین، موجب شکلگیری نظامی شد که رهبری آن باید بر عهده مدیری توانا و مدبر باشد. ضمن اینکه جمهوریت نظام با آرای مردم تعیین میشود و جمهوریت یکی از شاخصهای مهم در نظام اسلامی است. حضرت امام(ره) با تحلیل درست از شرایط منطقه و جهان و نقش مردم در شکلگیری نظامهای سیاسی مستقل، ضرورت ارائه مدل قابل قبولی از نظام اسلامی برای رویارویی با مدل دموکراسی غرب را ارائه کردند.
البته عملکرد مسئولین نیز در میزان رضایت مردم برای حضور در صحنه موثر است. در آستانه شکلگیری مجلس نهم، باید زمینه را برای حضور مردم و حضور شایستهترینها برای قرار گرفتن در معرض انتخاب مردم و نیز تعیین سیاست درست برای مشارکت حداکثری فراهم کنیم.
مشارکت و حضور گستردهای که مردم سراسر کشور در مراسم 22 بهمن داشتند، پیام روشنی را برای ما و دیگران دارد و آن اینکه مردم با مسئولیت و رسالت دینی و سیاسی خود آشنا هستند و با احساس مسئولیت و با این نگاه که برای فائق آمدن بر مشکلات و چالش ها راهی جز افزایش سطح اقتدار ملی و نظام وجود ندارد، در جایی که وظیفه آنان مشارکت و حضور جدی است به این وظیفه عمل می کنند. 22 بهمن علامت روشنی است بر اینکه مردم 12 اسفند ماه هم برگ زرین دیگری بر کارنامه پر افتخار جمهوری اسلامی خلق خواهند کرد. البته مسئولین نیز باید با نگاه دقیق و کارشناسانه و رصد نقاط قوت و چالشها برای تبدیل تهدیدها به فرصتهای رشد و تعالی از تمام ظرفیت و توان خود استفاده کنند و همین طور جریانات و احزاب سیاسی.
* به عملکردهایی که موجب افزایش حضور می شود اشاره کردید، یکی از آنها عملکرد مجلس هشتم است. ارزیابی شما از کارنامه این مجلس چیست؟ برخی به عملکرد این مجلس در تعامل قوا اشکال دارند.
مجلس در نظام جمهوری اسلامی نماد مردمسالاری است و می توان گفت یکی از نهادهایی که در انعکاس آرای مردم برای تصمیم سازی نقش محوری و کلیدی دارد و از ارکان اقتدار نظام جمهوری اسلامی محسوب می شود، نهاد قانونگذاری است.
ما در آسیا نخستین کشوری هستیم که در بیش از 120 سال قبل اقدام به تاسیس مجلس قانونگذاری نمودیم. در دورانی که هیچ یک از کشورهای آسیایی در قانونگذاری رای و مشارکت مردم را تجربه نمی کردند، مردم ایران با نهضت مشروطه و پرچم داری علما و مراجع بزرگ موفق به تاسیس نهاد قانونگذاری شدند و بعد از انقلاب اسلامی نیز با تاسیس مجلس شورای اسلامی ناگهان جایگاه مجلس در کشور ایران ارتقای ماهوی و کیفی یافت.
امروز دنیا به دلیل پشتوانه مردمی مجلس، احترام ویژه ای برای مجلس شورای اسلامی قائل است. ما یکی از نادر کشورهایی هستیم که در قانون اساسیمان مقامی دارای اختیار انحلال مجلس نیست و در طول 33 سال که از عمر انقلاب اسلامی گذشته است همواره از مجلسی پویا و مقتدر برخوردار بوده ایم و شاید به گمان بنده از علل عمده ای که باعث شد مجمع مجالس آسیایی با مشارکت بیش از 40 پارلمان کشورهای آسیایی تشکیل شود و دبیرخانه دائمی آن در تهران استقرار پیدا کند، همین جایگاه مجلس شورای اسلامی بوده است.
به طور کلی عملکرد مجلس هشتم قابل قبول و قابل دفاع است بخصوص عملکرد مجلس هشتم پیرامون مباحث بینالمللی و اتخاذ مباحث سیاست خارجی، شفاف و در جریان فتنه نیز شاهد عملکرد خوبی از مجلس بودیم، به طوری که حتی یکبار نیز از تریبون مجلس مواردی که خارج از چارچوب سیاستهای نظام باشد مطرح نشد.
