بین الملل

جانشین ابوبکر البغدادی کیست؟

البغدادی در کنار مجلس شورا، مشاوران نزدیکی مانند ابومسلم الترکمانی (ناظر عملیات داعش در عراق) و ابوعلی الانباری را دارد کسی که هماهنگی و اداره عملیات در سوریه را انجام می‌دهد. با این حال، اخبار روز گذشته رسانه‌های عراقی حاکی از کشته شدن الترکمانی در کاروان داعش بود امری که جانشینی او را برای این گروه تروریستی ناممکن می‌کند. بر اساس گزارش سی ان ان، الترکمانی و الانباری هر دو از افسران حزب بعث صدامی بوده‌اند.
رسانههای غربی و عربی در روزهای گذشته اخبار متعددی درباره کشته یا زخمی شدن خلیفه خودخوانده گروه تروریستی داعش در غرب استان الانبار منتشر کردند، سخنگوی داعش خبر جراحت البغدادی را تایید کرده اما هنوز این گمانه که البغدادی به هلاکت رسیده باشد قوی است؛ حالا گمانه زنیها با فرض مرگ البغدادی بر روی این امر متمرکز شده است که داعش بعد از مرگ وی چه وضعیتی خواهد داشت و اینکه گزینههای بعدی خلافت داعش چه کسانی هستند.

داعش فرو میریزد؟

«جیمز اسپایدر» ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا میگوید که آنها تغییرات نرمی خواهند داشت و با رهبران جدیدتری ظاهر خواهند شد. در واقع نفرات این گروه در ارتش صدام حسین ریشه دارند و بسیار خوب آموزش دیدهاند و دارای رهبرانی حرفهای هستند. عجیب نیست که بغدادی یا شورایی که این گروه را در امور مذهبی و نظامی هدایت میکند برای موردی از این دست، یک سناریو از پیش طراحی کرده باشند.

لارن اسکوئیرز از موسسه مطالعات جنگ میگوید که آنها یک خط مشخص و روشن برای موضوع جانشینی دارند. به اعتقاد وی، داعش دارای یک سازمان بوروکراتیک است که هم بغدادی میداند جانشین وی کیست و هم شورا از این موضوع خبر دارد.

قویترین گزینههای جانشینی البغدادی

البغدادی در کنار مجلس شورا، مشاوران نزدیکی مانند ابومسلم الترکمانی (ناظر عملیات داعش در عراق) و ابوعلی الانباری را دارد کسی که هماهنگی و اداره عملیات در سوریه را انجام میدهد. با این حال، اخبار روز گذشته رسانههای عراقی حاکی از کشته شدن الترکمانی در کاروان داعش بود امری که جانشینی او را برای این گروه تروریستی ناممکن میکند. بر اساس گزارش سی ان ان، الترکمانی و الانباری هر دو از افسران حزب بعث صدامی بودهاند.

پیتر نیومن تحلیلگر سیاسی و امنیتی دانشگاه کینگ میگوید: این دو نفر از تاکتیکهای متوحشانهای استفاده میکنند همانگونه که ارتش صدام از آن استفاده میکرد اما الترکمانی و الانباری تنها توحش را از ارتش صدام به ارث نبردهاند بلکه تاکتیکهای جنگی و نظم نظامی را هم دارند چیزی که اکنون داعش از آن به خوبی استفاده میکند.

نیومن میافزاید: الترکمانی (در صورتی که کشته نشده باشد) میتواند جانشین البغدادی باشد زیرا توانمندیهای زیادی در ابعاد سیاسی و نظامی دارد بنابراین میتواند کاندیدای اصلی باشد.

وی تاکید میکند: الترکمانی و الانباری هر کدام، ۱۲ مسئول زیر دست خود دارند که مسئولیتهای متعدد نظامی، حقوقی، رسانهای و امنیتی دارند اما نکته عجیب اینجا است که تشکیلات و چارت سازمانی داعش در نوع اعطای مسئولیتها و تخصصها از فرهنگ اداری غربی تبعیت میکند، با وجود اینکه البغدادی در زبان شدیدا با فرهنگ غربی مخالفت میکند، اما از حیث روش سازماندهی اداری اصلا بر دموکراسی تکیه نمیکند.

ابومحمد العدنانی سخنگوی داعش سومین کاندیدای احتمالی برای جانشینی البغدادی است. او متخصص عملیات رسانهای و روانی است و در زندان بوکا در عراق (زندان اردوگاه آمریکا) در کنار البغدادی محبوس بود. گفته میشود خلیفه داعش اعتماد ویژهای به او دارد.

اما به طور کلی به نظر میرسد مبارزه با داعش و حذف آن نیازمند عزمی جدی و راهبردی جامع است که نه تنها زمینههای رشد این گروه را از بین ببرد، بلکه مانع از جذب نیرو و کسب کمکهای مالی و تسلیحاتی توسط این گروه شود.

این امر نیز نیازمند تقویت دولت مرکزی عراق و کمک به حفظ ثبات سیاسی در این کشور و توجه به نقش همه کشورهای تاثیرگذار در عراق است. بر همین پایه است که باید گفت مرگ بغدادی گرچه باعث تضعیف داعش خواهد شد، اما نابودی آن را رقم نخواهد زد.

https://www.shoma-weekly.ir/K8rBuB