البته در ظاهر خونخواهی عثمان از دلایل شعلهور شدن جنگ بود اما کیست که نداند خون عثمان ها در همه تاریخ بهانه ای برای بهانه جویان بوده و هست! چه بسا لازم باشد خونی را به زمین بریزند و سپس خونخواهش شوند مانند ماجرای ندا آقاسلطان! شاید هم لازم باشد منافقی را جای شهید جا بزنند و عزادارش شوند همچون روح اله زم!
کیست که نداند امثال طلحه ها و زبیرها از گذشته تا امروز برای تصاحب حکومت کوفه ها و بصره ها در طول تاریخ چه ها که نکردند و چه خونها به دل علی های زمانه شان کردند!
البته درس دیگر جنگ جمل درس عاقبت به شری خواص قدرت طلب و دنیادوست است. مروری اجمالی بر تاریخ انقلاب اسلامی هم نشان میدهد طلحه ها و زبیرهای انقلاب چگونه پشت پا به سوابق درخشانشان زدند و برای رسیدن به قدرت موجب بروز فتنه ها و ریخته شدن خون بیگناهان بر زمین شدند! آری، جمل ماجرایی است تکراری برای طول تاریخ!