ما در حوزه دفاعی و سیاسی از قدرتهای بزرگ به شمار میرویم و باید با تدابیر مجلس نهم در تکمیل تلاش های قبلی در حوزه اقتصادی نیز به چنین قدرتی دست یابیم و این امر با نگاه سطحی میسر نخواهد شد بلکه باید نگاههای زیربنایی داشته باشیم.
اما درباره اختلافاتی که اشاره کردید. چالش بین دولت و نهاد قانونگذاری، طبیعت این ساختار است و این از ویژگیهای نظام متکی بر آرای ملی است. از ویژگیهای مردمسالاری دینی است. تفکیک قوا این اقتضا را دارد که قوا با تکیه بر جایگاهی که دارند در برخی موارد گفتمان ویژه ای را داشته باشند و به نقد یکدیگر بپردازند. لذا در طول ادوار 8گانه مجلس به نحوی این چالش و گفتمان بین دولت و مجلس وجود داشته است. تعامل بین قوا نیز کار یکسویهای نیست. مجلس ریل حرکت دولت را فراهم میکند و دولت موظف است بر روی این ریل حرکت کند.
باید برای افزایش سطح تعامل بین قوا از حداکثر ظرفیت کشوراستفاده کرد. چالش و کشمکش بین قوا همان کارهایی هم که انجام می شود را با آسیب و اختلال روبرو می کند، لذا اگر دغدغه ارائه خدمت و اجرای قانون را داریم، باید از مجاری قانونی با نگاه همراه با اخلاق و با هدف رسیدن با تعامل، رایزنی با دولت و سایر دستگاهها را ارتقا بخشیم و از این راه بر افزایش کارایی نظام، دولت و مجلس افزود.
تجربه بنده در ادوار سه گانه مجلس بر این است که با افزایش تنش بین دولت و مجلس و تراکم سوال و استیضاح از کارایی دولت و مجلس کاسته می شود. شاید از این منظر بود که رهبر انقلاب در خطبه جمعه قبل از 22 بهمن تاکید فرمودند که باید مسائل اصلی و فرعی را تفکیک نمود و مسائل اصلی را در دستور کار قرار داد و مسئله اصلی کشور را افزایش سطح تعامل و هم افزایی قوای سه گانه ذکر کردند. با این نگاه و در راستای رسیدن به این هدف باید در چارچوب اختیارات قانونی به وظایف قانونی نیز عمل کرد. اما نگاه، نگاه هم افزایی در جهت افزایش کارایی نظام و خدمت به مردم باشد.
* یعنی شما کارنامه مجلس را در تعامل با دولت مثبت ارزیابی می کنید؟- اعتقاد بنده بر این است که کلیت مجلس و مدیریت و کمیسیونهای تخصصی مجلس تلاش کرده است با افزایش سطح تعامل و گفتمان منطقی ضمن افزایش کارایی دولت بر اجرای دقیق قانون تاکید کنند و زمینه حرکت دولت را بر ریل قانون فراهم آورند. همین نگاه و رفتار در مجموع مصالح کشور و ملت را بیشتر تامین می کند. نگاه ما در تعامل قوا با یکدیگر در جهت افزایش کارایی یکدیگر و در راستای هم افزایی پیوند قوا با یکدیگر بوده است.
در کنار چنین دیگاهی استفاده از روشهای صحیح ضروری است. مثلا طرح سوال با نگاه افزایش تعامل مجلس و دولت مطرح شود و گاهی ممکن است استیضاح نیز با این نگاه شکل بگیرد. در مجموع استفاده از ابزارهای نظارتی با هدف افزایش کارایی دولت و افزایش تعامل مورد استفاده قرار می گیرد.
با این نگاه باید حرکت کرد و از ابزارهایی که در رسیدن به این هدف ما را کمک می کند، استفاده کرد. باید ادبیات را در گفت وگو اصلاح کنیم . گفتارها همه طیب نیستند. قرآن کریم گفتمان طیب را ترویج می کند و انتظارش از ما این است که گفتار و لحن ما طیب باشد.
