حجت الاسلام و المسلمين علي ثمري
جناب عمّار كسي است كه وجود نوراني پيغمبر اكرم(صلي الله عليه و آله) در باره ايشان فرمود: «تمام وجودش از سر تا پا نور ايمان است» و از ويژگيهاي خاص اين مرد الهي و ياور نبي مكرم اسلام و اميرالمؤمنين عليابن ابيطالب (عليهم السلام) و يار ولايت اين بود كه اهل تشخيص حق از باطل بود.
مصداق اين كلام حضرت مولا كه ميفرمايند: «إِنَّ الحَقَّ لا یُعرَفُ بِالرِّجالِ إعرِفِ الحَقَّ تَعرِف أهلَهُ»(1)، با آدمها نميشود حق را شناخت. كسي كه موفق شود بفهمد حق كجاست، ميتواند اهلش را هم بشناسد.
جناب عمّار، در ركاب نبي مكرم اسلام(صلي الله عليه و آله)، همراه با آن بزرگوار حق را شناخته بود. از جمله كارهاي جناب عمّار خاصه در جنگ صفين، بصيرتزايي در جبهه اهل ولا و خودي بود. ياري كه ميرفت، ميچرخيد در سپاه اميرالمؤمنين، هر جا هر كسي دچار ترديدي بود، ميايستاد، براي آنها صحبت ميكرد، از جمله ميفرمود: «پرچمي را كه در مقابل ميبينيد، من در اُحد و بدر مقابل رسول خدا ديدم. كساني كه زير آن ايستاده بودند، امروز هم ايستادهاند (منظورش معاويه و عمروعاص بود) و پرچمي كه در دست علي است همان پرچمي است كه رسول خدا زير آن پرچم ايستاده بود. مراقب و مواظب باشيد، در آن روز پيامبر اكرم صاحب پرچمي بود كه امروز در دست علي است و اينها را دعوت به ايمان و اسلام ميكرد و امروز آنها احساس ميكنند كه مسلمانتر از علي و صاحب اين پرچمي كه در دست رسول خدا بوده، شدهاند.»
شبهزدايي در فتنهها يكي ديگر از ويژگيهاي جناب عمّار «رضواناللهتعاليعليه» بود، چون در جريانهاي فتنهانگيز، دشمن و شياطين و جريان نفاق موفق ميشوند كه حق و باطل را مخلوط كنند و در اين خلط شدن حق و باطل، تشخيص حق براي جبهه اهل حق دشوار ميشود، لذا انسانهاي بابصيرتي لازم هست كه بيايند و اين جهت جبهه حق را نشان بدهند.
از ديگر كارهاي وجود نوراني حضرت عمّار ياسر «رضوانالله تعالي عليه» همين بود كه در ذهن و فكر افرادي كه دچار ترديد و شبهه شده بودند، شبههزدايي ميكرد، زيرا اصلاً كار جبهه باطل همين است كه بيايد و در طرفداران جبهه اهل ولا و اهل حق، با شبههافكني ايجاد ترديد و سوءظن كند.
از ديگر ويژگيهاي اين صحابي خاص سيد انبياء و يار اميرالمؤمنين اين بود كه اهل صبر و بصر بود، يعني بصيرت و استقامت داشت و مصداق اين آيه شريفه بود كه ميفرمايد: «إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ»(2).
يكي از مصاديق اين آيه نوراني وجود نوراني حضرت عمار ياسر بود كه بر صبر و استقامت ايستادگي كرد تا بعد از 91 سال عمر پر خير و بركتي كه از خدا گرفت، در جنگ صفين به شهادت رسيد.
در روزگار امروزمان كساني كه موفق شدند به بركت توفيقي كه خدا به آنها داده، از بصيرتي برخوردار شوند كه امروز شرايط نظام مقدس جمهوري اسلامي را در دنيا ميتوانند درك كنند؛ ميتوانند شرايط انقلاب اسلامي را درك كنند، خيزشهايي را كه به بركت نظام مقدس جمهوري اسلامي در ممالك اسلامي دارد اتفاق ميافتد و بيداري اسلامي را كه شكل گرفته ميتوانند درك كنند و حق و حقيقت را آنگونه كه هست فهميدند.
و كساني كه در عصر غيبت حضرت حجت(عليه السلام)، خصوصاً در دوران غيبت كبري، شرايط آن زمان را بتوانند درك كنند و بفهمند و بدانند كه امروز انتظار به چه معناست، با مبنايي كه قرآن و اهلبيت(عليهم السلام) از ما خواستهاند قطعاً ميتوانند عمّاري باشند و وظيفه دارند مراقبت و مواظبت كنند. كساني كه حق را درست درك كرده باشند، در هيچ شرايطي دچار اشتباه نميشوند و جبهه را گم نميكنند، به بركت همين بصيرتي كه پيدا ميكنند، فريب عبادت و نماز خواندن و قرآن خواندن افراد را نميخورند. مشكلي كه در حادثه صفين پيش آمد، جماعتي كه فكر ميكردند طرفدار حق هستند، وقتي قرآنها به نيزه زده شد، دچار ترديد شدند و از ويژگيهاي وجود نوراني حضرت عمّار اين بود كه با شبههزدايي آنها را به اين فريب و نيرنگ توجه داد.
امروز نيز هستند عمّارهايي كه ميفهمند. شما نگاه كنيد با رنگ سبزي كه قداست و ويژگي خاصي در بين اهل معنا و معرفت ما دارد، اتفاقاتي كه در محافل و مجالسي مثل نماز جمعه افتاد، مسائلي كه در مراكز اجتماعات عمومي مردم رخ داد، انسانهايي كه اهل بصيرت باشند، فريب اينگونه معاني را نميخورند و كار كساني كه اين درك و فهم را دارند تبيين حقايق بدون تعصب و حاكميت تعلقات جناحي و گروهي است كه بتوانند تعمير اذهان كنند، چون تخريب اذهان خيلي آسان است، اما تعمير اذهان هست كه كار مشكلي است. دشمن تخريب اذهان را با شبههافكني، ايجاد سوءظن، ايجاد شك و ترديد و اصطلاح معروف امروزي با جنگ رواني انجام ميدهد. كساني كه امروز شرايط نظام مقدس جمهوري اسلامي و موقعيت اين نظام را بهدرستي درك ميكنند و عملاً وفاداريشان را به ولايت نشان دادهاند، هر كدامشان ميتوانند عمّاري باشند كه در اين فتنه و جنگ رواني كه دشمن به راه انداخته مردانه در ميادين مختلف حضور پيدا كنند و از اساس انقلاب اسلامي كه همان مكتب و مرام سيدالشهدا(عليه السلام) هست دفاع كنند.
پينوشتها:
(1) ميزانالحكمه، ج1، ص658.
(2) «إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَ لَا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ»، قرآن كريم، سوره فصلت، آيه 30.