* به نظر می رسد شما به برخی انتقادهای مطرح شده در مجلس به دولت نقد دارید، ممکن است به نمونه ای اشاره کنید؟
به عنوان نمونه بنده چندان بر این باور نیستم که دولت در بحث تحولات بازار ارز، بازار را رها کرده باشد. دولت برنامه ای داشت برای مدیریت بازار ارز. برنامه دولت این بود که ضمن تامین بازار اصلی ارز بر اساس قیمت دولتی و پیش بینی شده در بودجه، با تزریق ارز به بازارهای فرعی، فاصله بین بازار اصلی و فرعی ارز را کاهش دهد و کنترل کند و نهایتا این دوبازار را تبدیل به یک بازار کند. با همین نگاه که مبانی خود را داشت به بازارهای فرعی ارز تزریق می کرد. بعد به این نتیجه رسید که این تزریق ارز به بازارهای فرعی به عنوان عامل کنترل کننده نقش ایفا نکرده است، بلکه خود جاذبه هایی ایجاد کرده است تا عده ای به دنبال بهره برداری از این موضوع باشند تا ارز ارزان در اختیار بگیرند و با قیمتی گران به فروش برسانند. با شرایطی که پیش آمد و تجدید نظری که در دولت شکل گرفت به طور طبیعی مقداری هم زمان برد، دولت سیاست خود را تغییر داد و تمام توجه خود را به این موضوع معطوف کرد که بازار اصلی را تامین کند و به بازارهای فرعی پولی تزریق نکند.
البته بر این اعتقادم که بهتر از این می توانست مدیریت کند. در برخی از حوزهها ممکن است ظرفیتهای انباشته شده ای داشته باشیم که اگر از آن خوب استفاده کنیم سطح مدیریتمان به معنی واقعی کلمه ارتقا پیدا می کند.
مدیران اجرایی و نمایندگان مردم باید از تمام ظرفیت کارشناسی کشور استفاده کنند. ما در این جهت گاهی خوب عمل نمی کنیم. باید بانک مرکزی که امروزه نیز نیروهای کارآزموده و کارشناسان توانایی را در اختیار دارد و کسانی هم که از این سیستم خارج شده اند آمادگی ارایه تجارب خود را به دولت و کشور دارند، باید از اینها خوب استفاده شود. باید تصمیمی را بانک مرکزی اتخاذ کند که عقبه کارشناسی پولی و مالی کشور مهر تایید به آن بزند.
این می تواند کمک کند به برون رفت از مشکلات و توصیه بنده به دولت و مجلس این است که در تمام تصمیمات از بدنه علمی و کارشناسی و دانشگاهیانی که از نزدیک دستی در اجرا دارند استفاده کنند.
* یکی از موارد چالش اخیر مجلس با دولت موضوع بودجه است که در همه امور کشور هم سایه خواهد انداخت. این در حالی است که برای دومین سال بودجه به پایان سال نمی رسد و این در حالی است که بهانه سال گذشته نیز در دست دولت نیست. آیا مجلس نمی توانست در این مسیر چاره ای بیاندیشد ؟
برای اینکه با انضباط بالاتری در ارائه بودجه روبرو باشیم با اصلاح آیین نامه داخلی مجلس زمان تقدیم لایحه بودجه سالانه را نیمه آذر ماه قرار دادیم. در سال گذشته این لایحه به تاخیر افتاد، البته همزمانی برنامه پنجم با لایحه در تاخیر ارائه لایحه بودجه 90 بی تاثیر نبود. امسال نیز ارائه بودجه با تاخیر زمانی روبرو شد. مجلس در این مورد نقدهای جدی را مطرح کرد. در چنین موردی فراتر از این انتظار نمی رود. مجلس زمان ارائه لایحه را تعیین کرد و نسبت به تاخیر ارئه لایحه تمام ارکان مجلس واکنش نشان دادند و همچنین اراده مجلس بر این است که با دقت و با توجه به چارچوب های قانونی، لایحه را بررسی کند.
* بودجه در چه مرحله ای است؟ برای بودجه سال آینده لایحه دو دوازدهمی از سوی دولت ارسال شده است؟
مراحل بررسی لایحه در کمیسیونهای تخصصی و تلفیق در اسفند ماه 90 نهایی شود و سایر مراحل را در اوایل سال 91 داشته باشیم. بر اساس تجربهای که در سال گذشته داشتهایم عمل خواهد شد. یعنی یک تنخواه برای دو ماه اول سال در اختیار دولت قرار می دهیم و بنابراین دیگر نیازی به ارایه لایحه چند دوازدهمی بودجه نیست.
* اگر اجازه بدهید وارد فضای انتخابات شویم؛ آیا شما همچنان معتقد به ضرورت وحدت اصولگرایان هستید؟
ما برای افزایش اقتدار ملت ایران راهی نداریم جز افزایش انسجام و وحدت ملی و اسلامی. کسی نمی تواند در این تردید کند. رهبر انقلاب از وحدت ملی و انسجام اسلامی به عنوان یکی از شعارهای انقلاب نام بردند. این ضرورتی است که در هر زمانی به آن نیازمندیم.
حتی رهبری تاکید کردند که باید وحدت را فراتر از تعاریف و محدود اصولگرایی دید. همه کسانی که به انقلاب و نظام و امام و رهبری باور و اعتقاد دارند، باید در مسیر افزایش وحدت و انسجام حرکت کنند. مجلس شورای اسلامی نیز می تواند نقش آفرین باشد و زمیننه همگرایی بیشتر اصولگرایان را چه در زمینه شکل گیری و چه در نحوه اداره مجلس ارتقا بخشد.
* برای رسیدن به وحدت و انسجام آیا راهی جز این هست که تمام جریانات درون نظام و علاقهمند به نظام برای ارتقای وحدت و انسجام ملی و اسلامی تلاش کنند؟
بزرگانی که سخنانشان می توانست در این امر تاثیر گذار باشد، پیشگام شدند. بحث انتخابات مجلس در این حرکت، اقدامی جانبی است.
پرچمدار این حرکت برای افزایش همگرایی و در مراحل عالی تر وحدت اصولگرایان، آیت الله مهدوی کنی بودند که از یک سال و نیم پیش با این نگاه در جامعه مدرسین حضور یافتند و با آیت الله یزدی، دبیر جامعه مدرسین گفتمانی داشتند. برای افزایش سطح کارایی و اقتدار نظام و بهره بردای از ظرفیت های نظام و برخورد با چالشهای احتمالی فرارو بر ضرورت تحکیم پیوندهای جریان اصولگرا تاکید کردند و مورد تایید جامعه مدرسین هم قرار گرفت. بر همین اساس دو کمیته از جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین برای تدوین نقشه راه این حرکت کار خود را آغاز کردند و در نهایت منشور اصولگرایی تدوبن گردید.
با تصمیم آیتالله مهدویکنی و آیتالله یزدی، مجموعهای به عنوان 8+7 تعیین شد که این مجموعه از هفت نفر عضو هیات داوری از بدنه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و جامعه روحانیت مبارز تشکیل شد و مجموعهای از اصولگرایان را در سه ضلع تشکیل داده است که این سه ضلع، مجموعهای از تشکلها شامل جمعیت ایثارگران، جمعیت رهپویان انقلاب، جبهه پیروان خط امام و رهبری شامل حزب موتلفه اسلامی و جامعه مهندسین و... است و هرکدام با معرفی دو نفر در این مجموعه مشارکت کردند که در نهایت با برگزاری جلسات متعدد، منشور نهایی اصولگرایی تدوین شد.
در تاریخ انقلاب اسلامی تا کنون سابقه نداشته است که با تکیه بر افراد صاحب فکری مانند آیتالله مهدویکنی و آیتالله یزدی، مجموعهای برای نامزدی انتخابات تعیین شود. این افراد عالم، مسوولیت و مدیریت قوی سیاسی را برای حضور در مجلس بر عهده دارند.
حقا از نقش آیت الله مهدوی کنی این فقیه فرزانه، سیاست مدار هوشمند، عالم خدومی که در طول عمر ارزشمند و برآمده از آموزه های دینی و اخلاقی خویش همیشه در تداوم بخشی راه امام و دفاع از امام و تلاش در تحقق ایده های رهبری پیشگام بوده اند، باید تقدیر کرد که در این مسیر وحدت آفرین اگر مجاهدت ایشان نبود، دستاورد فعلی میسور نبود. همچنین حضور موثر آیت الله یزدی این یار و یاور دیرین امام و رهبری که با کسالت جسمی، حضوری موثر در این مسیر داشتند.
امیدواریم همه ما به خصوص کسانی که خود را منتسب به جریان اصولگرا می دانند این اصولی را که در بیانات رهبری نیز به خوبی تبین شده بود را مد نظر قرار داده و در جهت پیشبرد اهداف نظام با همه وجود تلاش کنیم.
* یعنی شما همچنان معتقد به امکان افزایش وحدت نسبت به وضع موجود هستید؟
ساختار و عملکرد جبهه متحد اصولگرایان در تنظیم فهرست ها، امید وحدت را در صفوف جریان اصولگرا افزایش داده است.
هنوز چتر اصولگرایی برای بهره گیری از تمامی جریانات و افراد اصولگرا باز است، نگاه اعضای جبهه متحد بر این است که بتوانند همه این جریانات و افراد را در درون خود داشته باشند؛ هنوز می توان یادآوری کرد که دو کرسی برادرانمان در جبهه پایداری در شورای مرکزی جبهه متحد برای آنها نگه داشته شده است و برخی از اعضای فهرست تهران اعلام آمادگی کرده اند جهت وحدت بیشتر میان اصولگرایان کناره گیری کنند تا با یک ائتلاف جدید به فهرست جامع تری میان جمیع سلایق اصولگرایی که به مفاد بایدها و نبایدهای تنظیم شده در منشور اصولگرایی پایبندند؛ دست یابیم.
به تازگی آیت الله مهدوی کنی در پاسخ به این سئوال که با وجود اعلام فهرست جداگانه ازسوی جبهه پایداری آیا فرصتی برای پیوستن این گروه به جبهه متحد اصولگرایان باقی مانده است، فرمودند: ما همیشه اعلام کرده ایم که جبهه پایداری می تواند به جبهه متحد بپیوندد و به این آیه کریمه استناد کردند که «لا تَقنطوا من رحمه الله »
من گمان می کنم این مقطع مقطع آزمایشهای متعدد است. کسانی که عهد بستند اما از جبهه متحد اصولگرایان جدا شدند، آزمایش خود را به خوبی پس نداده اند. کسانی نیز که حاضر به وحدت نشدند، بسیاری از ابهاماتشان مرتفع شده است و برای امر مهمتر که ارائه یک اقتدار ملی در برابر دشمنان است می طلبد از برخی اختلاف سلیقه ها نیز چشم پوشی کنند تا زمینه وحدت میسر گردد. در این فرصت باقی مانده تا انتخابات امکان وحدت میان اصولگرایان باقی است و ما با آغوش باز می پذیریم.
این موضوع بدون سابقه نیز نیست؛ در مجلس اول نیز با مدیریت شهید بهشتی در روزهای پایانی قبل از انتخابات به یک ائتلاف بزرگ میان نیروهای وفادار به خط امام و آرمانهای انقلاب رسیده شد و فهرست واحدی از سوی این گروه ها منتشر گردید. اینک دو همرزم شهید بهشتی در میانه میدان ایستاده اند که هیچ یک از وفاداران به انقلاب در صدق گفتار آنها شک و تردید ندارند؛ باید امید داشت تا فرصت باقی است گامهای موثر برداشته شود. لازمه این امر توجه به رهنمود رهبری برای وحدت است که راه رسیدن به وحدت عدول از سلیقه ها و حرکت به سوی یکدیگر است ، نه اینکه همه در جای خود بایستیم و انتظار حرکت دیگران به سوی خود را داشته باشیم.
تا کنون تقریبا کاندیداهای جبهه اصولگرایان در شهرستانها نیز نهایی شده است و تا زمان انتشار نشریه شما به امید خدا به صورت کامل فهرست 290 نامزد جبهه متحد قطعی خواهد شد. ممکن است احزاب دیگر از جمله جبهه پایداری نیز کاندیداهای ما را به عنوان نامزد خود در برخی شهرستانها معرفی کنند و طبیعتا در صورتیکه چنین کاری صورت گیرد مشکلی نخواهد بود.
توصیه من به دوستداران نظام این است که با الهام از اصول و مبانی دینی و رهنمودهای رهبر انقلاب برای افزایش وحدت و انسجام ملی و اسلامی و همچنین انسجام اصولگرایان تلاش کننند. همچنین از تمام توان خود برای شناخت گرهها و مشکلات واقعی جامعه و مردم و ارائه راهکار برای آنها استفاده شود. این گفتمانها و تلاشهای سیاسی ما را از مسائل واقعی باز می دارد. این را به عنوان یک واقعیت می توان دید. ما در یک صحنه نبرد و تقابل تمام عیار با نظام سلطه و استکبار جهانی روبرو هستیم. بیش از سی سال است که این صحنه شکل گرفته است. اگر می خواهیم در این جبهه موفق و کارآمد باشیم باید مسائل واقعی جامعه را بشناسیم و با کاهش تنشهای سیاسی و اجتماعی برای ارائه راه حل و اجرای راه حلها قدم برداریم. این رسالت اصلی ماست.
اگر به وحدت نیز دست نیافتیم توجه به اخلاق اسلامی را باید سرلوحه رفتار انتخاباتی خود قرار دهیم . نباید برای تضعیف و حذف رقبایمان به تخریب شخصیت آنها پرداخته و همچنین نباید حیثیت برادر و خواهر مسلمان خود را در معرض آسیب قرار دهیم.
* برخی به حذف چهره های شاخص اصولگرا از فهرست معترضند و آن را مخل وحدت می دانند. شما به عنوان یکی از سرلیستهای جبهه متحد تعبیر و تشخیصتان از اینکه برخی نماینده های شاخص تهران در لیست قرار نمی گیرند، چیست؟ و آیا می توان گفت که با این روند وحدتی حاصل نمی شود؟
در کارهای جمعی راهی نیست جز اینکه به نظر اکثریت احترام گذاشته شود و همه دوستانی که به وحدت و انسجام ارزش قائلند باید به تصمیم جمعی نیز ارزش قائل شوند. هرچند تصمیم جمعی از نظر بنده مورد نقد باشد، اما در کار تشکیلاتی باید نظر جمعی را ملاک قرار داد. باید هم با سعه صدر برخورد کرد، البته با رعایت کامل اصول و مبانی و توجه مسئولیت شرعی و دینی و باید تلاش نمود که نظر جمع به صواب نزدیکتر باشد. می توان با اطمینان گفت که جبهه متحد اصولگرایان می توانست بهتر تصمیم بگیرد، اما اگر می خواهیم انسجام و وحدت خود را حفظ کنیم باید به تصمیم جمعی احترام بگذاریم. این مجموعه تلاش کرده است که با شاخصها و ملاکها و اصول برای انتخاب بهترینها از تمام ظرفیت استفاده کند و زحمات فراوانی نیز متحمل شدند. ممکن است از نگاه برخی افراد این تصمیم مورد نقد و یا قابل دفاع نباشد، اما به هر صورت کار تشکیلاتی اقتضا می کند که به تصمیم جمعی احترام قائل باشیم و در عین حال به سمت ارتقای سطح تصمیم سازی حرکت کنیم.
* در فرهنگ انقلابی ما نام مجلس و مدرس به هم آمیخته است. امام شهید مدرس را به عنوان شاخص نماینده مطلوب مطرح می کردند. چه ویژگی هایی از آن مجاهد عالم سبب اسوه شدن او گشت که نیاز است امروز معیار انتخاب قرار گیرد؟
شهید مدرس نماد برجستهای از شاخص های نمایندگی است. اولا در قله شجاعت بود، آنقدر شجاع بودند که حضرت امام فرمودند مرجع تقلید باید شجاعت مدرس را داشته باشد تا چه رسد به نمایندگان. ثانیا عنصری عالم بود. دارای دانش بود و در حوزه تخصصی خود یک رجل علمی بود. سوما یک سیاستمدار بصیر و آگاه بود و دانش و شجاعت او با پشتوانه بینش عمیق سیاسی در تحولات دیروز و امروز نقش بازی می کرد و هنوز هم نقش بازی می کند. در کنار این ویژگیها، انسان زاهدی بود. شهید مدرس در اوج زهد و بی اعتنایی به دنیا زندگی کرد و کارنامه درخشانی را برای روحانیت و مجلس برآمده از اراده مردم و نماینده منتخب مردم ثبت کرد. انشاءالله خدا توفیق دهد تا حداقل نگاهی به مرحوم شهید مدرس داشته باشیم.
* و آخرین سوال؛ مقام معظم رهبری در 19 دی فرمودند که چون این انتخابات براى ملتهاى دیگر هم یک نشانهاى است؛ دستگاههاى خبیث استکبار، از آمریکا و انگلیس و صهیونیستها و دیگران، دارند مرتباً تلاش میکنند که این انتخابات را به یک جورى خراب کنند، مخدوش کنند. برخی چهره های امنیتی نیز از مدل روسی برای این آشوبها نام برده اند. نظر حضرتعالی در این خصوص چیست؟
در ایام انتخابات زمینه امتحان اجتماعی بیشتر از همیشه متجلی می گردد؛ در این ایام خداوند متعال مسؤولیت های فردی و جمعی به گردن ما گذاشته است و باید تلاش کنیم وظیفه خود را به درستی انجام دهیم.
انتخابات سال 88 انتخاباتی متفاوت بود که خاطرات مثبت و منفی شاخصی را ثبت کرد. تصویر حضور کم نظیر چهل میلیونى مردم پاى صندوقهاى رأى که می توانست اثری بی نظیر در داخل و جهان داشته باشد متاسفانه با جرزنى افرادی که مرزبندی خود را با دشمن رعایت نکردند و در زمین بازی دشمنان قسم خورده کشور به میدان آمدند، باعث شد تا امپراتوری رسانه ها بتوانند تصویری مخدوش را جایگزین آن تصویر اصلی نمایند. در حالی که اگر اعتراضی بود راه های متعدد انتخاباتی، قضایی، پارلمانی و ... وجود داشت که قانون معین کرده بود.
به نظر می رسد دشمن در این دوره به دامن زدن به اختلافات قومی دل بسته است. آنچه در انتخابات روسیه اتفاق افتاد طراحی برای ایجاد ناآرامیهایی در شهرهای کوچک و کشاندن آن به شهرهای بزرگ بود. با توجه به تکثرهای قومی و مذهبی در کشورمان دشمن به این موضوع دل بسته است. اما از ریشه دینی اعتقاد مردم غافل است. در مساله انتخابات ریشه های قومی و همشهری گرایی، خویشاوندی، هم زبانی و هم نژادی و رفاقت مطرح نیست، باید بین خود و خدا انسان ببیند چه کسی اصلح و برای اسلام و جامعه اسلامی مفید تر است، حجت شرعی برای رای به چه کسی است و تحت تاثیر هیچ عامل دیگری از جمله باندبازی که انسان را از انجام وظیفه باز می دارد قرار نگیریم.
دنیا گرایی، عدم مرزبندی با بیگانگان و برتری طلبی از مهم ترین عوامل سقوط افراد در فتنه گذشته بود. اگر این ملکه اخلاقی را در خود به وجود آوردیم که به حق و آنچه خداوند تبارک و تعالی برای ما مقرر کرده راضی باشیم و نخواهیم خود را بر دیگران تحمیل کنیم می توانیم از آزمون ها به سلامت عبور کنیم. باید سعی کنیم هر یک از ما فارغ از تعصبات گروهی و فردی منتخب مردم در هر حوزه انتخابی را بپذیریم و به نتیجه انتخابات تن دهیم.
به فضل الهی در انتخابات آینده ما شاهد انتخاباتی پرشور خواهیم بود که در تکمیل انتخابات گذشته بر اقتدار ملی کشور خواهد افزود و با توجه به افزایش بصیرت عمومی در فتنه اخیر، مسلما توطئه های دشمن برای ایجاد فتنه قومی گرایی و سپس آشوب طلبی همچون همیشه به شکست منتهی خواهد گردید.